Nettet oversvømmes av AI-kunst – hva betyr det for kunstnerne?

Artister roper varsko om AI-genererte bilder: – Begynner å se ut som en trussel mot karrieren vår. Ukens tech-nyheter starter med kunst og kunstig intelligens.

Du har sikkert fått med deg en av den siste tidens store samtaleemner innen kunstig intelligens – AI-genererte bilder og kunstverk. Gjennom de siste månedene har vi sett oppsiktsvekkende resultater ved bruk av tjenester som DALL-E, Midjourney og Stable Diffusion.

Kritiske røster har allerede ropt varsko – og motstanden mot technologien tiltar stadig. Forrige uke forbød den store stockfotodatabasen Getty Images opplasting og salg av AI-genererte bilder. Konkurrenten Shutterstock ser også ut til å fjerne slike bilder, skriver Vice.

– Det er reelle bekymringer med hensyn til opphavsretten til utdata fra disse modellene og uadresserte rettighetsspørsmål med hensyn til bildene, bildemetadataene og de personene som finnes i bildene, sier Craig Peters, administrerende direktør i Getty Images, til The Verge.

Det er kanskje ikke overraskende at særlig kunstnere motsetter seg teknologien – ikke minst på grunn av spørsmål knyttet til opphavsrett. 

Plattformene kan bruke ulike metoder for å generere bilder, men det handler i stor grad om maskinlæringsmodeller som saumfarer nettet etter bilde de bruker til å generere stadig bedre resultater. Det skjer ofte uten tillatelse og riktig kreditering. Brukere av tjenestene kan enkelt generere bilder gjennom enkle og konkrete tekstkommandoer.

– Stable Diffusion har vært oppe i en måned. Hva med om et år? Jeg vil sannsynligvis ikke kunne finne arbeidet mitt der ute fordi nettet vil bli oversvømmet av AI-kunst. Det er bekymrende, sier kunstner Greg Rutkowski, til MIT Technology Review

Truer levebrødet

Rutkowski har laget illustrasjoner til populære dataspill og brettspill som Horizon: Forbidden West, Dungeons & Dragons og Magic: The Gathering. Navnet hans er blitt brukt rundt 93.000 ganger til å generere bilder gjennom Stable Diffusion. Til sammenligning er Michelangelo, Picasso og da Vinci brukt rundt 2000 ganger eller mindre. Mange av bildene hans er hentet fra en nettside artister bruker for å vise frem porteføljen deres.

Rutkowski sier at han ikke klandrer folk som bruker navnet hans til å generere bilder. 

– For dem er det et kult eksperiment, men for meg og mange andre kunstnere begynner det å se ut som en trussel mot karrieren vår, sier han.

For kunstnere, fotografer, modeller og andre yrkesgrupper som påvirkes av dette, er rådet nå å kontakte selskapene og be om at verkene deres ikke brukes i datasettene som brukes av AI-ene. 

Initiativet Content Authenticity Initiative, der blant andre Adobe, Nikon og New York Times er med, utvikler også en åpen standard for en form for digitalt vannmerke. Det skal både beskytte mot desinformasjon og sørge for at artister attribueres korrekt.

Her er flere saker om AI-bilder (og tale-til-tekst) fra forrige uke:

Nedgangen fortsetter for Ethereum etter store sikkerhetsendringen:

Forrige uke skrev vi om «The Merge», som skal redusere kryptovalutaens energiforbruk med 99,95 prosent. Likevel fortsatt negangen – og markedet forøvrig:

Danmarks datatilsyn mener Google Analytics ikke kan brukes lovlig … uten videre: 

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

På jakt etter litt faglig påfyll? Ta et av våre gratis kurs:

Mikrokurs

Patent, varemerke og design: Hvilke verdier bør du beskytte?

Hva slags verdier og rettigheter er det viktig å verne om? Hvilken beskyttelse kan du få av varemerker, patenter og design? Ta dette korte mikrokurset for å få oversikt!

106 Moduler0% Fullført

Introkurs

Crash-kurs i digitale teknologier

Hva er egentlig digitalisering og de «nye teknologiene» og hvordan påvirker de arbeidslivet?

154 Moduler0% Fullført

Introkurs

Innføring i GDPR

Vil du lære det du trenger om GDPR på en rask og lettfattelig måte? Da er du på rett sted! Kurset er laget i samarbeid med Datatilsynet.

255 Moduler0% Fullført

Og det er flere mørke skyer over Google-land:

Livene våre bli stadig mer digitale – her er litt om konsekvensene:

Stor GTA 6-lekkasje – og flere gaming-nyheter:

Litt snacks for de bilinteresserte:

Også denne uken får vi plass til litt om datasikkerhet:

… og TikTok:

Når vil dette finne veien til catwalken, mon tro?:

En potensielt uforutsett konsekvens av at James Webb-romteleskopet er så bra som det er:

Bruker du aktivt gif-er i jobbchatten? Hah – din «boomer»!