Flightradar-krasj etter at 700.000 fulgte historisk flyvning – og gir TikTok persondata til Kina?

Det britiske parlamentet dropper TikTok-konto i frykt for at data havner i gale hender, mens Nancy Pelosis Taiwan-besøk krasjet populært nettsted for flysporing. Mer om dette og andre spennende teknologinyheter fra uken som gikk i ukens Bits & bytes.

700.000 fulgte Pelosi til Taiwan

Du har kanskje fått med deg Nancy Pelosis historiske besøk til Taiwan? Tirsdag landet Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, på øyen og ble med det den høyest rangerte amerikanske politikeren til å besøke Taiwan på 25 år.

Det var det mange som ville få meg seg i sanntid. Ifølge den populære flysporingssiden Flightradar24 var det mer enn 700.000 som fulgte med da Pelosis fly landet – og sprengte med det kapasiteten til nettstedet. 

Ifølge Business Insider, som mistet tilkoblingen til nettstedet rett før landingen, var dette Flightradar24s mest fulgte flyvning noensinne. Den enorme trafikken førte til at de måtte begrense antall brukere.

Pelosi gjennomførte besøket til tross for advarsler fra kinesiske myndigheter. Og det er ikke den eneste hendelsen som har vist spenningene mellom Kina og vesten den siste uken.

TikTok nok en gang i søkelyset til vestlige politikere

For noen år siden truet daværende president Donald Trump å forby TikTok i USA. Nå er vestlige politikere igjen bekymret for at brukerdata fra det populære sosiale mediet (som eies av det kinesiske selskapet ByteDance) havner i hendene til Kinas myndigheter.

Bare seks dager etter at det britiske parlamentet opprettet en TikTok-konto, stenger de den igjen. I et brev til presidentene i Over- og Underhuset, først omtalt av Politico, påpeker en gruppe parlamentsmedlemmer at Kinas etterretning kan kreve å få overlevert data fra alle kinesiske selskaper. 

Det førte til at kontoen, som ifølge parlamentet var en pilot for å nå et yngre publikum, stenges ned.

De tre parlamentsmedlemmene er fra det konservative partiet, og har alle fått sanksjoner mot seg fra myndighetene i Beijing for å «ondsinnet spre løgner og desinformasjon» om menneskerettighetsbrudd. Nå oppfordrer de andre høytstående britiske embetsmenn om også å forlate TikTok, skriver The Guardian.

TikTok forsikrer på sin side om at de aldri har gitt fra seg brukerdata til kinesiske styresmakter. Selskapet mener at brevet som bidro til at kontoen ble stengt ned inneholder «faktiske unøyaktigheter» om hvordan SoMe-giganten opererer. Forrige uke skrev Bloomberg at TikTok forhindret Kinas regjering i å opprette en skjult konto ment for å spre propaganda i 2020. 

Og mens vi snakker om Kina … fikk du med deg disse nyhetene fra uken som gikk?

Og her er enda litt til om personvern:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lære noe nytt etter sommeren? Ta et av våre gratis digitale kurs:

Mikrokurs

Hva bør du vite om agile, lean og design thinking?

I dette mikrokurset lærer du hva hver av disse arbeidsformene innebærer – og hvor og når de bør brukes.

54 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Patent, varemerke og design: Hvilke verdier bør du beskytte?

Hva slags verdier og rettigheter er det viktig å verne om? Hvilken beskyttelse kan du få av varemerker, patenter og design? Ta dette korte mikrokurset for å få oversikt!

106 Moduler0% Fullført

Introkurs

Personvern og innovasjon

Lær hvordan du lykkes med GDPR og behandlingsgrunnlag i innovasjonsprosjekter – på 30 minutter.

306 Moduler0% Fullført

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Historiens korteste døgn var 1,59 millisekunder kortere enn vanlig – noe Meta (og andre) vil gjøre noe med:

Mens vi snakker om Meta: Her er det siste nytt om «Big Tech»:

Denne uken ble en enormt komplisert operasjon mulig ved hjelp av VR:

Spent på hvordan fremtidens biler vil se ut? Da er disse nyhetene for deg:

Litt om mulighetene (og utfordringene) knyttet til ny, smart teknologi:

Litt av hvert til slutt: