Midjourney kan ikke få opphavsrett, mener amerikanske myndigheter

US Copyright Office trekker (delvis) tilbake opphavsretten for tegneserie med KI-bilder. Kan det ha noe å si for annet GPT-innhold? Her er det viktigste fra tech-uken.

For lenge, lenge siden (les: i fjor høst) var den store KI-snakkisen ikke tekst, men bilder generert av kunstig intelligens. Tjenester som DALL-E, Midjourney og Stable Diffusion fikk mye oppmerksomhet for hvor enkelt det var for brukere å lage fotorealistiske bilder og vakre kunstverk.

Kunstnere var på sin side svært bekymret og fryktet for levebrødet. En viktig komponent er at KI-programmene bruker bilder som ligger åpent tilgjengelig på nettet som treningsdata. Det gjøres gjerne uten tillatelse fra kunstnerne som ofte ikke blir kreditert etter at verkene deres har vært gjennom KI-kverna.

Men flere har tatt til motmæle og jobber med å få på plass metoder og rammeverk som skal beskytte åndsverk. Og det er ikke urimelig å anta at mange tilfeller av «Kunstner v. KI-tjeneste» vil havne hos rettsvesenet. Denne uken fikk vi et bevis på at problemstillingen ikke har gått myndighetene hus forbi.

United States Copyright Office, hvis oppgave er å administrere det nasjonale opphavsrettssystemet og rådgi andre myndighetsorganer om opphavsrett, trakk tilbake opphavsretten for illustrasjonene i tegneserien «Zarya of the Dawn». Ifølge Reuters fikk Kris Kashtanova, som har utarbeidet og skrevet tegneserien, full opphavsrett til åndsverket i fjor høst, men nå er den altså delvis trukket tilbake (Kashtanova blir stående som rettighetshaver for sitt bidrag).

Illustrasjonene i tegneserien er nemlig generert ved bruk av Midjourney. I et brev til Kashtanovas advokat begrunnes beslutningen med at bildene ikke er skapt av et menneske. Til tross for at Midjourney nevnes på omslaget, mener opphavsrettskontoret at det opprinnelige sertifikatet ble tildelt basert på «unøyaktig og ufullstendig» informasjon.

Mennesket eller maskinen? 

Beslutningen er verdt å merke seg av flere grunner. 

Som Tek.no skriver vil noen mene at verktøy som Midjourney er prisgitt kreativiteten til mennesket som skriver inn tekstkommandoene KI-en jobber utfra. Andre vil si at tekstkommandoene må sees som forslag og at det er verktøyet som gjør mesteparten av jobben. Hvorvidt man kan tilskrive opphavsretten til en person, avhenger av hvilken side man lander på.

Det er også interessant i lys av hvor utbredt KI-generert innhold er i ferd med å bli. Bare se på disse sakene fra denne uken: 

Problemstillingen er også i vinden når det gjelder patenter – også her ser det ut til å handle om hvordan en definerer teknologiens rolle i utviklingen av oppfinnelsen, ideen, metoden, eller hva det måtte være.

Det gjenstår å se hvilken betydning «Zarya of the Dawn»-saken vil ha i tiden som kommer, men det er åpenbart at vi er veldig langt ifra å være ferdigsnakka om opphavsrett og kunstig intelligens.

Og når vi snakker om KI … fikk du med deg disse sakene?

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Ta vår (gratis) innføring i ChatGPT:

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Kan India bli en batteriutfordrer?

Pluss andre spennende batteri- og elbil-nyheter.

Store tech-land sliter:

… Og det har stadige konsekvenser for selskaper.

Ny GDPR-lov kan gi nye problemer:

Medietilsynet vil beskytte mindreårige:

Ønsker forbud mot målrettet markedsføring – men ikke for alle.

Studie: Bedre cybersikkerhet med digitale tvillinger:

En stor nyhet fra Google:

… Og to dårlige: