An image without an alt, whoops

Møt AlphaEvolve – KI-verktøyet som trener sin egen språkmodell

Google DeepMinds nye KI-verktøy viser en ny måte å generere kode på. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits and Bytes.

Bits & Bytes

Det finnes måter å bruke store språkmodeller for å gjøre lure ting. Så finnes det måter å bruke KI-teknologien for å gjøre geniale ting.

Denne uken skriver MIT Technology Review om hvordan Google DeepMind har funnet en måte å bruke kunstig intelligens til å frigjøre 0,7 prosent av selskapets totale datakraft – kun ved å optimalisere algoritmer.

0,7 prosent høres kanskje ikke mye ut, men med tanke på Googles enorme bruk av datasentre og datakraft, tilsvarer det millioner av dollar i sparte kostnader – for ikke å snakke om ressurser som kan brukes på andre ting.

Trikset? Et nytt KI-verktøy ved navnet AlphaEvolve.

Søker etter den optimale algoritmen

AlphaEvolve kombinerer ulike varianter av språkmodeller fra Googles Gemini-familie til å utvikle kode for ulike oppgaver.

Å bruke kunstig intelligens til å skrive kode har gitt litt blandede resultater.

Mange utviklere (og folk uten IT-bakgrunn for den saks skyld) har blitt mer effektive – mens andre melder om utfordringer med kronglete bugs og kode som er vanskelig å få til å spille på lag med eksisterende systemer.

Poenget er at AlphaEvolve ikke genererer kode selv, men fungerer som en slags kvalitetskontrollør:

Først ber AlphaEvolve Gemini om å produsere en haug med ulike algoritmer. Deretter tester, feilsøker og vurderer verktøyet forslagene, kaster de dårlige, justerer de beste – frem til det ender opp med den algoritmen som løser oppgaven best.

Verktøyet bruker ikke bare én språkmodell, men kombinerer flere. Først lager den minste og raskeste Gemini-varianten kodeforslag, før den kraftigere, men tregere, Gemini Pro 2.0 kommer med forbedringer og løsninger på toppen.

– Kan få enorm betydning

Jacob Moosbauer, matematiker ved Universitetet i Warwick, sier til MIT Technology Review at AlphaEvolve er ekstra kraftig fordi den søker etter algoritmer som utfører oppgaven på best mulig måte – i stedet for å lete etter selve løsningen.

For å forklare det litt flåsete: I stedet for å gi svaret på regnestykket 6+6, finner AlphaEvolve den algoritmen som er best egnet til å løse akkurat det regnestykket.

– Det gjør at metoden kan brukes på et utrolig bredt spekter av problemer. KI er i ferd med å bli et uunnværlig verktøy i både matematikk og datavitenskap, sier Moosbauer.

I teorien kan AlphaEvolve brukes på ethvert problem som kan beskrives med kode, og der løsningene kan vurderes av en datamaskin.

– Algoritmer styrer verden rundt oss, så dette kan få enorm betydning, sier Matej Balog, forsker i Google DeepMind.

Trener sin egen språkmodell

AlphaEvolve har allerede blitt brukt på tvers av Googles datasentre i over ett år.

Ifølge VentureBeat identifiserer verktøyet maskiner som har gått tom for én type ressurs, som minne, men som fortsatt har andre krefter å spille på – som prosessorkraft – for så å finne nye måter å bruke resten av kapasiteten på.

AlphaEvolve har også funnet en smartere måte å løse et sentralt regnestykke i treningen av språkmodellen bak Gemini.

Enkelt fortalt har den forbedret algoritmen bak programvaren som ganger sammen ulike matriser. Dette har ført til at treningen av språkmodellen kan gjøres 23 prosent raskere, og på den måten spare en masse tid, strøm og datakraft.

– Du kan se på det som en slags superkodeagent. Den foreslår ikke bare en kodesnutt eller en endring – den kan faktisk komme fram til et resultat ingen visste om på forhånd, sier Pushmeet Kohli, visepresident i Google DeepMind til MIT Technology Review.

Det har skjedd mye annet spennende på teknologifronten den siste tiden. Her har vi oppsummert tech-uka for deg.

KI og arbeidsmarkedet

Generativ KI

Sikkerhet

Vendela-gate

Diverse