Facebook truer med å forlate EU – og er plattformen «like skadelig som sigaretter»?

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Facebook truer med å trekke seg ut av Europa i trassanfall

I sommer sa EU-domstolen blankt nei til at selskaper fritt kan flytte data fra EU til USA. En slik ordning hadde vært på plass siden 2015, men fra nå av skal det altså bli full stopp. Det vil Facebook, hvis forretningsmodell bygger på å samle inn og bruke data om brukere, helst unngå

Dermed leverte Facebook en stevning til en domstol i Dublin hvor med beskjed om at «dersom Facebook må opphøre overføringen av brukeres data […] er det ikke klart hvordan Facebook, under slike omstendigheter, kan fortsette å tilby tjenester knyttet til Facebook og Instagram innenfor den Europeiske Union.» 

Med andre ord: gjør som vi vil ellers drar vi vår kos. Bør man ta det alvorlig? Vi er ikke eksperter på transkontinental juridisk teknologigigant-poker, men vi tviler på at Facebook forsvinner fra vår verdensdel med det aller første. 

Samtidig har Facebooks forhenværende sjef for inntektsgenerering Tim Kendall (som også er å se i den mye omtalte Netflix-dokumentaren «The Social Dilemma») denne uken vitnet foran den amerikanske kongressen. Her fortalte han om hvordan Facebook med viten og vilje har skapt en brukeropplevelse som er ment å være «like avhengighetsskapende som sigaretter» – og like skadelig for brukerne. Samtidig frykter han at Facebook og andre sosiale medier kan ha medvirket til å splitte den amerikanske befolkningen «til randen av en borgerkrig». 

En av fem unge nordmenn har ikke styr på passordene sine

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av NorSIS, har nesten 1 av 5 nordmenn mellom 15 og 34 år blitt fralurt eller delt sine passord til e-post eller sosiale medier-kontoer – og det bare i løpet av det siste året. Omtrent like mange har mistet kontroll over sine digitale kontoer.

– Det at noen har mistet kontroll over egne passord og brukerkontoer er blant de vanligste henvendelsene vi får. Mange bruker samme passord og e-post til flere brukerkontoer, så dersom passordet først kommer på avveier mister de potensielt kontrollen over mange tjenester. Dette kan misbrukes til alt fra å skade omdømmet ditt til grov kriminalitet, sier prosjektleder for Nasjonal sikkerhetsmåned, Karoline Tømte i en pressemelding.

Hun forteller at det for mange unge er et tegn på vennskap og tillit å dele passord med venner og kjærester.

– Mange deler også passord av praktiske hensyn, uten å endre det i etterkant eller hvis relasjonene endrer seg. Et mindretall ungdom oppgir også å ha aktivert totrinnsbekreftelse, som er et effektivt tiltak for å ivareta kontroll over egne brukere, sier prosjektlederen for Nasjonal sikkerhetsmåned.

I oktober arrangerer NorSIS Nasjonal sikkerhetsmåned, på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. Et av målene med årets sikkerhetsmåned, er å få norske virksomheter til å gjennomføre en digital opplæringspakke blant sine ansatte – ettersom deres sikkerhetsrutiner påvirker både det private og arbeidsplassens verdier.

Også bruk av utenlandske skytjenester kan utgjøre en risiko for norske verdier, melder NSM i en ny årsrapport – selv om fordelene ved å bruke disse i de fleste tilfeller veier tyngre enn ulempene.

At de cyberkriminelle slår til også her på berget, kommer det stadig nye påminnelser om – senest denne uken mot optikerkjeden Synsam. Og ifølge SINTEF, er vellykkede cyberangrep mot den norske kraftsektoren uunngåelig. Stadig flere bedrifter rammes av digitale angrep – om du trenger en liten innføring i hvordan du kan gå frem for å sikre din bedrift, kan du sjekke ut DigitalNorways gratiskurs om cybersikkerhet:

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

Microsoft på storhandel: kjøper spillselskap og AI-skribent

Det er mye kjøp og salg om dagen. Forrige uke smalt nyheten om at NVIDIA kjøpte opp prosessor-giganten Arm. Denne uken følger Microsoft opp med egne oppkjøp – noe mindre i skala, men ikke mindre interessante av den grunn. 

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Første kjøp fra Microsofts handleliste er spillskaperen Bethesda, som står bak noen av de mest populære og kritikerroste singleplayer-spillene fra dette årtusenet. Bethesda-spill som Fallout 3, Fallout 4, Morrowind, Oblivion og Skyrim har alle sementert sin posisjon som moderne klassikere (sistnevnte er også beryktet for sine utallige re-lanseringer) – i tillegg til klassiske spillserier som Doom, Quake og Wolfenstein. Med dette oppkjøpet vil trolig oppfølgerne til disse umåtelig populære spillseriene bare komme til PC og Xbox, noe som har fått utallige Playstation-tilhengere til å rive seg i skjegget i fortvilelse. 

Så gjorde Microsoft det kjent at de har skaffet seg lisensen til GPT3. Du vet, den AI-drevne tekstgeneratoren som skriver urovekkende likt et menneske. Ifølge OpenAI, selskapet som utviklet og eier GPT3, vil programvaren fortsatt være tilgjengelig for alle. Derfor dreier trolig lisensieringen seg mer om at Microsoft ville få kloa i all forskningen og kodingen som ligger bak. Vi får håpe de har gode hensikter. 

Andre (og mange!) spennende tech-saker fra uka som gikk: