UIB lanserer «Exphil for digital teknologi» for deg i jobb

Ønsker du å lære mer om kunstig intelligens, algoritmer og data? Da kan dette nettstudiet være noe for deg. (Foto: UIB)

Kun to av ti i arbeidslivet har fått opplæring og informasjon om KI, ifølge ny undersøkelse. Nå lanserer UIB nettbaserte mikroemner i digital kompetanse i arbeidslivet. 

Studiet, som heter Digital kompetanse for arbeidslivet, består av en rekke små, nettbaserte emner ved Universitetet i Bergen og data, digitalisering, programmering og mer. 

– Disse kursene har over flere år blitt svært godt mottatt blant studenter, og vi har fått mange forespørsler om dette er noe næringslivet kan dra nytte av, sier Barbara Wasson. 

Hun er professor og direktør ved Centre for the Science of Learning & Technology (SLATE) ved UiB. 

Nettstudiet har påmeldingsfrist 1. februar. Allerede melder hun om at de har over 160 påmeldte.

Les mer og søk på kurset her. 

«Exphil for digital teknologi» 

Studiet er tilpasset deg i jobb, er hundre prosent nettbasert og består foreløpig av to emner. Det første heter Fantastiske data, og kan beskrives som et slags Exphil for digital teknologi. 

– Der lærer man om hva data egentlig er – og hvordan det påvirker alt fra samfunnet, jobbene våre og livene våre. Data er oksygenet for algoritmer, kunstig intelligens og mye annet av digitale verktøy, sier Wasson. 

Sentralt i emnet er det åpne kurset Datareisen, som er utviklet av Digital Norway og Universitetet i Bergen i samarbeid med NewsLab AS og Feed AS. Det er et pensum som er populært, ifølge professoren: 

– Jeg har undervist i 30 år og har aldri hatt et kurs hvor studentene har vært så fornøyde. Jeg har truffet folk på gata og på fest som har skrytt av Datareisen. 

– Jeg tror det er fordi man klarer å relatere data til sitt personlige liv. Og ser hvordan det former livene våres, legger hun til. 

Barbara Wasson, professor og direktør ved Centre for the Science of Learning & Technology (SLATE) ved UiB. (Foto: UIB)

Fakta: Digital kompetanse for arbeidslivet

  • Nettbaserte studier ved UiB med oppstart våren 2024.
  • Hvert emne gir 2,5 studiepoeng, noe som tilsvarer 50-70 timers arbeidsinnsats.
  • Tilpasset deg som allerede er i jobb.
  • Søkere tas opp fortløpende. Det er 300 plasser per emne. Dersom det blir fullt vil du få tilbud om å stå på venteliste.
  • Kurset tilbys gratis uten studieavgift for deltakerne.

– En forutsetning for å være normalt fungerende i samfunnet

At behovet for digital kompetanse bare blir større i arbeidslivet, kan Arne Førde skrive under på: 

– Det å ha kunnskap om digitale prosesser er gjeldende for alle yrker i dag. Før kunne man kjøre en lastebil uten data. I dag er til og med det blitt en datamaskin. 

Han er prosjektleder for Hardanger og Voss Næringshage. Der jobber han med å legge til rette for næringsutvikling og gründervirksomhet på Vestlandet. 

I det daglige ser han i praksis hvordan viktig digital kompetanse ikke lenger bare gjelder for de med «typiske kontoryrker». Det er også nødvendig for sykepleiere, barnehagepedagoger, lagerarbeidere og eplebønder. 

– I dag er digitalisering en forutsetning for å være normalt fungerende i samfunnet, legger han til. 

Nettstudiet Digital kompetanse for arbeidslivet er tilpasset ansatte i små- og mellomstore bedrifter på Vestlandet. Førde oppfordrer alle som har mulighet til å melde seg på: 

– Vi vet at bedrifter som er gode på å legge til rette for utvikling og læring også er mer attraktive. Det er blitt viktig i kampen om de klokeste hodene, sier han.

Arne Førde, prosjektleder i Hardanger og Voss Næringshage (Foto: Hardanger og Voss Næringshage)

To av ti har fått opplæring i KI

Det andre emnet tar for seg algoritmer og programmering. Der skal kursdeltakerne blant annet lære seg å skrive og kjøre enkle programmer, tolke feilmeldinger og lagre data på ulike måter,

Det snakkes mye om hvordan det stadig blir enklere å løse digitale problemer uten formell programmeringskompetanse. Lavkode og generativ kunstig intelligens er måter man kan «programmere» bare ved hjelp av norsk eller engelsk språk. 

– Likevel er det nyttig å kunne litt om enkel programmering. Slik vet man mer om hvordan digitale programmer og algoritmer fungerer i praksis. Også modeller som har med kunstig intelligens og gjøre, sier Wasson. 

Ifølge en fersk rapport fra NITO har kun to av ti i arbeidslivet fått opplæring og informasjon om KI. Dette er helt nødvendig kunnskap for å delta i dagens – og fremtidens – arbeidsliv, forklarer Wasson: 

– Dette studiet vil etterhvert, når andre kurs er gjort tilgjengelig, passe godt for de som er nysgjerrige på hva kunstig intelligens egentlig er, eller som ønsker at sine ansatte skal lære mer om det. Fantastiske data er et godt første steg, avslutter hun.