Hvordan «kickstarte» innovasjonsevnen i en bedrift?

Et smart grep var starten på en helt ny innovasjonskultur i Leirvik. Med en ny veiviser fra DigitalNorway blir det også enklere for din bedrift å manøvrere i det digitale landskapet.

– IT har tradisjonelt vært sett på som en ren støttefunksjon hos oss, forteller Morten Bjelland i Leirvik AS, Stord-bedriften som lager boliger i aluminium til oljeplattformer. 

– Da strategiske valg ble tatt i bedriften, snakket vi lite om hvilke digitale muligheter som fantes.

Men de siste tre årene har situasjonen blitt en ganske annen. Nå installerer industribedriften selvgående robotarmer og er i ferd med å autogenerere 3D-tegninger til boligkvarterene.

Målet er å kutte produksjonskostnadene med hele 20 prosent, samtidig som de leverer enda mer verdi til kunden.

Hva er det som har skjedd i Leirvik?

En digital reise

Bjelland er leder for teknologi og digitalisering. Han ble rekruttert internt for stillingen i 2017 da den teknologiske akselerasjonen først ble kickstartet. 

Utgangspunktet var at bedriften «ikke egentlig jobbet med innovasjon», ifølge Bjelland.

– Misforstå meg rett, selvsagt jobbet vi en del med kontinuerlige forbedringer av eksisterende prosesser og produkter, som også er innovasjon. Men innovasjon i betydning av å skape helt nye produkter eller forretningsmodeller var ikke så høyt på agendaen før. Vi har et mye høyere ambisjonsnivå nå, sier han.

– Vi ønsker å bidra til flere solskinnshistorier, slik som i Leirvik.

Sigri Sevaldsen, forretningsutvikler i DigitalNorway

Det mest omfattende digitale initiativet så langt heter ARoW. Det dreier seg om å få roboter til å sveise autonomt og automatisk basert på designfiler i 3D. Leirvik jobber også med å utvikle en rekke nye produkter i nye markeder som tidligere var ukjente for dem.

Men digitaliseringen har også satt sine spor i de små rutinene i hverdagen.

– Det første vi tok tak i var egentlig intern kommunikasjon. Der hadde vi mye sentralisert ovenfra-og-ned-kommunikasjon. Det gjorde det vanskelig for mange å bli hørt. Da vi flyttet internkommunikasjonen over på Workplace, fikk vi en helt annen informasjonsflyt der alle ansatte har mulighet til å skape innhold. Dette skapte mye mer engasjement hos de ansatte, forteller Bjelland.

VIL BIDRA TIL INNOVASJON: Sigri Sevaldsen, forretningsutvikler i DigitalNorway. Foto: Johnny Vaet Nordskog / NewsLab

Senker terskelen for innovasjon 

Det er lett å kjenne seg igjen i at det er lett å bli litt tungrodd når man har holdt på med det samme i årevis. Det gjør snuoperasjonen bare mer imponerende. 

Det startet med at Leirvik tok med seg deler av ledergruppen til en kursrekke i regi av Atheno og DigitalNorway. Mye av de digitale fremtidsplanen som ble satt i Leirvik var basert på innsiktene fra kurset, forteller digitaliseringssjefen.

– Vi ønsker å bidra til flere solskinnshistorier, slik som i Leirvik, forteller Sigri Sevaldsen, forretningsutvikler i DigitalNorway.

For å gjøre det enklere for flere bedrifter å sette i gang med sine egne innovasjonsprosesser, har DigitalNorway utarbeidet en gratis og nettbasert veiviser for innovasjon. Den er basert på lærdommene og erfaringene fra de samme kursene som Leirvik AS og flere andre norske bedrifter har deltatt på.

Veiviser

Innovasjon

Slik tar du noe fra idé til ferdig produkt.

406 Moduler0% Fullført

Veiviseren gir deg konkrete verktøy og metoder for å jobbe strukturert med innovasjon, og er en detaljert guide som tar deg med fra utfordring og viser veien helt fram til et nytt produkt eller tjeneste.

Det skal faktisk ikke så mye til å skape en bedre innovasjonskultur, ifølge Sevaldsen.

Mange bedrifter rundt om i landet kan kjenne på ønsket om å jobbe litt annerledes i takt med digitaliseringen av samfunnet, eller ønske å tilby nye produkter eller tjenester.

– Hva gjør man da? Har man ikke jobbet sånn før, er det ikke lett å vite hvordan man skal starte, eller hvordan man skal finne tid til det, sier Sevaldsen.

– Det er noe vi forstår – og det er derfor vi har samlet en rekke praktiske verktøy i en lettfattelig veiviser. Denne kan gjøre det enklere å løfte blikket, for å undersøke om noe kan gjøres litt annerledes – uten at det tar for lang tid.

Veivisere fra DigitalNorway

Se oversikten over alle veiviserne fra DigitalNorway >>

Nøkkelen til å lykkes

Bjelland i Leirvik AS mener det er særlig en nøkkel som må på plass for å lykkes. Resten vil som regel løse seg etter hvert.

– Det er egentlig såre enkelt, men likevel fort å glemme:

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

– Det aller viktigste er at ledelsen er involvert. Innovasjon og digitalisering kan ikke bare bli delegert bort. Hvis ledelsen ikke forstår det, nytter det ikke samme hvor mange medarbeidere dere sender ut på kurs. Det blir uansett en veldig tung prosess, sier han. 

Det er svært viktig at ledelsen også sitter på kompetanse om teknologi. Denne kunnskapen kan ikke bare ligge hos IT-avdelingen.

– Jeg deltok på kurset i lag med halve ledergruppen Der fikk vi den samme forståelse av hva som er enkelt og vanskelig å gjennomføre.