– Første måned med nettbutikk omsatte vi for én million kroner

Foto: Suser i Sivet

Å lykkes innen retail er vanskeligere enn noensinne. Siv Heleen Grødem bak klesbutikken Suser i Sivet deler sine beste tips.

– Vi var tidlig ute på sosiale medier som Facebook og Instagram. Deretter har vi tatt antrekksbilder hver eneste dag, 365 dager i året, i snart over 15 år. Dette har vært en langsiktig strategi, forteller Siv Heleen Grødem.

Den tidligere siviløkonomen jobbet innen bank og finans da hun i 2003 valgte å etablere klesbutikken Suser i Sivet i Tønsberg. Hun hadde ingen erfaring innen retail fra før, men tok sjansen.

I 2017 omsatte Suser i Sivet for hele 49 millioner kroner, og har hatt en samlet omsetning på rundt 160 millioner siste fem årene. I 2019 stakk de av med den ærefulle bransjeprisen «Årets Butikk». Det er med andre ord ingen tvil om at butikken i dag har klart å holde på suksessen.

Trenger din bedrift et digitalt kompetanseløft?

Gjennom Omstillingsmotor kan bedrifter få hjelp til eget kompetanseløft for økt konkurransekraft og vekst gjennom bruk av digitale teknologier. Sammen med våre partnere tilbyr DigitalNorway skreddersydde arbeidssamlinger, rådgivning og andre former for tilpasset kompetanseheving i regi av Norges skarpeste miljøer innen digitalisering og avansert produksjon.

Slik har Siv lyktes med «Suser i Sivet»

Helt siden Facebook og Instagram gjorde sitt inntog i Norge har Suser i Sivet vært tilstede med hyppige oppdateringer. I dag har butikken til Siv rundt 100 000 følgere til sammen på sosiale medier – en følgerskare hun har jobbet hardt for å oppnå.

– For meg handlet det om å etablere og skape en virksomhet selv. Jeg har alltid vært opptatt av det estetiske og klær, men uten å være noen fashionista.

Hovedmålgruppen til butikken er damer i alderen 30-60 år som ønsker å kle seg moteriktig. Suser i Sivet selger i første rekke inspirasjon og antrekk, mer enn enkelte klesplagg.

– Vi har fokus på at kunden skal få en handleopplevelse gjennom personlig rådgivning og veiledning, og bruk av for eksempel iPad, hvor kunden kan se ulike stylinger og antrekksforslag.

Sivs beste råd for å lykkes innen retail i 2020

  • Oppsøk samarbeidsarenaer og -partene i bransjen for erfaringsutveksling
  • Sørg for å ha grunnleggende kompetanse på områder som økonomi, markedsføring, bruk av sosiale medier og bransjerelevant teknologi
  • Skap handleopplevelse både på nett og i butikk
  • Dra fordel av at du er nettopp både på nett og har en fysisk kanal – dersom du har det
  • Utarbeid en innkjøpsstrategi som tar ned risiko og bidrar til fleksibilitet
  • Vær villig til å arbeide MYE overtid!

For å markedsføre butikken har Siv og gjengen helt fra dag én registrert kunder og sendt ut SMS når det har vært arrangementer og ulike tilbud i butikken. Ifølge Siv har denne kanalen vært svært effektiv.

– Én time etter utsending har butikken vår her i Tønsberg vært full av handlende kunder, forteller hun.

Startet nettbutikk på etterspørsel fra kunder

I 2014 valgte Siv å starte nettbutikk på grunn av høy etterspørsel fra kundene. Og det er ikke til å stikke under stol at det har gjort butikken enda mer lønnsom.

– Etterspørselen var der allerede fra kundene, og vi sendte allerede for ca. 150 000 kr per måned for postoppkrav, hvor kundene bestilte gjennom våre postinger på Facebook.

På oppstartstidspunkt hadde de ca. 40.000 følgere på Facebook som sto klare for å handle i den nylanserte nettbutikken.

– Vi brukte praktisk talt 0 kroner i markedsføring av nettbutikken. Første måneden med nettbutikk omsatte vi for én million kroner.

I 2018 utviklet Suser i Sivet en egen app. De forsto raskt at gratis markedsføring gjennom sosiale medier som Facebook ikke kunne fortsette å være gratis, noe som viste seg å stemme: I 2017 begynte Facebook å ta mer og mer betalt og la sterke begrensninger på synliggjøring og spredning av innlegg som ikke var betalt.

«Start i det små med enkle løsninger som ikke krever store investeringer.»

Siv Heleen Grødem

– Vi etablerte og markedsførte derfor i 2016 vår egen app for å få større grad av kontroll på vår kundegruppe på nett. I dag bidrar appen vår med over halvparten av omsetningen på nett, og bidrar også til omsetning i butikk, da kunden ofte har begynt handlereisen på appen.

Når det gjelder fremtidsplanene har Siv og gjengen fortsatt klokketro på at konseptet deres vil være levedyktig inn i fremtiden. Hun tror kunden fremover i større grad vil være opptatt av enkelthet, bærekraft og god rådgivning.

– I tillegg tror vi at det personlige konseptet vi har vil være en av vinnerne i fremtiden. Dette er noe vi i større grad vil kommunisere fremover. Kjøp kvalitet, kjøp riktig og kjøp mindre med god rådgivning, råder hun.

– Start i det små med enkle løsninger

Skulle Siv startet nettbutikk i 2020 tror hun sjansen for å lykkes godt hadde vært mye vanskeligere. Det begrunner hun med at det er svært vanskelig å bygge følgere i sosiale medier uten å betale en svært høy pris.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

– Vi betaler per i dag én million kroner i markedsføring på nett årlig. Det er også svært kostbart å markedsføre seg i andre kanaler for å fortelle at du har etablert en nettbutikk. I tillegg er det meget kompetansekrevende å forstå hvilke mekanismer som fungerer på nett.

Siv mener dette er en kompetanse som man i større grad må betale for i form av kostbare konsulenttimer. Dette, i kombinasjon med at konkurransen på nett blir stadig større fra de store aktørene som Zalando, Amazon, Boost og Miinto, gjør at det vil være utfordrende å etablere en klesbutikk på nett i dag.

– Mitt beste råd til de som ikke har kommet seg på nett med butikken sin enda, er å starte i det små med enkle løsninger som ikke krever store investeringer. Dersom du ikke har en nettside bør du etablere dette, fordi handlereisen for kundene i større og større grad begynner på nett. Vær forberedt på at det er ressurskrevende, men vi tror det er en forutsetning å være synlig digitalt.

For å lykkes på sosiale medier og med markedsføring av egen bedrift på nett, uavhengig av om det er butikk eller annet, mener Siv først og fremst at det må være kvalitet og relevans på innleggene i sosiale medier – enten det er statiske innlegg eller video.

– Videre må du være nøye med å måle effekt av det du foretar deg på nett og justere når det gjelder hva som gir salg og ikke. Dersom du mangler kompetanse, noe du sannsynligvis gjør, bør du snakke med andre om hvilke byråer som er dyktige og få hjelp utenfra, sier hun.

Er din bedrift rustet for en digital hverdag?

  • Det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte for å gjøre bedriften mer effektiv i «digitaliseringens tid».
  • DigitalNorway har derfor utarbeidet veiviseren «Nyskaping», som gjennom seks faser viser hvordan du best kan gå fra en utfordring eller idé til et produkt eller en tjeneste gjennom seks faser.
  • Det er viktig å følge disse stegvis – og ikke hoppe rett til løsningen!

Slik setter du i gang med veiviseren >>