Google vs. Microsoft: KI-kampen som kan endre nettsøk for alltid

Teknologikjemper vil gi deg kunstig intelligente nettsøk. Det kan ha stor betydning for den digitale økonomien – og ta livet av SEO? Lær om Bard og Bing, samt det siste fra tech-uken.

Sagaen om generativ KI fortsetter med to rykende ferske, dog muligens noe forhastede, lanseringer:

  • Mandag: Google kunngjør at de vil presentere Bard, deres nye ChatGPT-konkurrent, på onsdag. Minutter senere inviterer Microsoft til et tirsdagsarrangement i deres hovedkvarter.
  • Tirsdag: Microsoft annonserer en ny versjon av søkemotoren Bing – drevet av en oppgradert versjon av KI-teknologien som ligger til grunn for ChatGPT.
  • Onsdag: Bard presentert presenteres på et Google-arrangement i Paris, blant annet ved å lire av seg feilaktig informasjon (akkurat slik ChatGPT har blitt kritisert for å gjøre).

Teknologigigantene går til krig om fremtidens chatboter som nå altså integreres inn i søkemotorer, nettlesere, operativsystemer … og mer til?

Hva vil det ha å si for internettsøk – og maktbalansen mellom teknologigitantene?

Vel – med tanke på suksessen ChatGPT har hatt, er det fristende å tenke at de har et forsprang. Men i søkesammenheng er Google, ikke overraskende, i en klasse for seg. Ifølge The Economist gjøres ni av ti nettsøk med Google. Det er en grunn til at merkevaren er blitt et verb, mens Bing og andre søkemotorer kniver om restene. 

Microsoft ønsker åpenbart å gjøre noe med Googles tjue år lange hegemoni står for fall. The Verge skriver at «nye Bing» vil ha ulike modier: Du kan for velge å snakke direkte med chatboten i et grensesnitt à la ChatGPT, eller velge å få KI-merknader til nettsøkene dine. Du kan be om en femdagers ferieplan og få forslag til reiserute sammen med relevant informasjon til oppholdet. Til forskjell fra ChatGPT vil søkemotoren også ha tilgang til ny informasjon den finner på internett – det er en søkemotor, tross alt. 

I tidlige tester viser Bing på imponerende vis at den kan skrive en oppsigelse med humor og oppriktighet, og har en viss forståelse for etiske problemstillinger.

Fra SEO til … AEO? Nå kommer svarmotoroptimalisering

Google, til tross for å være i en særstilling når det gjelder … googling, tar utfordringen på alvor. CNBC skriver at selskapet har beordret alle mann på dekk for å finslipe Bard og gjøre det til et reelt alternativ til ChatGPT.

Denne drakampen om søkernes gunst kan ha en dramatisk effekt på det digitale annonsemarkedet. Bare så det er sagt: dette er big business! I 2022 bruke virksomheter rundt 400 milliarder dollar på nettannonser, skriver Business Insider

Tech Times skriver at Bings ChatGPT-integrasjon og Bard-satsingen til Google kan gjøre at vi vil se en dreining vekk fra søkemotoroptimalisering (SEO – search engine optimization) til det som kalles svarmotoroptimalisering (AEO – answer engine optimization)

For å vinne klikk – og dermed annonsekroner og -øre – vil annonsører og markedsførere (og andre som vil ønsker en tilstedeværelse på nett) lage innhold tilpasset KI-søkemotorenes mer fyldige og engasjerende svar. Med tanke på hvor store summer det her er snakk om, kan det kreve en betydelig omstilling for virksomheter som er rigget mot SEO. 

Det er riktignok grunn til å avvente og se hvor KI-søkutviklingen tar oss. Enn så lenge er også Bings KI plaget av de samme utfordringene med sannferdighet i informasjonen den legger frem. Og det er et tankekors at disse tjenestene fortsatt har et såkalt hallusinasjonsproblem – hver gang den gir et svar, er det en sjanse for at det bare er sludder.

Samtidig er det åpenbart at når verdensledende teknologiselskaper pumper store summer inn i lignende løsninger, er sjansen stor for at det vil påvirke alle oss andre – på et eller annet vis.

Lær mer om nye Bing og Googles Bard:

Annet KI-nytt fra en uke preget av Bard og Bing:

1 av 2 mellom 9 og 10 er på SoMe:

 … men skjerm kan ikke erstatte utelek:

Vennlig påminnelse: Ha orden i GDPR-sysakene:

Ta vårt gratiskurs om GDPR:

Tech-resesjonen fortsetter:

Et (godt) forsøk på å forklare nedskjæringene:

Teknologiselskaper møter unik motvind som ikke påvirker andre deler av økonomien.

Podkast-bobla … som sprekker?

Tiktok vil styrke faktasjekkingen på plattformen:

Sverige: Easee-laderen har en rekke mangler

Ett skritt nærmere Mars for Musk:

For 14.000 kroner kan du bedre sko deg for en travel hverdag:

Kurs

Lær noe nytt om bærekraft, kunstig intelligens, cybersikkerhet, digitale verktøy og mye mer.