Kaos på Reddit: Massestreik mot nettsamfunnets nye betalingsløsning

Reddit skal ta betalt fra tredjeparter for tilgang til det populære nettsamfunnet – og mange brukere er mildt sagt misfornøyde. Her er uken i tech.

Bruker du nettsamfunnet Reddit regelmessig, har du kanskje opplevd at flere såkalte subreddits har gått i svart denne uken. Det skyldes masseprotester mot en forestående endring i nettsamfunnets forretningsmodell. Så ille har det blitt at Reddit-sjefen har advart ansatte om å bruke Reddit-klær i offentligheten, melder The Verge.

Hva som skjer videre kan vise seg å være et vannskille for det populære sosiale mediet.

Er du ikke en hyppig Reddit-bruker, skjønner du kanskje ingenting av avsnittet over. Hva er en subreddit – og Reddit for den saks skyld? Og hva går kaoset i nettsamfunnet ut på?

Fra en sped begynnelse som en litt nerdete nisjearena med en særegen sjargong og kultur,  er det blitt et omfangsrikt møtested for likesinnede – nesten uavhengig av interesseområde.

En kjapp leksjon:

  • Reddit er en av verdens mest besøkte nettsteder – og her snakker vi topp ti, ifølge analyseselskapet Semrush
  • I bunn og grunn er Reddit et enormt diskusjonsforum, med underkategorier (såkalte subreddits) for stort sett alt du kan forestille deg.
  • Brukere stemmer opp eller ned innhold (kommentarer, bilder, videoer, lenker, osv.). Det mest populære innholdet blir mest synlig.

Tredjeparter får millionregning

Så til saken som har ført til massestreik blant moderatorene av mer enn 8400 subreddits. 

Fra 1. juli skal plattformen begynne å ta betalt for såkalte API-kall. Enkelt forklart betyr det at når en tredjepartsapp vil vise, redigere eller moderere Reddit-innhold, kontakter den Reddits grensesnitt (API) for å få en kobling. Frem til nå har dette vært gratis, men nå må tredjeparter betale for hvert API-kall som gjøres til Reddit.

Det rammer mange av brukernes favorittapper som ikke har råd til å betale for tilkoblingen. Eksempelvis sier utvikleren av Apollo – en av de mest populære tredjepartsappene for Reddit-brukere med drøyt sju milliarder API-kall i måneden – at de må betale 1,7 millioner dollar i måneden, ifølge Ars Technica. Årlig blir regningen på 20 millioner dollar, som per i dag er nesten 210 millioner kroner. 

Apollo og RIF, en annen populær tredjepartsapp, har varslet at de vil legge ned. Reddit på sin side har ingen planer om å bukke under for presset, og de sier, ifølge Forbes, at endringene er nødvendige for at virksomheten skal være bærekraftig.

– Ikke fremmedgjør kjernebrukerne

Betalingsløsningen kan være et nødvendig onde for at Reddit skal overleve, skriver Ars Technica i en annen artikkel. Samtidig er fellesskapet mellom brukerne plattformens største styrke, og her kunne Reddit vært mer imøtekommende. Kontroversen har også gjort at flere annonsører setter planlagte reklamekampanjer på vent, ifølge Adweek.

En løsning kan være å forbedre plattformens egne apper og tjenester, men det er ingen garanti for at de blir tatt godt imot av brukerne. Det er tross alt en grunn til at mange brukere tar i bruk tredjepartsapper.

Bare tiden vil vise om fremmedgjorte brukere vil returnere til Reddit eller heller ta i bruk andre plattformer, slik vi har sett når andre aktører har gjort upopulære endringer (Twitter, anyone?). 

Ars Technica oppfordrer nettsamfunnet til å lære av historien og ta brukerne på alvor, og viser til et sitat fra en analysesjef om fallet til Digg – et populært nyhetsnettsted som falt i disfavør etter omfattende endringer:

– Internett kan være en lunefull skapning, men hvis det er én leksjon som ser ut til å stemme konsekvent, er det denne: Ikke fremmedgjør kjernebrukerne dine.

Oppdatering: Det siste i denne saken er nå at hackere truer med å slippe store datamengder de har stjålet fra Reddit, med mindre API-beslutningen reverseres.

KI byr på gudstjeneste, ny Beatles-låt og (potensielt) kortere arbeidstid:

Nytt kurs! Lær hvordan du bruker generativ KI:

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført

Hvilken innvirkning vil ny teknologi ha på miljøet?:

Rimeligere Apple-VR om to år?:

… og kunne du tenkt deg å lese bøker i en virtuell verden?

Kvantesprang for kvanteteknologi:

Musikkbransjen med milliardsøksmål mot Twitter:

Sony, Universal og andre mener plattformen «tillater og oppfordrer til krenkelse» av musikkrettigheter.

Ønsker ny modell for bredbåndsbransjen:

Vil Binance- og Coinbase-sakene endevende kryptoverden?:

En kort guide til politikken bak kryptobørs-søksmålene.

Populær Notodden-startup ble kontaktet av tech-gigant:

NASA vil redde planeten med eksperimentelt fly:

Her finner du alle våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.