Temaside

Cyber­sikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Cyberangrep som løsepengevirus, phishing og direktørsvindel øker i omfang – og blir samtidig mer utspekulerte og sofistikerte. Å ta cybersikkerhet på alvor er derfor viktigere i dag enn noensinne.

Norsk sikkerhetsmyndighet (NSM) slår fast at cyberangrep har blitt hverdagskost, at Norge rammes av avanserte målrette cyberangrep og at utviklingen innenfor kunstig intelligens og store språkmodeller vil føre til ytterligere profesjonalisering hos angripere. De fleste angrepene rammer små og mellomstore bedrifter, det er altså ikke bare store eller offentlige virksomheter som er utsatt. 

Hvilke trusler møter virksomheten din på nettet i dag – og er dere godt nok sikret? På denne siden har vi samlet en rekke ressurser – fra små og store kurs til artikler, caser og podkaster – som kan hjelpe deg med å styrke cybersikkerheten deres og redusere risikoen for å rammes av angrep. 

Vårt mikrokurs om cybersikkerhet leser du på kun fem minutter, og det er et fint sted å starte for å få oversikt. Vi har også en større veiviser om digital sikkerhet som du kan gå gjennom på en time. 

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær mer i våre gratis, digitale kurs om digital sikkerhet

Introkurs

Hvordan beskytte deg mot cyberangrep?

Det finnes idag mange former for cyberkriminelle, og de har ulike forutsetninger og motiver. Her kan du lære mer om hvordan du kan styrke din digitale sikkerhet.

155 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hva gjør du når virksomheten din blir hacket?

Lær hvordan du lager en beredskapsplan for digitale angrep

15 min4 Moduler0% Fullført

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Hele Norge øver – gratis beredkapsøvelser over hele landet

Prosjekt

Hele Norge øver

Hele Norge øver er en gratis cyberberedskapsøvelse som arrangeres som en turné rundt i Norge sammen med Telenor, DNB, DNV, NHO og Digital Norway.

Hva er cybersikkerhet og datasikkerhet?

Cybersikkerhet, datasikkerhet, digital sikkerhet, informasjonssikkerhet og IKT-sikkerhet. Kjært barn har mange navn! Men teknisk sett er dette faktisk litt forskjellige ting. 

La oss oppklare hva vi egentlig mener med cybersikkerhet og andre former for forsvar og forholdsregler knyttet til digitale systemer: 

Cybersikkerhet

Beskyttelse mot angrep og uønskede hendelser over internett og andre nettverk (cyberspace). Slike angrep kalles cyberangrep. 

Informasjonssikkerhet

Sikring av data – inkludert fysiske dokumenter og annen informasjon som ikke finnes digitalt. En viktig del av, men ikke det samme som, digital sikkerhet. 

IKT-sikkerhet

Sikring av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), altså å sikre selve systemene (maskinvare og programvare) som lagrer, prosesserer og overfører digitale data. Ligger i skjæringspunktet mellom cybersikkerhet og informasjonssikkerhet.

Datasikkerhet og digital sikkerhet

Brukes ofte synonymt med cybersikkerhet og IKT-sikkerhet, eller som samlebetegnelser for sikring av digital informasjon og digitale systemer.

I disse guidene og ekspertintervjuene finner du flere råd og veiledning:

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Les våre sikkerhetsguider og hør fra ekspertene:

Sikkerhet

10 svindeltrender: Slik får du bedre digital sikkerhet

Oktober er den nasjonale sikkerhetsmåneden. Det er en fin anledning til sjekke om du har alle disse sikkerhetstipsene under huden.

Sikkerhet

Også små og mellomstore bedrifter er angrepsmål – slik tar du selv grep

Falske nettsider, krypterte filer, DDoS-angrep, falske lenker på e-post og løsepengevirus. Her er Telenors sjekkliste for å sikre din bedrift mot de verste angrepene.

Sikkerhet

Sliter du med sikkerheten? Da er du langt fra alene

Ny NorSIS-rapport viser at hundretusener sliter med å mestre de viktigste sikkerhetsrådene.

Sikkerhet

Slik sikrer du bedriften din mot direktørsvindel

Direktørsvindel er den mest lønnsomme bedrageriformen i verden, og skurkene blir stadig mer utspekulerte. – Bygg opp en kritisk bevissthet hos dine ansatte, råder sikkerhetseksperten.

Sikkerhet

Slik sikrer du småbedriften mot cyberangrep: Les ekspertens tips

Småbedrifter er særlig utsatt for nettangrep. Dette er grepene du bør ta for å sikre dine verdier.

Skytjenester

– Sikkerhet i skyen kommer ikke av seg selv

Når bedrifter flytter over til skyen, er det gjerne snakk om mange forskjellige tjenester. Da er det ekstra viktig å sørge for god sikkerhet – på tvers av disse, ifølge sikkerhetsambassadør Jan-Petter Torgersrud i Telenor.

Slik styrker du virksomhetens datasikkerhet

Her er noen gode råd for å forbedre den digitale sikkerheten i virksomheten. Dette er ikke en komplett liste over smarte tiltak, men det er et godt sted å starte:

Totrinnsverifisering: Innfør totrinnsverifisering på tvers av virksomhetens tjenester og systemer. Dette er noe av det enkleste – og viktigste – dere kan gjøre!

Sikkerhetskultur: Bygg en god, kunnskapsbasert sikkerhetskultur i virksomheten – som inkluderer god passordhygiene, bevissthet rundt sosial manipulasjon og gode rutiner for sikkerhet på hjemmekontoret.

Installer oppdateringer: Hold alle systemer oppdatert og sørg for å ha på plass digitale sikkerhetsløsninger som antivirus, brannmur, spamfilter og sikkerhetspakker for skytjenester.

Rutiner og backup: Ha gode rutiner for lagring av data – med uavhengig backup som grunnlag for gjenoppretting dersom ulykken skulle inntreffe.

Ha en plan: Vær forberedt – ha en beredskapsplan og eventuelt cyberforsikring.

Søk hjelp: Få oversikt over hva en IT-partner kan hjelpe dere med for å forbedre sikkerheten ytterligere.

Anbefalte podkaster:

Podkast

Atea: Teknologi og mennesker

I podkastserien «Teknologi og mennesker» laget av Atea og Oslo Business Forum (OBF) kan du lære mer om blant annet cybersikkerhet.

podkast

Accenture: Dekryptert

Dekryptert er en teknologipodkast fra Accenture. Sammen med eksperter forenkler og utforsker Maria Høier Sandvik og Truls Brubak mulighetene teknologi gir norske virksomheter.