Dette er digital forestillingsevne – og slik øker du den

Vil du henge med i tech-svingene? Ønsker du å hente ut konkrete gevinster fra kunstig intelligens? Da er det særlig én ferdighet du bør ha: Digital forestillingsevne. 

Noen ganger kan det være vanskelig å henge med på hva tech-eksperter, konsulenter og digitale pådrivere snakker om. Alle disse mulighetene innen kunstig intelligens, automatisering, data, skytjenester også videre – hva betyr det egentlig for meg og min bedrift? 

Joda: Det finnes mye tåkeprat der ute. Og det kan være utfordrende å skille fornuftige poenger fra overfladisk prat og renspikka reklame – særlig nå som det kan fremstå som et kappløp om å ta i bruk nye digitale teknologier. 

– Det fører til at mange avfeier ny teknologi som en hype, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway. 

Kanskje du har testet ut ChatGPT uten å se noen konkret verdi. Eller så lurer du på hva poenget med å legge om IT-infrastrukturen er, når dagens løsning fungerer helt fint for behovene dere har akkurat nå. 

– Problemet er at vi har en tendens til å overvurdere betydningen av teknologi på kort sikt og undervurdere den på lang sikt. Og hva skjer da? Du blir skuffet over det som skjer i dag, samtidig som du går glipp av morgendagens gevinster, sier hun.

– Kunnskap er nøkkelen

Så hva skal til for å klare å navigere i floraen av muligheter, teknologier og nye måter å jobbe på – uten å gå seg vill? 

Dingsør peker mot begrepet digital forestillingsevne

– Enkelt fortalt innebærer digital forestillingsevne å kunne se muligheter som teknologi representerer både nå og i fremtiden, og ta de nødvendige grepene som må til for å komme utviklingen i møte, sier hun. 

Hun mener det er en helt konkret ferdighet, og sammenligner det med kritisk sans. Er du kildekritisk, er du bedre rustet til å både forstå og håndtere nyhetsbildet. Det er en form for metakunnskap.

– På samme måte kan de med god digital forestillingsevne manøvrere i det teknologiske landskapet. De evner å identifisere relevante løsninger og knytte det til konkrete bruksområder og prosesser på arbeidsplassen. 

Dingsør legger til: 

– Det handler også om at du starter med problemet og ikke løsningen. I stedet for å tenke at «vi må implementere språkmodeller fordi det er spennende», bør du kanskje heller se for deg hva på arbeidsplassen som kan løses bedre. Kanskje finner du svar knyttet til kunstig intelligens – eller kanskje et helt annet sted. Du må ikke bruke KI for enhver pris. 

– Men det vet du først om du virkelig vet hva det er vi snakker om. Og da kommer vi inn på det viktigste når du skal styrke din egen digitale forestillingsevne, nemlig kunnskap.

Må læres og trenes

Digital forestillingsevne er verken flytende eller abstrakt. Det er heller ikke noe du på magisk vis har – eller ikke har. Det må læres, trenes og holdes ved like.

– En sentral del av dette handler om kompetanse og grunnleggende teknologiforståelse. Det betyr ikke at du må lære deg å utvikle avanserte KI-algoritmer eller endevende forretningsmodellen for å bli et tech-selskap. 

– Det handler heller om å forstå mulighetene og begrensningene i teknologien, og hvordan det kan tas i bruk for at dere skal bli mer effektive, mer nøyaktige og kunne utvikle bedre produkter. Kort sagt: Å forsterke de områdene dere allerede holder på med. 

Å styrke denne forståelsen og bygge opp grunnleggende kunnskap krever ikke at du må lese matte eller akademisk litteratur. Det finnes lettleste bøker, spennende podkaster og lett tilgjengelige digitale kurs rettet mot et bredt publikum, som er gode steder å starte. 

Hun legger til: 

– Det er også et samfunnselement her. For mens alle deler av samfunnet vårt digitaliseres, endres forutsetningene for hvordan vi lever, jobber og interagerer. 

– Å henge med på disse nye spillereglene, med alt det innebærer av forretningsmessige, juridiske og politiske dimensjoner – er også en del av den digitale forestillingsevnen.

Tips: Slik kan du øke din digitale forestillingsevne

1. Løft blikket

For å lykkes med å bygge opp digital forestillingsevne, må en også iblant klare å heve blikket fra det daglige arbeidet, og «se seg selv utenfra», mener Dingsør. 

Hvor skal dere være om seks måneder, tre år, ti år? Hva lykkes konkurrenter med? Hvilke forventninger kommer sluttbrukeren til å ha til dine produkter eller tjenester i fremtiden? 

– Det å putte teknologi inn i konteksten av det man driver med, det tror jeg bare er helt avgjørende for at vi skal hente ut det potensialet som vi alle snakker om, sier hun.

2. Invester tid

Som med så godt som alt annet her i livet, så holder det ikke å sette ambisjoner og mål, og så forvente at alt går av seg selv. 

– Man er også nødt til å investere tid og jobbe med egen læringslyst.

3. Bygg kultur 

For å lykkes med digitalisering trenger du både modige ledere og nysgjerrige ansatte. Det er lederansvar å legge til rette for at man får testet teknologi i praksis på arbeidsplassen. Og man må ha fremoverlente ledere som går foran. 

– For i bunn og grunn er det sjeldent teknikk som hindrer oss fra å lykkes med ny teknologi. Det handler som oftest om organisatoriske spørsmål.

4. Følg med på Digital Norway

– Mitt beste tips er jo å følge Digital Norway, sier Dingsør. 

– Vi er ute der og snuser på alt som foregår. Vi snakker med de flinkeste folka, vi besøker de kuleste selskapene. Så putter vi alt dette inn i våre artikler, videoer, podcaster, foredrag – og  læringsplattformen vår. 

– Så hvis du henger med på nyhetsbrevet som kommer hver uke og besøker nettsidene våre, så får du alt dette på sølvfat og gullfat. Forsyn deg med et kurs her og et kurs der, prøv deg på tre i uka – så vipps, så kommer denne digitale forestillingsevnen, nesten helt av seg selv, avslutter hun.

Søker du ny kunnskap? Utforsk vårt kursunivers:

Kurs

Lær noe nytt om bærekraft, kunstig intelligens, cybersikkerhet, digitale verktøy og mye mer.