Kryptovaluta blir grønn – Ethereum reduserer energiforbruket med 99,95 prosent

Nå er det «innsats» og ikke rå kraft som gjelder for bitcoin-utfordreren Ethereum – og det skal kunne spores i klimaregnskapet.

Verdens nest største kryptovaluta, Ethereum, ble en av de store snakkisene i tech-uken som gikk. Årsaken var at den «historiske» endringen, som E24 beskriver det, av hvordan transaksjoner gjennomføres i blokkjeden.

Oppdateringen – som har fått navnet «The Merge» (sammenslåingen) – skal redusere Ethereums energiforbruk med 99,95 prosent. 

Tidligere baserte Ethereum-blokkjeden seg på et sikkerhetssystem kalt «proof of work» for å avgjøre gyldigheten av transaksjoner – for å sikre en konsensus blant brukerne om hvem som eier hva, forklarer blant andre Forbes.

Bitcoin bruker det samme systemet som går ut på at deltakere (de mye omtalte minerne) konkurrerer om å verifisere datablokkene som utgjør en transaksjon. Det gjøres ved at datamaskiner løser kompliserte matematiske oppgaver. Premien utbetales «vinneren» i form av ny kryptovaluta.

Dette systemet sikrer kryptovalutaenes (altså dataenes) integritet slik at de ikke kan endres i ettertid – en kryptoenhet kan ikke kopieres og brukes om igjen. Samtidig krever dette enormt mye datakraft, og dermed også et enormt strømforbruk – noe som derfor også gir et betydelig klimaavtrykk.

Må være villig til å miste egne penger

Ethereum går nå over til et system som kalles «proof of stake». Dette går ut på at deltakerne låser inn en del av deres kryptobeholdning – som en innsats eller «stake» – for å få sjansen til å validere en transaksjon.

Jo større innsats, dess større er sjansen for at de får validere transaksjoner. En deltaker som får validere en transaksjon belønnes med mer kryptovaluta – dersom dataene er gode. Godkjenner vedkommende dårlige data, brennes innsatsen og kan ikke brukes av noen noensinne.

Fordelen er altså at det ikke er nødvendig å kjøpe dyre datasystemer og forbruke enorme mengder elektrisitet for å satse krypto. Alt du trenger er kryptovaluta du kan satse.

Til Forbes forklarer Marius Smith, leder for forretningsutvikling ved Finoa, en plattform for forvaltning av digitale eiendeler, det slik:

– Proof of stake fungerer fordi en validerer antyder at den har så stor tro på legitimiteten til en transaksjonen at vedkommende er villig til å risikere å miste egne penger.

Og siden prosessorkapasitet ikke lenger er avgjørende, vil altså det klimaavtrykket reduseres betydelig. The Guardian skriver at Ethereums totale strømforbruk vil gå fra 8,5 gigawatt til 85 megawatt, «nesten over natten». Til sammenligning produserer verdens største havvindpark, Hornsea Two, rundt 1,4 gigawatt i elektrisitet. 

Som sagt gikk ikke The Merge upåaktet hen i kryptoverden:

Og når vi først snakker om kryptovaluta …:

Halvannen måned. Så lenge var Pelosis Taiwan-besøk den mest «sette» flyvningen i verdenshistorien:

Nyttig og nødvendig for mange i offentlig sektor:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Ta et av våre gratis digitale kurs – og lær noe nytt:

Introkurs

Crash-kurs i digitale teknologier

Hva er egentlig digitalisering og de «nye teknologiene» og hvordan påvirker de arbeidslivet?

154 Moduler0% Fullført

Veiviser

Skytjenester

Din guide til å komme i gang med skytjenester: få en moderne og effektiv IT-plattform som hele tiden fornyer seg og åpner for nye muligheter!

605 Moduler0% Fullført

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

USAs mest folkerike delstat går til kamp mot Big Tech:

Og de er ikke alene …:

Lattertrening, nettsurfing og (muligens) verdens undergang – slik var AI-uken:

Nok en gang mye tankevekkende (og urovekkende) innen cybersikkerhet:

… og om pensum i amerikanske skoler:

Litt enkelt om noe veldig komplisert:

Start og stopp i spillverden:

Kjekt å vite til neste sommer:

På en skala fra 2 til 5 (hvor 2 er «argh» og 5 er «****») – hvor irritert blir du av dette?: