Slik har vi klart oss digitalt i korona-tiden – og Facebook lar deg starte egen nettbutikk

Foto: Retha Ferguson / Pexels

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Norske husholdninger har omfavnet det digitale

Hvordan klarte egentlig norske husholdninger overgangen til en mer digital tilværelse under koronakrisen? Ganske bra, skal vi tro den nye SIFO-rapporten «Digitalt koronaliv 2020: Norske husstanders digitale håndtering av koronapandemien».

Ifølge rapporten mener 72 av de spurte at digitale tjenester har gjort hverdagen lettere – og at de er kompetente nok til å dra god nytte av de forskjellige tjenestene (med noe større usikkerhet blant eldre). 77 prosent opplevde også overgangen til digitalt hjemmekontor som uproblematisk.

Undersøkelsen, som er gjennomført mellom 1. og 7. april, er ment å gi et øyeblikksbilde av den digitale situasjonen like etter at de mest inngripende koronatiltakene ble innført 12. mars.

– Digitaliseringen av hverdagen ser ut til å ha skutt fart under pandemien, sier forsker Dag Slettemeås – en av forfatterne bak rapporten – til Digi.no.

Samtidig avdekker undersøkelsen enkelte sårbarheter: 65 prosent av de spurte føler på en viss digital avhengighet, og 72 prosent mener de ville fått problemer dersom den digitale infrastrukturen og de digitale tjenestene skulle falle ut over lenger tid i en krisesituasjon.

– Vi vet at både digital tilgang og kompetanse varierer stort mellom husstander og mellom ulike sosiale og demografiske grupper. Dermed kan eksisterende skiller forsterkes i denne type kriser – også de digitale. Dette trengs det ytterligere kunnskap om, sier Slettemeås.

Positiv eller negativ til smittesporing?

Samtidig viser både SIFO-rapporten og en annen undersøkelse gjennomført av Telenor at et flertall i befolkningen er åpne for frivillig smittesporing via mobilen.

– Kombinasjonen av at mange er positive til bruk av personlige data i kampen mot COVID-19 og den høye tilliten til helsemyndighetene er et godt fundament for å få mange brukere av appen myndighetene har lansert, sier Ole Christian Wasenden, forsker ved Telenor Research og NMBU.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Det er imidlertid ikke nok for en rekke eksperter på feltet, som ifølge NRKbeta har gått ut med felles front mot dagens app-løsning. I et nylig publisert opprop har over 50 norske eksperter på en rekke fagfelt kommet med en klar anbefaling om blant annet å dele opp appen, begrense datafangsten og øke transparensen.

– Det har vært mange saker i mediene knyttet til personvern og Smittestopp, men ved å samle mange får vi en ny stemme. Budskapet er ikke nytt, det nye er at vi samler oss. Sammen viser vi at det fins kunnskap for å løse utfordringene på en mer personvernvennlig måte enn det som har blitt valgt, sier Maria Bartnes, forskningssjef ved Sintef Digital til NRKbeta.

I den nye iPhone-oppdateringen som kom denne uka, har Apple forøvrig åpnet opp for kontaktsporing på systemnivå – en funksjon som kan være aktuell også for den norske Smittesporing-appen. Samtidig er det lettere å låse opp mobilen om du bruker ansiktsmaske.

Facebook gjør det lettere for butikker å selge digitalt

I lys av koronakrisen har mange virksomheter sett et økende behov for å nå ut med sine varer og tjenester via digitale kanaler. Det er noe også Facebook har registrert, og de lanserer derfor «Facebook shops». Her kan bedrifter enkelt (og gratis) sette opp en nettbutikk, som potensielle kunder kan nå via bedriftens allerede eksisterende Facebook- og Instagram-sider.

Samtidig lanseres en utvidet shoppingløsning for Instagram, der det på sikt også vi dukke opp et symbol for dette i appen. Såvidt vi kan forstå, er det hele først lansert i USA, men skal rulles ut internasjonalt i de kommende månedene.

Initiativet beskrives av Mark Zuckerberg som «det største steget hittil for å øke graden av handel gjennom våre plattformer» – og du kan forvente deg å bli godt fulgt opp av Facebooks AI-krefter når du skal finne nye ting å bruke pengene dine på.

En klassiker (og tidstyv) fyller 30 år

Sjansen er stor for at du har brukt en time eller to på «Microsoft Solitaire», kabalspillet som fyller 30 år i disse dager. Opprinnelig kom spillet forhåndsinstallert med Windows 3.0 i 1990, da som et slags opplæringsverktøy for at folk skulle bli vant til å bruke mus. Senere fulgte det med på lasset i alle Windows-versjoner helt frem til Windows 8 i 2012 – da den ble pusset opp som en frittstående app.

Fortsatt spilles over 100 millioner kabaler daglig, og for å feire 30-årsjubileet sparket Microsoft i gang et rekordforsøk for antall spill spilt på fredag – noe det kan godt tenkes at de lyktes med.

Andre saker fra uka som gikk:

  • Telenor har lagt ned sin egen satsing på e-helse, til fordel for en mektig sammenslåing med selskapet Tellu. Under navnet Tellu IoT AS skal det nye selskapet bli «et kraftsentrum innen e-helse og velferdsteknologi i Norge og Norden» – med støtte fra blant andre SINTEF og Investinor.
  • Ryktemøllen om Apples potensielt kommende AR-briller, såkalte «Apple Glass», fikk vann å gå på – blant annet er det snakk om en prislapp på 499 dollar og mulighet for styrke i glassene. Men hvor mye skal vi tro på disse ryktene? Derom strides ryktemakerne.
  • Facebook-sjef Mark Zuckerberg følger opp tech-trenden med å åpne for større bruk av hjemmekontor fremover – og anslår at opptil halve staben kan jobbe der de måtte befinne seg i løpet av de neste fem til ti årene.
  • Med stadig flere aktører på vei ut i verdensrommet, er det kanskje fint at NASA nå har lansert «Artemis-avtalen», et sett med foreslåtte regler for alle med høythengende planer. Som forventet forfektes blant annet fred, åpenhet – og at alle systemer og teknologier legger til rette for datautveksling.
  • Apropos datadeling, så er det noe som garantert vil glede Liv Dingsør, ny daglig leder i DigitalNorway – som mener dette prinsippet vil være avgjørende for vekst i norsk næringsliv de neste årene.