Nå blokkerer USA TikTok – mens Facebook kan spenne bein på egen VR-satsing

Foto: PIxabay

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

TikTok blir sperret i USA(!)

Det har vært mye fram og tilbake med TikTok den siste måneden. Amerikanske myndigheter advarte i høst om at de ville innføre restriksjoner mot TikToks kinesiske moderselskap av personvernhensyn – restriksjoner som i praksis ville gjøre det umulig å laste ned appen i USA. Deretter fulgte en lang «will-they-won’t-they»-saga da Microsoft kom på banen og ville kjøpe hele sulamitten, og således putte eierskapet i amerikanske hender. Det gikk til slutt i vasken, og så kom Oracle på bane i stedet med en lignende plan. 

Men nå har saken tatt en definitiv vending: det amerikanske næringsdepartementet kunngjorde 18. september at appen forbys i USA fra og med 20. september. Det betyr at TikTok – i tillegg til appen WeChat – vil forsvinne fra AppStore og Google Play. 

TikTok har altså 80 millioner aktive brukere i USA, de fleste av dem tenåringer og folk i tidlig tjue-årene. Det har også bygget seg opp en lukrativ influencer-industri rundt appen: for eksempel har Addison Rae Easterling, en av verdens mest populære TikTokere, tjent over 5 millioner dollar på eksponering gjennom appen – bare i løpet av et drøyt år. 

Hvilke konsekvenser dette forbudet vil få – for appens brukere, teknologiindustrien og internasjonale politiske relasjoner – er fortsatt i det blå.

OPPDATERING: Dette er en sak med mange raske bevegelser. Her er et forsøk på å oppsummere hva som har skjedd siden Trump erklærte et forbud mot TikTok og WeChat på fredag:

lørdag inngår Oracle og Walmart en oppkjøpsavtale med TikTok – og dermed er alt i orden, ifølge Trump. På søndag blokkerer en føderal dommer forbudet mot WeChat, ettersom administrasjonen ikke hadde tilstrekkelig bevis for å si at appen er en trussel mot rikets sikkerhet. Og på mandag sier ByteDance – TikToks kinesiske eier – at de ikke går med på TikTok-avtalen med mindre de beholder majoritetskontrollen over appen. Trump kontrer med å si at det er helt uaktuelt å gi grønt lys til TikTok igjen med mindre ByteDance er helt ute. Og slik er ståa nå. Både TikTok og WeChat er fortsatt tilgjengelig i USA, og ingen vet hva som skjer videre.

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

Facebook lanserer VR for «alle» – men det er en hake

Facebook avduket denne uken det trådløse, frittstående VR-headsettet Oculus Quest 2. VR-systemet er både kraftigere, lettere og 100 dollar billigere enn forløperen Oculus Quest – og kan potensielt være dingsen som endelig gjør virtuell virkelighet til allemannseie. Headsettet kan forhåndsbestilles fra Norge med en inngangspris på 349 Euro, eller drøyt 3700 kroner. 

The Verge, som er blant mediene som allerede har fått teste Quest 2 i noen uker, kaller det den nye standarden for VR, og skryter av både ytelsen, skjermen og økosystemet av apper og funksjoner. Spesielt fordi du – i tillegg til å kunne bruke VR-headsettet helt frittstående uten kabler og sensorer – har mulighet for å koble til spill-PC-en din med kabel.

Foto: Oculus

Men – anbefalingen kommer med en forutsetning om at du ikke er særlig skeptisk til Facebook.

Facebook (som eier Oculus) har nemlig gjort det umulig å bruke headsettet uten å koble til en Facebook-konto. Ifølge The Verge må du godta blant annet Facebooks brukervilkår, Facebooks retningslinjer for data, Facebooks retningslinjer for informasjonskapsler, Oculus’ brukervilkår, Oculus’ personvernregler og tilgang til lokasjonsdata, i tillegg til deres helse- og sikkerhetsadvarsler, før du får gå i gang med spill, underholdning, jobb og sosiale funksjoner.

Ars Technica sier i sin anmeldelse rett ut at kravet om å tilknytte en Facebook-konto er en fryktelig dårlig idé, og anbefaler å styre unna Quest 2 – som de dessuten mener har mange andre svakheter enn Facebook-tvangen. 

Når det er sagt, er det ikke bare spillinteresserte som nå bør være nysgjerrige på Rift 2 og andre VR-systemer. I det samme eventet der de dro sløret av VR-brillene, annonserte Facebook også «Infinite Office». Her kan du jobbe i et virtuelt kontor, som du kan tilpasse akkurat som du ønsker. Ifølge Engadget har Facebook inngått samarbeid med blant andre Logitech, for å lage tastaturer du kan bruke i et VR-miljø, og AR-selskapet Spatial, som utvikler en løsning for virtuelle møter.

I disse hjemmekontor-tider, der vi allerede i full fart omfavner ny teknologi og nye måter å jobbe på, kan kanskje det å jobbe og møtes gjennom VR være et naturlig neste skritt?

Mikrokurs

VR: Virtuell virkelighet

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om VR på 5 minutter.

54 Moduler0% Fullført

NVIDIA kjøper ARM, og blir et av verdens mektigste tek-selskaper

ARM er kanskje det viktigste selskapet du aldri har hørt om. De designer mobilprosessorer. Rettere sagt: det er de som designer mobilprosessorer – så å si alle smarttelefoner drives av en brikke med ARM-design. For en pris på 40 milliarder dollar – om lag et kvart norsk statsbudsjett – er den britiske prosessor-giganten nå en del av NVIDIA. 

NVIDIAs primærgeskjeft har lenge vært å designe grafikk-prosessorer. Selskapets satsing på kunstig intelligens har kanskje vært mindre synlig, men med oppkjøpet av ARM sitter de nå på kompetanse og slagkraft som løfter dem helt opp i AI-toppsjiktet. I en pressemelding sier selskapet blant annet at «[vi] vil etablere et verdensklasse-forskningssenter for AI [og] bygge en AI-supermaskin for banebrytende forskning». 

Også er det dette: med oppkjøpet er plutselig ARM blitt en amerikansk virksomhet, noe som kan ha store konsekvenser i disse dager amerikanske tek-selskaper kan ha svært lite med Kina å gjøre. Så å si alle små og smarte dingser bruker ARMs prosessordesign, og mange av dem – deriblant Huaweis telefoner – lages i Kina. Det kan bli stygt, skriver tek.no

Og apropos NVIDIA: Deres nye grafikkortet RTX 3080 er nettopp lansert – og allerede utsolgt.  

Smart-armbånd kan avsløre depresjon (og gi bedre behandling av psykiske lidelser)

Forskning har lenge antydet at man kan se depresjon på gangen – bokstavelig talt. Altså at bevegelsesmønstre og tempo er en stabil indikator på psykiske lidelser, uten å måtte trenge å spørre og grave. Interessant, men av liten praktisk verdi. Inntil nå.

Nå har et norsk forskningsprosjekt ledet av Helse Vest funnet ut hvordan man kan bruke data fra smart-armbånd – som har ganske god og presis oversikt over bevegelsesmønstre – til å hjelpe til med diagnostisering og oppfølging av pasienter med depressive lidelser. Det er spesielt nyttig for de med bipolar lidelse, hvor diffuse symptomer som kommer i bølger kan gjøre det vanskelig å få komplett oversikt over sykdomsforløpet. 

«Dette er første skritt i retning av å objektivt kunne måle tilstanden til pasienter med en bipolar lidelse,» sier Peter Jacobsen, en av forskerne bak studien til VG. 

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

PlayStation 5 kommer i november

Sony har denne uken avslørt pris og lanseringsdato for Playstation 5. 

Bor du i USA, Japan eller et knippe andre utvalgte land, kan du slå kloa i den nye konsollen den 12. november. Her i Norge vi vente en uke lenger – til 19. november. 

Norsk pris er i skrivende stund ikke kjent, men basert på den amerikanske prislappen, og det vi vet om den direkte konkurrenten Xbox Series X, anslår Tek.no at spillkonsollen vil koste 5499 kroner. Det kommer også en «Digital Edition» (uten disk-stasjonen med 4K Ultra HD Blu-ray-spiller), som anslås å bli 1000 kroner rimeligere. 

Neste generasjon Xbox kommer også i salg i november. Også denne kommer i to versjoner, som er mer ulike enn PlayStation-konsollene: Der Xbox Series X et råskinn av en spillmaskin, er Series S både slankere, billigere – og mindre kraftig.

Andre spennende tech-nyheter fra uka som gikk: 

Og til slutt en oppfølging av forrige ukes hovedsak: Det irske datatilsynets etterforskning av Facebooks dataoverføringer mellom EU og USA er midlertidig stanset i retten.