Ny og bedre Siri? Apples KI-modell vil utkonkurrere rivalene i å forstå kontekst

Apple letter på sløret om sin store KI-satsning – og flere teknologinyheter fra uken som har gått i ukas Bits & Bytes.

I kjent stil har Apple vært mer avventende enn rivaler som Google og Microsoft med å integrere avanserte KI-funksjoner i tjenestene sine. 

Hvis Apple venter på øyeblikket sitt, kan det komme snart. De har nettopp lettet på sløret om noe som kan være en viktig brikke i KI-satsingen deres, nemlig modellen de kaller ReALM (Reference Resolution As Language Modeling). 

Mye bedre kontekstforståelse

I ReALM-navnet finner vi begrepet «reference resolution», eller referanseoppløsning på norsk. Det viser til prosessen med å identifisere hvilke ord eller fraser (referenter) i en tekst som henviser til den samme tingen i den virkelige verden. 

Det Apple vil gjøre, er enkelt sagt å utvide disse referanserammene for å gi deres KI-modell en vesentlig bedre kontekstforståelse.

«Selv om store språkmodeller (LLM-er) har vist seg å være ekstremt kraftfulle for en rekke oppgaver, forblir deres bruk i referanseoppløsning, spesielt for ikke-konversasjonelle entiteter, underutnyttet», skriver Apple-researchere i en nylig publisert forskningsartikkel (via Venture Beat). 

ReALM-modellen skal i større grad vektlegge og forstå kontekst – sammenlignet med eksisterende modeller som OpenAIs GPT-4 – for eksempel ved å kunne ta høyde for det som finnes på skjermen til brukeren, samt prosessen som kjører i bakgrunnen. 

Modellen skal være svært liten sammenlignet med for eksempel nevnte GPT-4, ifølge Tom’s Guide. Det er fordi den skal ha en støttefunksjon til andre tjenester som Siri, skriver de. Den designes for å kjøre på mobilenheter.

Likevel skal modellen på flere områder allerede prestere på linje med GPT-4 – og ifølge Apple-artikkelen kan de større modellene deres «vesentlig overgå» denne. 

Ny Siri i sommer – og en mobil Apple-robot?

Tom’s Guide knytter avsløringen til Apples WWDC-konferanse i juni, der det ifølge nettstedet ventes en satsning på en «Siri 2.0». Samtidig er det uklart hvorvidt utviklingen av den nye ReALM-modellen er kommet langt nok til å bli integrert i Siri i tide til dette. 

WWDC er i utgangspunktet en utviklerkonferanse, men har de siste årene blitt brukt til å avsløre store satsninger og nyheter fra Apple som Vision Pro og nye Mac-maskiner.

Det er neppe noe risiko i å legge pengene sine på at KI blir et stort tema der i år. 

Kanskje får vi da høre mer om den «mobile roboten» som Apple ifølge nettstedet MacRumors nå jobber med? I kjølvannet av at Apple nå har gått vekk fra sitt mangeårige elbil-prosjekt (og ifølge Bloomberg har sagt opp 600 ansatte som jobbet med prosjektet), utforsker selskapet nå en personlig robot som kan følge deg rundt i hjemme ditt – og hjelpe til med en rekke oppgaver.

I påvente av at Vision Pro tar av, kan kanskje dette bli Apples neste store greie, spør Yahoo Finance – og da ganske sikkert godt hjulpet av en Siri som er kneppet smartere enn dagens versjon? 

Her er et overblikk over resten av ukens tech-nyheter:

Frykten for at KI tar jobbene våre eskalerer … også blant musikkstjernene

Mer om KI og ny teknologi – inkludert et gjennombrudd i kvantedatamaskiner

… så til noen mørkere ting

Vi runder av med et par kjappe fra vitenskapen og verdensrommet

Aktuell podkast: «Kunstig intelligens på arbeidsplassen»

«Kunstig intelligens på arbeidsplassen» er en podkast fra Digital Norway i samarbeid med Finansforbundet, Negotia og NITO. I tillegg til podkasten er det utviklet en gratis, digital veiviser om kunstig intelligens i arbeidslivet

Podkasten er bygget opp slik at hver episode belyser et spørsmål fra tre perspektiver – fra ulike ekspertkilder. De nye episodene tar opp spørsmålene: Hvordan skal vi egentlig bruke kunstig intelligens i dag? Hva skjer når sjefen din er en robot? Og til slutt: Er vi tech-naive?

Sesong 2 av podkasten består av tre nye episoder (episode 4-6) og er tilgjengelig nå på Apple Podcasts, Spotify og andre tjenester. Du kan også lytte her:

Vil du lære mer om KI på arbeidsplassen?

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført