EU vil stramme inn bruk av kunstig intelligens – og en nordmann har flydd drone på Mars

Her er ukas største, viktigste og mest leseverdige nyheter fra teknologiverden!

Nytt EU-regelverk vil begrense eller forby en rekke bruksområder for kunstig intelligens

Onsdag denne uken la Europakommisjonen, under ledelse av Ursula von der Leyen, frem et forslag til et omfattende nytt regelverk om kunstig intelligens (forkortes KI eller AI).

– Med disse banebrytende reglene går EU i spissen for utviklingen av nye globale standarder for å sikre at alle kan ha tillit til kunstig intelligens, sier ledende visepresident i Europakommisjonen, Margrethe Vestager, i en pressemelding.

Det EU foreslår, er et juridisk rammeverk for bruk av teknologien – med en rekke regler som Vestager like fullt understreker at skal være «fremtidsrettede og innovasjonsvennlige». Reglene vil begrense eller forby visse bruksområder for teknologien «der det er strengt nødvendig», det vil si der den kan utgjøre en risiko for sikkerheten eller de grunnleggende rettighetene til EU-borgere. 

Det kan, ifølge The New York Times, innebære begrensninger i bruken av kunstig intelligens til alt fra selvkjørende biler til ansettelsesbeslutninger, bankutlån, eksamensvurderinger og i rettssystemer. Ting som ansiktsgjenkjenning i offentlige rom kan bli helt forbudt, med visse unntak, for eksempel der det angår nasjonal sikkerhet.

De som bryter reglene, kan ifølge BBC vente seg meget strenge bøter – på opptil seks prosent av global omsetning. For selskaper som Google, Facebook, Microsoft og Amazon – som alle sammen har investert stort i kunstig intelligens de siste årene – kan det bety svimlende store bøter, dersom de vil fortsette å selge sine produkter og tjenester i Europa og ikke tilpasser seg reglene. Regelverket vil med andre ord få konsekvenser også for selskaper fra USA, Kina og resten av verden. 

Men EU er ikke de eneste som nå viser muskler overfor tech-selskapene. Tendensen mot å få kontroll over teknologien har nådd et globalt vippepunkt, skriver The New York Times

… og her er resten av ukas beste og viktigste saker om AI:

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

En nordmann styrte tidenes første flygning på en annen planet 

Det ble skrevet norsk og internasjonal romhistorie mandag denne uken. Da fløy dronen Ingenuity for første gang på Mars. Bak spakene – her hjemme på jorda – satt nordmannen Håvard Fjær Grip. Han jobber ved Nasa Jet Propulsion Laboratory og California Institute of Technology.

– Flygingen handlet om å bevise at det er mulig å fly på Mars, sa nordmannen på en pressekonferanse mandag kveld, ifølge VG

Det ble bevist, i det som var en kort, men vellykket test. Det var også, ifølge NASA, den aller første motoriserte, kontrollerte flygningen på en annen planet. Torsdag fløy dronen på nytt

Det har også vært et annet, stort gjennombrudd på Mars denne uken: NASA har, via Mars-roveren Perseverance, lykkes i å lage oksygen på planeten. Det skriver BBC

NASAs Ingenuity-drone flyr på Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

… mens Elon Musk er ett steg nærmere både Mars og rombasert internett

Apple viste frem nye gadgets 

Apple avduket en drøss med dingser på et event denne uken. Det kommer blant annet en ny, fargerik og sylslank iMac som bruker deres egenutviklede M1-prosessor. Også den nye iPad Pro får M1-prosessoren – men ikke macOS

Tech-giganten viste også frem en ny generasjon Apple TV 4K, en lilla iPhone – og dingsen de kaller «AirTag». Sistnevnte er en liten brikke du kan feste på tingene dine for å finne dem igjen, og som ifølge The Verge har vært ryktet i flere år.

… og det er mer du må få med deg om Apple:

Google lanserer sitt alternativ til tredjeparts cookies – og alle hater det

Mer eller mindre relaterte saker om cookies, apper og markedsføring:

… og ta en titt på dette:

Veiviser

Digital markedsføring

Nå målgruppen din i riktig kanal med innhold som treffer!

608 Moduler0% Fullført

Både Facebook og Reddit vil etterligne Clubhouse:

Godt og blandet om krypto, personvern og cybersikkerhet: 

Tre om teknologi og kroppen vår:

Tre om gaming, AR og apper:

… og tre om oppkjøp:

Til slutt, noen interessante artikler å lese i helgen: