James Webb-teleskopet kan gi svar: Er det noe liv der ute i rommet?

Etter flere tiår med planlegging og utvikling skal det påkostede James Webb-romteleskopet etter planen skytes opp i verdensrommet på julaften. Slik kan det se ut når det er på plass i bane rundt sola. Illustrasjon: Credit: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Følg med på den historiske oppskytingen. Dette og mer i årets siste Bits & bytes – med ukas teknologinyheter oppsummert for deg!

En begivenhet av astronomiske proporsjoner finner sted denne julen – bokstavelig talt – og hele kalaset kan du følge her

Det har seg nemlig slik at vi fortsatt ikke(!) har alle svarene om universet, opprinnelsen og dets tilsynelatende uendelighet.

Det skal forhåpentligvis julens oppskyting gjøre noe med: Etter tre tiår med planlegging (prosjektet startet i 1989) skal James Webb-teleskopet omsider skytes opp i det store intet, kanskje allerede på julaften.

Det er flere grunner til at denne utskytingen er så spennende. James Webb-teleskopet er både større og kraftigere enn tidligere romteleskoper, som Hubble-teleskopet, og med et helt nytt og annerledes design. Speilet i James Webb-teleskopet er for eksempel tre ganger så stort som det Hubble benyttet seg av.

Teleskopet skal i tillegg reise et godt stykke lengre enn sistnevnte, som gikk i bane 600 kilometer over jorda. Det må kunne kalles en søndagstur sammenlignet med den nye ruta: James Webb-teleskopet skal reise 1,5 millioner kilometer gjennom verdensrommet, for å kunne kretse i bane rundt sola. 

Her skal teleskopet ligge og vake i et såkalt lagrange-punkt, som er et mørkt og kaldt område egnet for teleskopets infrarøde kamera – en av de andre nyvinningene i James Webb-teleskopet. Det varmesøkende kameraet er visstnok følsomt nok til plukke opp varmesignaturen fra en humle på månen (hvis du står på Jorda).

Et av fenomenene som forskerne tar sikte på å lære mer om i denne omgang, er såkalte «eksoplaneter» – eller ekstrasolare planeter. Her menes da planeter som kretser rundt fjerne stjerner, utenfor vårt solsystem.

Disse eksoplanetene bærer i seg svaret på fundamentale spørsmål om hvem vi er og hvor vi kommer fra, sier en av forskerne i Webb-prosjektet, Antonella Nota, til BBC:

– Webb skal undersøke disse eksoplanetene med det formål å besvare de helt grunnleggende spørsmålene vi astronomer – og alle dere andre – stiller seg. Er vi alene? Er Jorden unik? Finnes det andre planeter der ute som kan fostre liv? 

Her finner du live-oppdateringer fra James Webb-oppskytingen… 

… og en tankevekkende dokumentar om det over 30 år lange romprosjektet:

Verden er ikke klare for autonome våpen 

… og flere nyheter om etikk, politikk og ny teknologi:

Vil du lære noe nytt i julen? Her finner du masse gratis læringsinnhold om digital teknologi:

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Tema

Digitale teknologier

Digitaliseringen dekker et bredt spekter av forskjellige digitale teknologier – og her kan du bli bedre kjent med noen av de viktigste.

Tema

Data

Om din bedrift skal kunne ta del i dataøkonomien, må du forstå hvilke data dere faktisk besitter, hvordan du skal forvalte den – og hvordan du kan skape verdi av den.

Over en halv million Android-brukere rammet av skadevare

Mer om dette – og flere nyheter om cybersikkerhet og personvern:

Kvinne fødte på autopilot – i Tesla

… og flere merkelige/morsomme nyheter fra den lyse siden av teknologisamfunnet:

Til slutt, godt og blandet:

… og HELT til slutt: God jul!