Enorm interesse for gründer-program for ukrainske flyktninger

I løpet av UAccelerate-programmet skal de ukrainske gründerne lære hva som trengs for å kunne drive egen bedrift i Norge: Alt fra digital markedsføring, salgsstrategier og finansiering – til skatteregler, lover og reguleringer skal dekkes. (Foto: Dan Kopf Pedersen).

Omtrent 300 idérike ukrainere i Norge meldte seg på 10-ukers gründerprogram: – Verdifull kunnskap når Ukraina skal bygges opp igjen, sier Liv Dingsør fra Digital Norway. 

– Jeg elsker folk som tenker utenfor boksen. Folk som ser muligheter der andre ser begrensninger. Dere er et bevis på at innovasjon ikke kjenner grenser. 

Næringsminister Jan Christian Vestre snakker til en sal full av ukrainske gründerespirer, for å markere lanseringen av det 10-ukers lange gründerprogrammet UAccelerate

Næringsminister Jan Christian Vestre. (Foto: Dan Kopf Pedersen/Rebel)

På kort tid fikk programmet nesten 300 søknader. Nå er 50 talentfulle ukrainere – hovedsakelig kvinner – klare for å delta. 

I løpet av UAccelerate skal de ukrainske gründerne lære hva som trengs for å kunne drive egen bedrift i Norge: Alt fra digital markedsføring, salgsstrategier og finansiering – til skatteregler, lover og reguleringer skal dekkes. 

– Dere er forbilder for fremtidens gründere. Ikke bare i Norge og Ukraina, men også for resten av verden. Vi trenger mange flere som dere, sier Vestre. 

Nesten 300 søkte på 50 plasser. Her er gründere og partnere samlet for lansering av UAccelerate (Foto: Dan Kopf Pedersen)

Luksusprodukter laget av fiskeskinn 

I salen sitter Yulia Bulak. Hun er utdannet marinbiolog og grunnlegger av bedriften Fiskin som selger luksusprodukter som vesker, belter og kortholdere laget av fiskeskinn. 

– Jeg ble introdusert for skinn av fisk på en ekskursjon til Island, og ble fascinert av skjønnheten og potensialet i det unike materialet, forklarer Bulak. 

Da krigen brøt ut, ble hun nødt til å skape seg et nytt liv i Norge. Nå håper hun å kunne utvide nettverket sitt og tilpasse forretningsstrategien til det norske markedet. 

Der er hun allerede på god vei. Allerede har Bulak fått en regnskapsfører med på laget. Selv influenceren Marna Haugen har reklamert for Fiskin på sosiale medier. 

– Nå håper jeg å knytte meg til flere personer som kan hjelpe meg å ta Fiskin til neste nivå, sier gründeren.  

UAccelerate-deltaker Yulia Bulak selger luksusprodukter laget av fiskeskinn. (Foto: Dan Kopf Pedersen)

Viktig med teknologikompetanse 

UAccelerate er et samarbeidsprosjekt mellom Digital Norway, Google, Danish Entrepreneurs og Nordisk Ministerråd.

I tillegg er DnB, iMDi, Skatteetaten, Patentstyret, Thommesen, Brønnøysundregistrene, Qrew og norsk-ukrainsk Handelskammer partnere som helt gratis leverer innhold til programmet. 

– Å samarbeide med så mange dyktige partnere for å styrke ukrainske flyktninger med gründerambisjoner i Norge er inspirerende, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway. 

Hun påpeker viktigheten av digital forretningsdrift og teknologikompetanse for å lykkes med å starte opp en ny bedrift i et nytt land. Der kommer Digital Norway sitt nettverk av partnere og eiere inn som en viktig faktor: 

– Vi har et nettverk som er toneangivende i arbeidet med digitalisering i Norge. Med et bredt nedslagsfelt innen alt fra datadreven drift, sikkerhet, digital markedsføring, effektivisering og skalering – skal vi jobbe for å veilede gründerne og sørge for at de er rustet med kunnskapen og verktøyene de trenger for å lykkes. 

Leder i Digital Norway, Liv Dingsør. (Foto: Dan Kopf Pedersen/Rebel)

– Handler om å gjenoppbygge et land i krise

Felles for deltakerne er at krigen har gjort det umulig for dem å leve og jobbe i deres hjemland. 

– Vi er dypt imponert over den store interessen. Når man tar den alvorlige bakgrunnen i betraktning, er det enormt oppløftende og inspirerende å se så mange ukrainske ildsjeler som ønsker å starte sine egne virksomheter, sier Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google. 

Tine Austvoll Jensen i Google Norge. (Foto: Dan Kopf Pedersen/Rebel)

Peter Kofler, styreleder i Danish Entrepreneurs, er en av initiativtakerne bak gründerprogrammet, som først ble lansert i Danmark, kun noen få måneder etter den russiske invasjonen: 

– De ukrainske flyktningenes største ønske er å hjelpe landet de flyktet fra. Alle har slektninger bosatt i Ukraina, mange i frontlinjen. Derfor handler ikke dette bare om å gi flyktninger noe å leve av. Det handler om å gjenoppbygge et land i krise, slik at ukrainere skal ha noe å leve av etter krigen, sier Kofler. 

Startet opp selskaper i London og California

Gründerne i UAccelerate representerer et bredt spekter av ideer, bakgrunner og næringer. Valentyn Pivovarov har tidligere startet opp selskaper i både i London og California: 

Valentyn Pivovarov

– Jeg startet opp mitt første selskap da jeg var 20, og har grunnlagt tre selskaper innen juridisk teknologi. 

Teknologien hans har hjulpet flere hundretusener med å få tilgang til juridisk hjelp over nettet. Nå er han helt i startfasen av et prosjekt der han tar i bruk generativ kunstig intelligens innen cybersikkerhet. 

– Jeg ønsker å skalere virksomheten globalt, og har et nettverk av tekniske partnere i Norge. Fra programmet ser jeg etter investorer, nettverksmuligheter og kunnskap og skandinavisk forretningskultur, forklarer han. 

Skaper vekst både i Norge og i Ukraina

Deltakeren Tetiana Medvediena forteller – på flytende norsk etter kun et halvt år i landet – at hun ønsker å etablere et enkeltpersonforetak som stylist. 

– Jeg må lære meg om skattereglene og hvordan man går frem for å registrere en bedrift, forklarer hun. 

Målet er å etablere seg i Norge, for senere å flytte virksomheten til Ukraina når krigen er vunnet. 

Å drive vekstskaping både i Ukraina og i Norge er en helt sentral del av UAccelerate. Ved å ruste flyktninger med de nødvendige ferdighetene og kunnskapen de trenger for å lykkes i norsk næringsliv, håper programmet også å forberede dem på en fremtidig rolle i gjenoppbyggingen av deres hjemland. 

Tetiana Medvediena håper å kunne flytte virksomheten sin til Ukraina når krigen er vunnet. (Foto: Dan Kopf Pedersen)

– Å drive en egen bedrift er verdifull kunnskap når Ukraina skal bygges opp igjen – og vil trenge mange vekstkraftige bedrifter og digitale hoder med på laget, sier Dingsør. 

I tillegg understreker Vestre viktigheten av innovasjon i det grønne skiftet: 

– Den norske regjeringen har en ambisiøs plan om å redusere våre klimagassutslipp med 55 prosent over de neste syv årene. Dette vil kreve mye kreativitet og nye selskaper. Hvis vi skal nå målene trenger vi gründere for å lykkes. 

– De må gjøre den vanskeligste delen selv. Men det er viktig at de har en heiagjeng bestående av dyktige partnere.

Fra venstre: Anastasia Antonyk fra Norsk-ukrainsk handelskammer, Bjørg Mørøre Nordskar fra Danish Entrepreneurs, næringsminister Jan Christian Vestre, Ihor Holovchenko, Chargé d`affaires ved den ukrainske ambassaden, Liv Dingsør i Digital Norway, Tine Austvoll Jensen fra Google Norge og Peter Jetzel fra Rebel.