Tesla lanserte selvkjørende taxi – og viste frem armé av roboter

Likevel har ikke markedet ståltro på Musks siste krumspring. Les mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes. 

Natt til 11. oktober norsk tid var verdens øyne nok en gang rettet mot Elon Musk, i forbindelse med lanseringen av et fullstendig autonomt kjøretøy. 

Tesla Cybercab er en selvkjørende elektrisk bil som kommer uten verken ratt eller pedaler. Den skal altså kunne frakte deg fra A til Å, uten at du trenger å styre den på noe som helst vis – som en slags robottaxi.

Koster 30 000 dollar

Musk sa selv fra scenen at bilen vil være tilgjengelig på markedet i løpet av 2026 eller 2027 (men understreket samtidig at han pleier å være litt vel tidsoptimistisk). I løpet av arrangementet satt han seg inn i en prototype av Cybercaben, og kjørte noen runder blant kulissene på et filmsett. 

Ifølge The Verge skal Tesla ha kartlagt området i forkant av demonstrasjonen, til tross for at selskapet sier at de ikke baserer sine selvkjørende systemer på kart og forhåndsetablerte mønstre. 

En Cybercab vil ifølge Musk koste kun 30 000 dollar, og du skal enkelt kunne leie den ut til andre formål når du ikke bruker den selv. Den skal heller ikke lades ved hjelp av ladekabel, men med en type trådløs lading. 

Se The Verge sin oppsummering av lanseringsarrangementet her.

Aksjeverdien falt med seks prosent

Mye av grunnen til at Tesla er blant verdens mest verdifulle selskaper, er i stor grad knyttet til lovnaden om at bilen i fremtiden skal kunne kjøre helt av seg selv. 

Dette er en ambisjon Musk har snakket om lenge, og nettopp derfor var denne lanseringen en stor nyhet for både vanlige Tesla-tilhengere og aksjonærer. 

Den umiddelbare responsen i markedet kan likevel ikke tolkes som noen ubetinget hyllest. Aksjeverdien falt nemlig med seks prosent, ifølge CNBC

En «big deal»

I løpet av demonstrasjonen kom det imidlertid flere overraskelser. Blant annet lanserte de Robovan – et mellomstort og futurisk kjøretøy som skal kunne frakte varer eller 15–20 personer. 

Teslas menneskelignende roboter Optimus gjorde også en bemerkelsesverdig opptreden. Én sto i baren, flere utførte et danseshow til musikk fra Daft Punk – og én high-fivet Musk før han satte seg i sin nye Cybercab. 

– Disse vil kunne redde liv og forhindre skader i fremtiden, sa Musk fra scenen. 

Han omtalte dessuten hele lanseringen som en «big deal». Nå gjenstår det bare å se om Cybercab blir en digg bil

Vi har saumfart internett for ukens viktigste tech-saker, slik at du slipper. Her er høydepunktene: 

Nyheter om kunstig intelligens

Spill og diverse 

Sikkerhet 

Diverse