– Kanskje vi skulle hatt mute-knapper i analoge møter også?

Foto: Krister Sørbø

Også «Lunch»-skaper Børge Lund har merket endringer i kontorlivet etter koronakrisen.

Tegneserieskaper Børge Lund står bak suksessen «Lunch», der vi gjennom en årrekke har fått følge figurer som unnasluntreren Kjell, mellomlederen Thorsen og toppsjefen Bache.

Seriens popularitet kan i stor grad tilskrives Lunds evne til å treffe spikeren på hodet i de mange kontorsituasjonene mange av oss er borti daglig – enten man baler med powerpoint eller kaffekokere.

Verken persongalleriet i «Lunch» eller Lund selv har vært skånet fra de mange ringvirkningene koronapandemien har ført med seg – karakterene surret rundt i sine vanlige fiksjonsjobber i starten, men etterhvert endret storyen seg på tegnebordet til Børge.

Vi tok derfor en prat med serieskaperen om hans tanker rundt det som har skjedd i det siste.

– Hva er de viktigste lærdommene vi har tatt etter to måneder på kollektivt hjemmekontor?

– At vi klarer oss overraskende bra når rammebetingelsene endrer seg, bare de endrer seg raskt nok. Omstilling er lettere når man ikke har så mange alternativer eller lang tid på seg. Eller det står om liv og død. Det siste der har selvsagt noe å si.

– Vi har også lært at ungene våre tydeligvis er bedre rigget for et moderne arbeidsliv enn vi trodde. Og at Chromebook kanskje var en god idé likevel. Jeg har spart en del ufrivillig datasupport ved kjøkkenbordet på det.

– Det er også et poeng at vi gjennom videokonferanser mister mye av de uformelle detaljene og nyansene som utgjør en viktig del av det å forstå hverandre. Man kan liksom ikke bruke et kort blikk med øyekontakt til å kommunisere noe subtilt når man er på video. Og det nytter ikke å himle oppgitt med øynene bare til sidemannen når ledelsen presenterer.

Foto: Strand Comics

– Av alle nye rutiner vi nå har lært oss, hvilke kan det være smart å ta med tilbake på kontoret?

– Å holde kjeft når andre snakker. Kanskje vi skulle hatt mute-knapper i analoge møter også. Dessuten har vi lært at komfortable klær er mer komfortable enn ukomfortable klær.

– … og hvilke rutiner bør vi legge igjen hjemme?

– Altfor komfortable klær.

– Hvordan har din kontorsituasjon artet seg gjennom denne tiden?

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

– Jeg har nesten ikke endret noe som helst. Men landskapet rundt meg ble plutselig øde. Jeg surret først litt rundt med alene hjemme- / apokalypse-feeling i starten, men så mistet jeg etterhvert hele gleden av å være alene. Nå er det godt å se kolleger igjen, og lyden av dem styrer jeg jo enkelt med store hodetelefoner likevel.

– Men hva vi alle er opptatt av, har selvsagt endret seg. Det er blitt mer Zoom, Teams og hjemmekontor i serien også. I noen tilfeller har jeg måtte vise litt mer av hvordan karakterene har det hjemme. Og hvordan Kjell har det som den eneste som er igjen på kontoret.

Foto: Strand Comics

– Også i «Lunch» finner vi kollegaer som ikke helt har taket på ny teknologi. Hvordan tror du ståa er for digitaliseringen her til lands – spesielt sett i lys av de siste månedene?

– Jeg tror ordet digitalisering kan ha fått et nytt og mer vennlig innhold, mindre konkret og ikke så fremmedgjørende som det var for bare noen måneder siden. Kanskje er det flere som innser at de allerede er mer digitalføre enn de i utgangspunktet trodde?

– Tror du mye av stigmaet knyttet til ordet «hjemmekontor» nå er borte – eller bør vi forholde oss til det med en viss dose skepsis også i fremtiden?

– Som med alt annet, tror jeg det bør være en karakterstyrt skepsis fortsatt. I noen tilfeller større enn noensinne.

– På hvilke andre områder tror du arbeidslivet er endret når vi går tilbake til «normalen»?

  • Mindre klemming. Hvis folk slutter å klemme, forsvinner også de klønete klemmene. Det er bra.
  • Mindre reising. Bra for de som reiser mye, men litt synd for de som reiser lite til vanlig og elsker en «tvungen» time-out
  • Verneombudets renessanse. En ny maktposisjon. Litt som sikkerhetskontrollen etter 9/11.
  • Kanskje sykefraværet blir mindre?