Googles nye KI-modell er bedre enn ChatGPT (ifølge Google)

Det tok litt tid, men endelig ser det ut til at Google har en verdig utfordrer til ChatGPT. Men er det snakk om en KI-revolusjon – eller «bare» en evolusjon?

Tidligere i år ble Google gjort til latter da de forsøkte å ta opp kampen med OpenAIs (og Microsofts) ChatGPT. Det som skulle være en storstilt lansering av Bard, ble overskygget av det faktum at Googles egen demonstrasjon viste at chatboten ikke hadde kontroll på fakta. 

Ikke bare førte det til masse vitsing på Googles bekostning, det gikk også ut over aksjekursen til Alphabet, Googles morselskap. Like etter Bard-lanseringen skrev Forbes at verdien av Alphabet-askjer falt med nesten åtte prosent – som tilsvarte mer enn 1000 milliarder kroner! 

Siden den gang har Google ligget lavere i terrenget, mens ChatGPT har vært på alles lepper. Men ti måneder er en evighet i tech-verdenen – og Google ser ut til å ha lært litt fra Bard-lanseringen. 

Onsdag skrev selskapet i et blogginnlegg om deres nye KI-modell, uten nevneverdig brask og bram.

Ifølge Google DeepMind (selskapets KI-laboratorium) skal språkmodellen Gemini nemlig være smartere enn GPT-4 (som driver den mest avanserte versjonen av ChatGPT). 

Faktisk skal det være den første KI-modellen som overgår menneskelige eksperter på en stor mengde oppgaver, skriver Aftenposten.

Lunkne førsteinntrykk

Gemini-modellen er kommer i tre forskjellige «størrelser»: Ultra er den største og smarteste; Pro-versjonen er mindre avansert og skal konkurrere med gratisversjonen av ChatGPT; mens Nano er optimalisert til bruk på enheter, deriblant Googles Pixel-mobiler. 

Gemini Ultra vil først bli tilgjengelig tidlig i 2024, og det er ennå ikke klart om den kraftigste versjonen blir tilgjengelig for alle, eller om brukere må betale for den slik som ChatGPT 4. 

Men Google sier at de allerede nå ruller ut både Gemini Pro og Nano i ulike produkter. Blant annet skal Bard-chatboten ta i bruk en finjustert Pro-versjon, mens Pixel Pro 8-mobilen får generativ KI-funksjoner drevet av Gemini Nano.

Ifølge TechCrunch har mottakelsen av disse vært blandet. Og heller ikke denne gang kommer Google unna kontroverser rundt demonstrasjonsmaterialet. Det viser seg nemlig at de har trikset litt i videoene der de viser hva Gemini kan få til.

Ultra spiser forskningsartikler til lunsj

Men det er naturligvis den kraftigste Gemini Ultra som hevdes å kunne slå konkurrenten i viktige benchmark-tester.

I den såkalte MMLU-testen, som består av spørsmål fra 57 forskjellige fag som matte, fysikk, historie, juss og medisin, klarte Gemini Ultra å svare rett på 90 prosent. Ifølge Aftenposten er det bedre enn en menneskelig ekspertgruppe klarer. På den samme testen klarer GPT-4 «bare» 86 prosent riktige svar.

Ifølge Google er Gemini ekstremt god på å lese gjennom og bearbeide ny informasjon som ikke har vært en del av treningsdataene. For eksempel skal KI-en ha lest gjennom 200.000 vitenskapelige artikler på leting etter spesifikke data, ha funnet 250 relevante artikler og trukket ut relevante data fra dem – i løpet av en lunsjpause.

Totalt går Gemini seirende ut i 30 av 32 vanlige ytelsesmålinger, ifølge MIT Technology Review

– Google DeepMind har klart å samle det beste KI kan prestere på nåværende tidspunkt i én pakke, skriver nettstedet.

– Terskelen er blitt så høy

Tilsynelatende en stor seier for Google, ikke sant? Joda – men det viktigste ordet i forrige setning er «tilsynelatende».

Som Per Kristian Bjørkeng i Aftenposten poengterer, har vi ennå ikke sett noen uavhengige sammenligninger mellom Gemini og GPT-4. Riktignok er testene standardiserte og det skal derfor være mulig å sammenligne de to modellene, men dette er altså Google selv som presenterer disse resultatene.

Dersom det stemmer at Gemini Ultra er overlegen, er det et stort steg for Google. Men er det en like stor milepæl for KI-feltet for øvrig? Eksperter MIT Technology Review har snakket med er mer lunkne.

– Gemini er helt klart et veldig sofistikerte KI-system, men det er ikke like åpenbart at det er vesentlig bedre enn GPT-4, sier KI-forsker Melanie Mitchell ved Santa Fe Institute i New Mexico.

Videre sier hun at Gemini kommer langt bedre ut på tester som går på språk og kode enn bilde- og videotester. Jevnt over scorer Googles KI altså bedre enn OpenAIs – men i flere tilfeller er forskjellen minimal.

Professor Chirag Shah ved University of Washington, sammenligner lanseringen med hvordan Apple pumper ut nye mobiler hvert år – der teknologiutviklingen minner mer om evolusjon heller enn revolusjon.

– Terskelen vår er kanskje blitt så høy at vi ikke lenger blir like imponert av slikt fordi vi allerede har sett så mye, sier Shah.

Du kan lese mer om Gemini hos Google – og her er flere artikler om den nye KI-utfordreren:

Nysgjerrig på digitale assistenter? Ta vårt nye kurs:

Introkurs

Hva er digitale assistenter i arbeidslivet?

Lær hva digitale assistenter er, og hvordan de kan gjøre din arbeidshverdag enklere og mer effektiv. 

15 min8 Moduler0% Fullført

Og her er mer snacks til dem som er tørste på KI-nytt:

Messenger får etterlengtet kryptering: 

Kommer annonsørene tilbake til X?:

Kunnskapsmangel og personvern hindrer bruk av offentlige nettjenester

Spotify sier opp tusenvis av ansatte

Slik kan du slette dataene bilen din samler inn: 

Google fortsetter kampen mot annonseblokkering:

Nesten 3 av 10 nordmenn er på TikTok

Lær noe nytt med et av våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.