An image without an alt, whoops

Lønner det seg å bruke KI i det skjulte? 

Ledere gir høyere score til arbeid gjort med KI – helt til de oppdager at KI er blitt brukt. Det kan føre til at folk heller bruker verktøyene i smug. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits and Bytes.

Bits & Bytes

Det lønner seg å bruke KI – så lenge du ikke sier i fra til sjefen.

Det er i hvert fall omtrent det to forskere fra universitetet HEC Paris har funnet ut av, etter å ha undersøkt fenomenet skyggeadopsjon i arbeidslivet, ifølge Financial Times.

Skyggeadopsjon er når ansatte begynner å bruke ny teknologi på egen hånd, uten at det innføres eller følges opp av arbeidsgiveren. For eksempel om de ansatte bruker ChatGPT uten at ledelsen vet om det.

Vanskelig å vite om KI har vært i bruk eller ikke

Forskerne Cathy Yang og David Restrepo Amariles ba 130 mellomledere i et stort konsulentselskap om å score klientarbeid på tvers av selskapet, og samtidig si om de trodde kunstig intelligens ble brukt eller ikke.

Det viste seg at mellomlederne ikke klarte å skille KI-assistert arbeid fra manuelt skrevne dokumenter. Men det mest interessante er kanskje dette:

Leveranser hvor ChatGPT ble tatt i bruk, fikk i snitt ti prosent høyere score, sammenlignet med når mennesker gjorde hele jobben alene. Da lederne fikk vite at KI hadde vært involvert, nedjusterte de vurderingen.

– Med mindre arbeidsplassen oppfordrer til aktiv og transparent bruk av KI, kan slik praksis tyde på at ansatte motiveres til å bruke teknologien i smug, skriver Financial Times.

Publiserte KI-generert liste med feil

Problemet med smugbruk av KI og skyggeadopsjon er at det kan utgjøre en alvorlig sikkerhetsrisiko for organisasjonen. Det finnes mange eksempler på selskaper som begrenser tilgangen til KI-verktøy, nettopp fordi de frykter at ansatte kan bruke dem feil.

For feil skjer – og kan få konsekvenser. Denne uken publiserte avisen Chicago Sun-Times en liste over sommerens beste bøker. Problemet var at mange av bøkene ikke fantes i virkeligheten. Det viste seg at hele listen var generert av ChatGPT.

For å unngå at ansatte stoler blindt på resultatene fra generative KI-verktøy, anbefaler forskerne bak artikkelen at bruken av kunstig intelligens måles og settes i system på bakgrunn av et sett med felles retningslinjer.

En million pund for én million prompts

Financial Times viser til det britiske advokatfirmaet Shoosmiths, som har lovet de ansatte en samlet bonus på én million pund – hvis de til sammen bruker Microsoft Copilot én million ganger i løpet av regnskapsåret.

For å holde oversikt måler og rapporterer selskapet antall månedlige prompts. Målet nås om alle Shoosmiths 1500 ansatte bruker Copilot fire ganger hver dag.

– Dette er et veldig smart insentiv, fordi det krever at folk faktisk må rapportere prompts, sier Restrepo Amariles, professor ved HEC Paris, til Financial Times.

Så langt ser det ut til at bonusmålet er innen rekkevidde. Ifølge selskapet har én partner brukt Copilot over 800 ganger bare den siste måneden.

– KI kommer ikke til å erstatte advokatyrket – men advokater som bruker KI, vil erstatte dem som ikke gjør det, sier Tony Randle, partner i Shoosmith, til Financial Times.

Det har skjedd mye annet spennende på teknologifronten den siste tiden. Her har vi oppsummert tech-uka for deg.

Schrødingers chatbot

OpenAI og ChatGPT

Mer om kunstig intelligens

Sikkerhet

Politikk

Skole og utdanning

Spill

Diverse