Lær av de beste: Her er gratis kunnskap som gjør deg smartere, klokere og flinkere

Foto: Wes Hicks / Unsplash

På tide å lære seg hva greia med blockchain egentlig er? Eller kanskje en oppfrisking av gresk mytologi? Nettbasert undervisning er bedre og billigere enn aldri før – nå er en gyllen anledning til å tette kompetansehull og fylle på med kunnskap og innsikt.

«Jeg synes lite om ham som ikke er klokere i dag enn i går»

Abraham Lincoln (ifølge internett)

Alle burde bryne seg på ny kunnskap i ny og ne – ikke bare for hjernen sin del, men også for karrierens skyld: å være oppdatert med ferdigheter og kompetanse etter endt utdanning blir stadig viktigere i arbeidslivet.

Enten du vil utvikle ferdigheter som kan hjelpe deg i jobben eller om du er av typen med en brennende higen etter å forstå universet, verden og menneskeheten: det finnes enorme mengder nettbaserte kurs og forelesninger der ute som kan gjøre deg klokere, flinkere og mer effektiv.

Mange av dem er sågar gratis, og de som koster penger er ofte på salg. Hvis du nå har litt ekstra dødtid i hendene – eller trenger litt ekstra stimulans og formål i hverdagen for å ikke gå på veggen – er det en gyllen mulighet til å utvide horisonten. Carpe Diem, for å sitere Horatius (du vet – han romerske dikteren).

Hos DigitalNorway har vi naturligvis et stadig større utvalg gratiskurs om teknologi, nyskapning og markedsføring, men det finnes mye annet der ute også. Jevnt over kan nettkurs-verden deles inn i to: utdanningsinstitusjoner som har laget nettversjoner av sine fag, og nettsteder som bygger hele forretningsmodellen sin på å tilby nettkurs.

Derfor har vi laget en generell veiviser som kan peke deg i retning av ny og brukbar kunnskap, uten at du trenger å forlate skrivebordet, sofaen eller saccosekken. God læring!

Via ClassCentral kan du for eksempel være med på Oxford-forelesninger,uten å betale et eneste pund. Foto: Delfi de la Rua / Unsplash

Lær programmering, kvantemekanikk og sjelefred hos verdens beste universiteter – helt gratis

Flere universiteter og høyskoler gjort allmenheten via nettstudier. Du kan finne mange av disse hos enten edX eller Coursera – men vi anbefaler å stikke innom ClassCentral, som har en hendig oversikt gratiskurs fra universiteter verden over, uavhengig av plattform. Mange tilbyr også sertifiseringer for å bevise at du har fullført et fag eller kurs, men disse må du som regel betale for.

Kvaliteten er jevnt over meget høy: Du kan for eksempel kan du nå ta hele 450 fag gratis hos amerikanske Ivy League-universiteter.

Det betyr at du nå kan lære om programmering på Harvardrobotikk på Columbiaalgoritmer på Princeton eller markedsføring på Wharton Business School. Eller du kan bryne intellektet på moralfilosofi, Shakespare, kinesisk politikk og neurologi, ledsaget av noen av verdens klokeste hoder.

En ekstra honnør går til Yale University som en respons på Covid 19-krisen gjort sitt mest populære fag noensinne tilgjengelig for allmennheten, nemlig The Science Of Well-Being. Det er en grundig, vitenskapelig innføring i forskningen på lykke og velvære – et av verdens beste universiteter tilbyr seg altså å lære folk å ha det bedre.

ClassCentral har også en hendig liste over de best rangerte nettkursene fra verdens universiteter. Vi fikk nysgjerrigheten pirret av det dypsindige «What is a Mind» (Cape Town University), det luftige «Mountains 101» (University of Alberta) og det forhåpentligvis veldig pedagogiske «Quantum Mechanics for Everyone» (Georgetown University).

Og om du vil se hva norske universiteter har å tilby, kan du besøke mooc.no.

Ellers går det an å kikke på emner hos The Great Courses. De er ikke tilknyttet et spesifikt universitet, men de kjører en tydelig kuratert og akademisk profil på sitt materiale.

Nye ferdigheter med spesialiserte kurs

Utover universitetene finnes det en rekke andre aktører som spesialiserer seg i nettbaserte kurs. Gjerne – men ikke alltid – har disse fokus på konkrete ferdigheter og kompetanse i stedet for generell kunnskap og innsikt.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

En av de største aktørene er Udemy: en åpen markedsplass hvor alle som vil kan legge ut og selge kurs. Med skyhøy konkurranse og et velutviklet rangeringssystem er det ikke vanskelig å skille de gode fra de dårlige.

Til sammen er det over 40.000 kurs på Udemy, så nesten alt mellom himmel og jord er dekket. SoMe-markedsføring, programmering, talekunst, entreprenørskap, mellomledelse, meditasjon, munnspill, og mye, mye mer: Udemy er en gullgruve for lærelystne sjeler. De aller fleste kursene koster penger, men det er ofte salg og du trenger som regel ikke punge ut mer enn en drøy hundrelapp.

Et alternativ er Skillshare, hvor hovedfokuset ligger på kreative og kunstneriske ferdigheter – tenk musikk, fotografi, kunst og brodering.

For en læringsopplevelse med skyhøy produksjonsverdi og kjendisfaktor, se til MasterClass. De spesialiserer seg på å samle anerkjente navn innen en rekke felt og få dem til å dele av sin visdom: filmmusikk med Hans Zimmer, matlaging med Gordon Ramsey, komikk med Steve Martin, skrivekunst med Neil Gaiman, økonomi med Paul Krugman, sjakk med Gary Kasparov og så videre.