Temaside

Data

Hva gjør data så verdifullt – og hvordan gå frem for å gripe mulighetene? Kom i gang gjennom vår samling med guider, artikler, caser og kurs.

Kunstig intelligens. Tingenes internett. Nye produkter, tjenester og forretningsmodeller. Effektivisering og automatisering. Det digitale, grønne skiftet.

I hjertet av alt dette, ligger data. 

Datadrevne virksomheter, som samler og strukturerer dataene sine for å hente ut verdiene som finnes der, kan i dag få et stort forsprang – fordi de er i stand til å gripe små og store muligheter i den digitale transformasjonen. Fra å spare penger på drift gjennom effektivisering, til å løse nye oppgaver gjennom å dele data med andre aktører, til å skape helt nye forretningsmuligheter ved bruk av ny teknologi. 

På denne temasiden finner du alt vårt innhold om data, som kan hjelpe din virksomhet med å få et slikt forsprang.

På denne siden finner du:

Dypdykk i data?

Er virksomheten din allerede godt i gang med å anvende data – men lurer på beste praksis og juss for datadeling og andre problemstillinger? Og hva med behandling av persondata?

Se vårt innhold om dette lenger ned på denne siden.

guider

Bli kjent med data gjennom disse artiklene

Data

Fra data til informasjon og innsikt: Hvordan jobbe datadrevet – i 7 steg

Kunnskap om data og digitalisering er blitt avgjørende for å delta i arbeidslivet og forstå samfunnet rundt oss.

Data

Data er gull verdt. Kom i gang med datainnsamling og dataanalyse

Hvordan bruker vi egentlig data, og hvor viktig er det for norske bedrifters framtid? Her er det du må vite for å komme i gang.

Data

Datadeling i praksis: Ny oversikt løfter frem eksempler og beste praksis

For å få tilgang på verdifulle data, må vi utveksle og dele med hverandre – men her er det både juridiske, organisatoriske og teknologiske barrierer som må overkommes. En ny oversikt skal gjøre denne hinderløypen enklere å navigere i.

Data

Hva er data science? Slik brukes data til beslutningsstøtte og verdiskapning

Alle virksomheter har data. Data science kan være nøkkelen til å utnytte den bedre.

Datadef

Hva er data?

Data er opplysninger eller verdier som kan lagres og behandles på en forutsigbar måte – slik at de kan tolkes og analyseres av mennesker og maskiner som et grunnlag for informasjon og handlinger.

Data kan være strukturert, som tall eller datoer; ustrukturert, som tekst eller bilder; eller semi-strukturert, som e-post. Data kan beskrive en situasjon eller aktivitet i verden (som temperatur, lydbølger, kundelister), eller de kan beskrive andre data (metadata). 

Data kan være offentlige (som værdata), proprietære (altså under noens eierskap og kontroll, som salgstall), eller personlige (alle data som kan knyttes til et identifisert eller identifiserbart individ). Behandling av persondata medfører spesielle hensyn rundt personvern.

kurs

Forstå data og den digitale verden gjennom våre kurs

Dybdekurs

Datareisen

Lær hva data og digitalisering gjør med oss og samfunnet vi er del av, hva slags teknologi som ligger bak – og hva du selv kan gjøre for å få en hånd på rattet.

10 timer0 Moduler0% Fullført

Veiviser

Fra data til verdi

Lær om data og hvordan data gir oss nye innsikter og nye måter å jobbe på.

606 Moduler0% Fullført

Veiviser

Grunnkurs i digital omstilling

Lær om hvordan virksomheten din kan fornye teknologiplattformen sin, og være bedre rustet til å ta i bruk ny digital teknologi.

905 Moduler0% Fullført

Introkurs

Scenarier for deling av data

Dette kurset består av en samling tenkte scenarier for deling av data, med praktiske eksempler på hvordan aktører i ulike bransjer deler og utveksler data i reelle situasjoner.

209 Moduler0% Fullført

Slik bruker andre data

En datadrevet virksomhet utnytter mulighetene i data til å jobbe på nye måter og å ta bedre beslutninger.

  • På den ene siden kan data brukes operasjonelt, til for eksempel optimalisering og automatisering av oppgaver.
  • På den andre siden kan data brukes strategisk, gjennom analyse og visualiseringer, til å gi bedre innsikt og beslutningsstøtte.

I den utvidbare boksen nedenfor kan du lese eksempler på hva data mer konkret kan brukes til. Nedenfor finner du caser og eksempler fra virkeligheten.

Hva kan data brukes til?

En virksomhet kan bruke data til blant annet:

Forretningsinnsikt: Ta bedre beslutninger på grunnlag av en dypere forståelse av prosesser og resultater i virksomheten.

Kundeinnsikt: Få bedre forståelse av kunders preferanser, kjøpevaner og tilbakemeldinger, for å identifisere og oppfylle behovene deres og tilby bedre kundeservice.

Produkt- og tjenesteutvikling: Data kan brukes til å identifisere muligheter for nye produkter eller tjenester, eller for å forbedre eksisterende produkter eller tjenester.

Effektivisering og drift: Identifiser ineffektiviteter og flaskehalser i virksomheten – innen alt fra produksjon til fakturering – som kan optimaliseres eller automatiseres. 

Markedsanalyse: Data kan gi bedrifter innsikt i markedsdynamikk, trender, og konkurranse, noe som kan hjelpe med strategisk planlegging og markedsføringsbeslutninger.

Prediktiv analyse: Data kan brukes til å forutsi fremtidige hendelser eller atferd, fra salgsprognoser til nedetid på maskiner, slik at dere kan handle proaktivt.

Tilpasning: Data kan brukes til å skreddersy produkter, tjenester, eller opplevelser til individuelle kunder, noe som kan forbedre kundetilfredshet og lojalitet.

(NB: Temasiden fortsetter. Scroll forbi casene for å finne flere kurs og mer innhold om datadeling, industridata og mer).

caser

Les disse inspirerende casene!

Data

Datadeling kan spare sjømatnæringen for milliarder av kroner: Slik fungerer det

AquaCloud vil ta knekken på lakselusa med storskala deling av data på tvers av sjømatnæringen. Men det er bare begynnelsen…

Data

Vaktplaner, ruteoptimalisering og prognoser: Derfor er data en nøkkel til Odas suksess

Dagligvarebutikken Oda opplever eventyrlig suksess – ikke minst fordi de er langt fremme med god bruk av data.

Data

Slik skapte Fiskher en app-suksess av åpne data fra Kartverket

Nå bidrar Lillesand-bedriften både til forskning og ny kunnskap rundt fritidsfiske i Norge.

Innovasjon

– Begynnelsen på slutten for mye administrasjon

Med digitale virksomhetslommebøker vil Brønnøysundregistrene gjøre det enklere å omsette data til verdi – og spare norske virksomheter for masse dobbeltarbeid i samme slengen.

Data

Biler er kjørende datainnsamlere. Slik gir det tryggere veier – og derfor vil bilprodusentene ha norske veidata

Sensorene i moderne biler kan samle data som gir både tryggere veier og bedre biler. Slik jobber Statens vegvesen med «crowdsourcing» av kjøredata.

Innovasjon

– Vi kan se hvor neste feil oppstår – og utbedre denne før feilen i det hele tatt inntreffer

Når Bane NOR nå går gjennom «tidenes teknologiske revolusjon» i jernbanen, kan det gi kunnskap og erfaring som kan komme også andre bransjer og virksomheter til gode.

Data i næringslivet og industrien

I den digitale økonomien er tilgang til og deling av data mer viktig enn noensinne.

Deling av data kan forbedre samarbeid og innovasjon, men hvordan skal delingen foregå? Hva må du vite for å samle inn og strukturere data, og hva er beste praksis?

Svarene på dette avhenger av hvorvidt det er snakk om personopplysninger eller ikke. Personopplysninger er underlagt egne lover og regler – som vi kommer tilbake til lenger ned.

Her vil vi først se på bruk av data som ikke inneholder personopplysninger. Heller ikke her er det alltid like lett å vite hva som er mulig, hva som er lurt, eller hva som er lov. Her finner du innhold som gir svar.

(NB: Temasiden fortsetter. Scroll for å finne flere kurs og innhold om persondata og andre temaer).

Datadeling i kontekst – utforsk disse scenariene

Introkurs

Scenarier for deling av data

Dette kurset består av en samling tenkte scenarier for deling av data, med praktiske eksempler på hvordan aktører i ulike bransjer deler og utveksler data i reelle situasjoner.

209 Moduler0% Fullført

Lær om industrielle data i disse kursene

Introkurs

Hva er industrielle data? 

Grunnleggende innføring på 20 minutter: Hva er industrielle data?

205 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hva er industrielle dataplattformer?

Grunnleggende innføring på 20 minutter: Hva er industrielle dataplattformer?

205 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hva er API-er og integrasjoner?

Grunnleggende innføring på 15 minutter: Hva er API-er og integrasjoner?

154 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hva er Data Science?

Grunnleggende innføring på 20 minutter. Hva er data science og hvordan brukes det i industrien?

206 Moduler0% Fullført

Industridata i praksis – les casene

Data

– Ingeniørene var fremsynte og installerte masse sensorer. Det er vi glad for i dag

Et valg batteriteknologi-selskapet Corvus Energy tok for fem år siden ble starten på et dataeventyr.

Data

Sensorer og analyse av industrielle data: Slik gir det bedre sikkerhet og mindre nedetid

– Vi oppdager problemer før de blir et problem, sier Reidar Eikeland i ConditionALL. De samler og analyserer data i skyen – snart også ved hjelp av kunstig intelligens.

Data

Slik utviklet Aker BP ny datadrevet forretningsmodell for olje og gass

Ved å dele sensordata fra oljeinstallasjonene i Nordsjøen med utstyrsleverandørene, utviklet Aker BP en ytelsesbasert smartkontrakt som gjør utstyret bedre, reduserer vedlikeholdskostnadene og øker oppetiden.

Data

Slik vil de «fikse» klimaverstingen bygg og anlegg – men var det lovlig?

Ideen om ombruk av materialer var bra for business, lønnsomt for byggebransjen – og løser et viktig klimaproblem. Spørsmålet var om Material Mapper hadde lov å bruke dataene som lå til grunn for tjenesten sin. Som del av et pilotprosjekt i Datafabrikken fikk de hjelp.

Data, personvern og cookies

En annen svært viktig kategori av data er personopplysninger, det vil si alle data som kan knyttes til en identifisert eller identifiserbar person.

Slike data er det ikke lov å behandle uten et rettslig grunnlag, som definert i personvernforordningen (GDPR). Men disse reglene er ikke nødvendigvis så vanskelige som du tror. Her finner du kurs og artikler som hjelper deg å få oversikt.

Kurs og artikler om GDPR, personvern og innovasjon

Introkurs

Innføring i GDPR

Vil du lære det du trenger om GDPR på en rask og lettfattelig måte? Da er du på rett sted! Kurset er laget i samarbeid med Datatilsynet.

255 Moduler0% Fullført

Introkurs

Personvern og innovasjon

Lær hvordan du lykkes med GDPR og behandlingsgrunnlag i innovasjonsprosjekter – på 30 minutter.

306 Moduler0% Fullført

Data

«Din digitale skygge»: Hvem kan se – og følge – sporene dine på nettet?

Dette skjer med de digitale sporene du etterlater deg.

Personvern og GDPR

Hva er reglene for samtykke og cookies i GDPR?

Vi har spurt Tobias Judin i Datatilsynet om svar på noen av de vanligste spørsmålene om personvernforordningen.

Personvern og GDPR

Nå kommer GDPR-bøtene. Slik lever norske virksomheter med reglene

Hvor flinke er norske virksomheter til å etterleve GDPR-reglene – og hva skal egentlig til for å bli bøtelagt? Les intervju med GDPR-ekspert Tobias Judin fra Datatilsynet.

Data

Da teknologien brynet seg på personvernet i Lånekassen

Ny teknologi, ny juss. Da Lånekassen ville bruke maskinlæring til å effektivisere kontrollen av om studentene bor hjemme, testet de spennet mellom teknologi og personvern gjennom et internt forsøk.

Data og digital teknologi: Kunstig intelligens, IoT, digitale tvillinger

Vi begynte denne temasiden med å slå fast at data er i hjertet av digitaliseringen. Det er data som er grunnlaget for for maskinlæring og modeller som ChatGPT og DALL-E.

Mens tingenes internett (Internet of Things, IoT) og digitale tvillinger, på sin side, begge handler om å knytte sammen den fysiske og digitale verden gjennom nettopp data.

Her, til slutt, finner du et utvalg artikler om data knyttet til andre digitale teknologier.

Deretter finner du enda mer av vårt innhold om data, som du kan utforske for å fortsette å lære og hente inspirasjon til din egen virksomhets datareise.

Utforsk artikler om data og relaterte teknologier

Bærekraft

5 tech-trender som kan gi større lønnsomhet – og bærekraftgevinst

Nyskaping og effektivisering er fellesnevnere for både bærekraft og digitalisering. Her er fem grønne og digitale trender som kan gi virksomheten et konkurransefortrinn – samtidig som det er positivt for klima og miljø.

Data

Bedre melk og effektiv fakturaflyt. Slik jobber Tine med KI og dyp læring

Tine bruker nå KI som støtte til å ta bedre beslutninger og spare tid på ulike oppgaver. I et nytt UiO-kurs kan du lære om de samme metodene.

Kunstig intelligens

Kutter matsvinn med AI: – Veldig inspirerende

Det startet som en fagkveld hos Accenture, men det løse snakket endte opp i noe helt konkret. Nå er maskinlæring en del av Bamas hverdag i kampen for å kutte matsvinn.

Data

Kan gi løsninger på strømkrisen: Lær om mulighetene med digitale tvillinger i dette UiO-kurset

Hva er digitale tvillinger – og hvilke muligheter gir de? Dette UiO-kurset gir svar.

Data

Datasystemer tar 12% av verdens energi. Men data er også en del av løsningen

Den digitale transformasjonen og det grønne skiftet er tett og uatskillelig sammenflettet. Lær om løsningene i dette kurset hos UiO.

Flere artikler om data

Data

– En softwareutvikler blir like viktig som en montør med verktøykasse

Slik bruker Å Energi datadreven teknologi for å sikre strømnettet vårt.

Data

Slik jobber Oljefondet med data – blir strategisk medlem i DigitalNorway

Å forvalte Oljefondet krever at du er i toppklassen innen digital teknologi. – Det er viktig å være i kontinuerlig læringsmodus, sier Nicolai Tangen.

Data

Vegdirektøren: – Data er en viktig nøkkel i alt fra trafikksikkerhet til reduksjon i CO2

Statens vegvesen skal bli en datadrevet organisasjon, og går nå inn i styringsgruppen i Datafabrikken. – Målsettingen er at innsikt og dataanalyse skal berike alt vi gjør for trafikantene, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Data

Geodata-skattekisten: Den neste store gründerideen venter på å bli oppdaget

Hva har et dataspill, en fiskeapp og en redningsaksjon for reinsdyr til felles? Data fra Kartverket.

Data

Deler data fra banebrytende CO2-prosjekt: – Kan skape mer effektive løsninger som verden trenger

Northern Lights er i ferd med å bygge et europeisk felleslager for CO2 på havbunnen i Nordsjøen. Nå skal de dele nesten alle sine data med allmenheten – og på den måten stimulere utviklingen av nye prosjekter innen karbonfangst og -lagring.

Innovasjon

– Vi skal bli verdens største frisørkjede

… og da må grunnlaget være digitalt. Les om hvordan Cutters jobber med utvikling.

Data

Gjør det langt enklere å starte selskap: Kan spare AS Norge for millioner

Brønnøysundregistrene tar samarbeid med privat sektor til nye høyder – og høster med det enorme gevinster for Norge.

Nyheter

Rapportering, dialog og dataflyt: Slik gjør de livet enklere for norske bedrifter

Når DigitalNorway nå inngår et samarbeid med Brønnøysundregistrene, er målet å sammen skape nye gevinster for både næringsliv og bærekraft. Da er forenkling et viktig stikkord.

Data

De bidrar til effektiv ressursbruk i staten. Slik tar de gode valg – basert på data

– Jobben vår er jo å hjelpe andre å bli bedre. Det handler mye om at vi også må hjelpe andre å bli datadrevne, sier direktør Hilde Singsaas i DFØ – som går inn i styringsgruppen i Datafabrikken.

Data

Brønnøysundregistrene har 1,6 milliarder oppslag i året. Kan ett av dem lede til den neste store gründerideen?

Brønnøysundregistrene er et skattkammer av åpne datasett – og nå kommer det mer.

Data

– De aktørene som best evner å utnytte data vil vinne

Det ligger enorme muligheter for norsk næringsliv i deling av data. Men det begynner å haste, slår ekspertene fast.

Data

Slik bruker Tradesolution digitalisering og maskinlæring til stor gevinst for en hel bransje

Mediastore er historien om hvordan dagligvarebransjen gikk sammen om å utvikle en felles bildetjeneste på toppen av delte data.

Data

Engasjerer Digital Norway for å styrke deling av industridata

– Målet er økt forståelse og fart på deling og bruk av industridata blant norske bedrifter, særlig små og mellomstore, i ulike bransjer og sektorer.

Data

Dette kan Datafabrikken hjelpe deg med – og slik kommer du i gang

Datafabrikken gir deg tilgang på en mengde offentlig data, samt hjelp til å skape verdi fra disse.

Data

Nå lanseres Datajegeren – skal jakte datasett for norske bedrifter

Ny tjeneste fra Datafabrikken hjelper deg å finne offentlige data.

Data

Ny juridisk veiviser for deling av data: Trekker ut essensen – i klartekst

Usikkerhet rundt regelverk er en «akilleshæl» for deling av data. Med sin nye juridiske veiviser for deling av data ønsker Datafabrikken å redusere denne barrieren – uten kostnad.

Data

De bidrar til å løse digitaliseringens største hodepine – gratis

Nasjonalt ressurssenter for deling av data flytter til Datalandsbyen. Der vil de hjelpe andre med å løse «juss-floken» i datadeling.

Data

Miljø og data henger tett sammen: – Nå er tiden inne for å dele data!

Skal vi løse utfordringene vi står overfor, også knyttet til klima, må vi samarbeide i langt større grad. Her kan datadeling – og Datafabrikken – spille en avgjørende rolle.

Data

Slik skal Datafabrikken sette fart på deling og bruk av data i Norge

Ved å sørge for at dataene flyter, også til mindre bedrifter, kan det skapes store verdier. Her vil Datafabrikken kunne være en døråpner for mange.

Data

– Data er gull. Men tar vi det ikke i bruk, ligger det bare der som gråstein

Norges første stortingsmelding om dataøkonomi legger føringer for hvordan data kan bidra til verdiøking og flere jobber. Da spiller Datafabrikken en avgjørende rolle.

Data

Det ligger enorme verdier i utveksling av data

Herøya Industripark er «et Norge i miniatyr» – og direktør Sverre Gotaas kan allerede se hvor viktig det er å legge til rette for deling av data. Nå ønsker han Datafabrikken hjertelig velkommen.

Data

– Flere og flere blir nå datadrevne, mens resten kan sakke akterut i konkurransen

Her er tre eksperters råd, tips og spådommer om data – og hvordan vi kommer til å bruke det i årene fremover.