Brukerne digger Googles KI – men vil den kikke på meldingene dine?

Foto: Google

Gemini får tommel opp fra folket, men kan by på nye personvernutfordringer. Her er uken i tech.

I starten av desember fikk Google-folket en tidlig julegave: Endelig mente nettsøkgiganten at de hadde en verdig utfordrer til ChatGPT – og utrullingen var allerede i gang. 

Google fortalte da at språkmodellen Gemini ville komme i tre utgaver, og at de ville integrere KI-en i sine produkter og tjenester fortløpende.

Denne uken ble Gemini Pro, den middels avanserte, lansert globalt og på 40 språk – inkludert norsk. KI-en er integrert i chatboten Bard og skal konkurrere med gratisversjonen av ChatGPT – den folk flest bruker, ifølge Aftenposten.

Det klarer den visstnok veldig bra, skriver avisen, og viser til en uavhengig blindtest der over 200.000 deltakere har vurdert svarene fra ulike chatboter. Her blir Bard kun slått av den nyeste versjonen av GPT-4, som hittil bare er tilgjengelig for utviklere. Gratis ChatGPT havner helt nede på en 11. plass.

Ifølge Google er det flere ting som gjør at Gemini Pro gir Bard et fortrinn:

  • Den skal være oppdatert med kunnskap helt frem til i dag, mens gratis ChatGPT ikke har lært noe nytt siden september 2021. 
  • Den kan generere «fotorealistiske» bilder fra tekst – som også vannmerkes som KI-genererte.
  • Den gir deg muligheten til å be om at chatboten dobbeltsjekker påstandene sine gjennom ytterligere nettsøk.

Googles KI er altså populær – men er den bedre?

Gemini er litt dårligere, ifølge rapport

Forskere ved Carnegie Mellon University, hvor flere vitenskapelige og teknologiske nyvinninger har sett dagens lys, har satt modellene til OpenAI og Google opp mot hverandre.

Undersøkelsene deres viser at Gemini Pro er langt bedre enn konkurrenten når det gjelder å oversette mellom språkene modellen støtter. Men i de øvrige 11 testene, presterer ChatGPT best.

Konklusjonen er altså at det er et tett løp mellom de to chatbotene, men at Gemini er litt dårligere. 

Men dette med personvern da …

Mer alarmerende er det at Bard kan be om å få tilgang til mobilbrukeres private meldinger og analysere innholdet. Ifølge Tek.no ble dette nylig oppdaget i en beta-kode for Google Meldinger. 

KI-en ønsker nemlig å forstå sammenhengen i samtalene dine, hvilken tone du bruker og hva du er interessert i. Det vil gjøre at den kan hjelpe deg å tilpasse svarene dine ut ifra humøret ditt, skriver Forbes. Bard vil også ha tilgang til kontaktlisten din for å skreddersy kommunikasjonen til hver enkelt person.

Det kan fort bli problematisk: Samtalehistorikken fra dialogen du har med Bard blir nemlig sendt til skyen, og kan derfra anvendes som en del av KI-ens treningsdata. Riktignok vil dataene være anonymisert, men blir lagret i 18 måneder eller opptil 72 timer hvis du sier at du vil ha dem slettet.

Du som har personvernbrillene på, ser nok kjapt hvorfor dette er bekymringsverdig. Ikke bare vil mennesker ha tilgang til dataene, men dette vil også forbigå Meldinger-appens ende-til-ende-kryptering, ifølge Forbes. 

– Det er verdt å huske på. Akkurat som med alle chatboter med generativ KI, inkludert ChatGPT, må du anta at alt du spør om ikke er privat og kan komme til å hjemsøke deg, skriver nettstedet.

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær hvordan du bruker generativ KI – smart og trygt:

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

159 Moduler0% Fullført

Det har vært en svært travel uke ellers i KI-feltet. Her er et knippe av de mest spennende sakene:

Er firedagers arbeidsuke veien å gå?:

Ja, mener disse tech-selskapene.

Sjefene i Meta, TikTok og X ble grillet:

Det ble ampert da tech-sjefene måtte svare på hvordan de beskytter de yngste brukerne.

Google og Meta tjener (fortsatt) masse penger:

… og kan enkelt betale bøtene sine – hvis de vil.

Taylor Swift-deepfake kan gi lovendring:

Og Swifts plateselskap bryter med TikTok:

– Reddit bryr seg ikke lenger om utviklere

I fjor gikk deler av nettsamfunnet i svart – men hva er ståa nå?

Tech-nedskjæringene fortsetter:

NASA med Mars-frieri til private aktører:

Litt nytt for den underholdningstørste:

Over og ut for Nokia:

Sjekk ut våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.