KI lager Drake-låter: – Siste dråpen, svarer stjernen

Foto: The Come Up Show, via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Kontroversene rundt KI-generert innhold er kommer til musikken. – Her er det en massiv rettighetsproblematikk, sier Tono. Her er ukens viktigste tech-nyheter.

I denne spalten har vi viet mye plass til tekst og bilder laget av kunstig intelligens (KI), og det kunne vi også gjort denne uken.

KI har blant annet vunnet en prestisjetung fotokonkurranse i regi av Sony. Etter at han vant kategorien for kreativ fotografi, innrømmet kunstneren Boris Eldagsen at han sendte inn bidraget som en «cheeky monkey» for å se om fotokonkurranser var rustet for KI-genererte bilder. «Det er de ikke», uttalte han og avsto fra å motta prisen. Likevel sier Eldagsen til The Guardian at KI ikke er en trussel mot artistisk kreativitet – snarere tvert imot.

Vi kunne også skrevet om at ChatGPT er langt ifra billig i drift (Tek.no skriver at det koster om lag 7,4 millioner kroner å drifte tjenesten – hver eneste dag). Eller om hvordan brukere unngår sperrer innebygd i tjenesten og får chatboten til å opptre som en avdød bestemor som deler oppskriften på napalm og kildekode for Linux-skadevare.

Men det er også et annet bruksområde som har skapt kontroverser den siste tiden: KI-musikk.

Som med andre kulturuttrykk gir kunstig intelligens musikere mange spennende muligheter å utforske. Drømmer du for eksempel om en Oasis-gjenforening, men ikke klarer å vente? Lag noen låter og få KI til å erstatte stemmen til vokalisten med Liam Gallaghers, da vel. 

– Skader artister

Du har sikkert en anelse om hvor dette bærer. Når «hvem som helst» kan bruke teknologi til å mikse, trikse og etterligne musikere, støter man fort på opphavsrettsproblematikk. Artister har allerede ropt varsko i forbindelse med KI-genererte bilder, og tidligere i år besluttet USAS opphavsrettsmyndighet at bilder laget med Midjourney til tegneserie ikke kunne rettighetsbeskyttes.

Problemstillingen er nå kommet til musikkens verden. Denne uken fikk verden sitt første møte med en KI-generert hitlåt – med realistiske gjengivelser stemmene til artistene Drake og The Weeknd. Vice skriver at låta «Heart on My Sleeve» ble fjernet fra Spotify og YouTube like raskt som den steg i popularitet. Årsaken var misnøye fra rettighetshaver Universal Music Group.

– Dette viser hvorfor plattformer har et grunnleggende juridisk og etisk ansvar for å forhindre bruk av deres tjenester på måter som skader artister. Vi er oppmuntret av engasjementet fra våre plattformpartnerne rundt disse problemene, ettersom de erkjenner at de må være en del av løsningen, uttaler selskapet.

Drake, en av verdens mest populære artister og som gjentatte ganger har blitt etterlignet av KI, har selv gått ut mot teknologien. 

– KI, dette er siste dråpen, sier han ifølge blant andre Insider.

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær mer om ChatGPT – på kun 20 minutter:

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

Kanye på norsk

Også velkjente norske låter er blitt «covret» ved hjelp av kunstig intelligens. En anonym TikTok-bruker har lagt ut flere videoer der stemmen til Kanye West framfører norske favoritter fra Bjørn Eidsvåg, D.D.E. og Hellbillies. 

– Det er en massiv rettighetsproblematikk her, sier Inger Elise Mey, avdelingsdirektør i Tono, til Aftenposten.

Hun forteller at opphavsrettsorganisasjonen er i en «tenkefase» om hvordan de skal forholde seg til kunstig intelligens, men er ikke i tvil om at slik bruk av teknologi krenker musikkartistenes rettigheter. 

– Da bruker du eksisterende beskyttet materiale og fremstiller det som noe nytt ved hjelp av teknologi. Du lager noe nytt, men det bygger på eksisterende verk. Der er det grunnlag for en krenkelse, sier Mey til avisen.

Hvis du fortsatt er sulten på KI-nytt, kan du sjekke ut disse sakene:

Google tar KI til annonsemarkedet:

… og ansatte bønnfaller om at ChatGPT-rivalen ikke lanseres.

Amerikansk delstat går inn for TikTok-forbud:

… Og TikToks Hamar-anlegg skal granskes: 

SpaceX-rakett eksploderte like etter oppskytning:

… men regnes likevel som vellykket.

Microsoft i klinsj med Musk – rikmannen truer med søksmål:

EU hiver seg på i chipkrigen:

Rekordmange løsepengevirus-angrep:

Og ny Android-skadevare er oppdaget.

Eks-ansatt: Trodde Snapchat ville være annerledes: 

Netflix er offisielt ferdig med DVD:

Tro det eller ei, det er faktisk svært mange som vil sørge over det. 

Menneskene som fortsatt elsker å leie DVDer fra Netflix (Wired)

Vil du lære noe nytt? Sjekk ut våre kurs!

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.