3 mulige ringvirkninger av USAs TikTok-lov

Nedtellingen er i gang for SoMe-giganten, som nå må skifte eier – eller miste tilgangen til 170 millioner brukere. Her er noen potensielle bivirkninger.

Så var den endelig her – loven som kan gjøre TikTok forbudt i USA. Med signaturen til president Joe Biden på plass, må den populære appen skifte eier innen 270 dager – eller risikere at 170 millioner amerikanere forsvinner fra plattformen.

Riktignok er det ventet at den nåværende eieren, kinesiske ByteDance, vil gå rettens vei – og argumentere for at et forbud er grunnlovsstridig. Amerikanske myndigheter blir i så fall nødt til å bevise at appen både krenker ytringsfriheten og utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel. 

Ifølge blant andre TechCrunch, kan det bli vanskelig. Sagaen som allerede har pågått i mange år, vil neppe konkluderes innen fristen på knappe ni måneder utløper.

Men la oss se for oss at loven blir stående, og at ByteDance nekter å selge innen fristen (som forøvrig kan forlenges med 90 dager hvis myndighetene ser at det tikker mot et eierskifte). 

Hva skjer da? TechCruch har sett på tre mulige bivirkninger.

1. Gen Z frarøves stemmen

For oss som har vokst med at politikk er seriøse greier med seriøse mennesker i seriøse kanaler, er det kanskje litt sjokkerende at «den derre danseappen» kan være en politisk plattform.

Men det mener mange at TikTok er blitt: Hver tredje amerikaner mellom 18 og 29 år holder seg oppdatert på nyhetsbildet gjennom TikTok. Vi her hjemme så også antydninger til en slags politisk TikTok-effekt rundt valgkampen i fjor høst

Hvorvidt TikTok faktisk kan påvirke – eller avgjøre – politiske valg, er ikke åpenbart, men det er påfallende at fristen for eierskiftet utløper etter presidentvalget i november. Blant de politiske TikTok-erne TechCrunch har snakket med, uttrykker flere misnøye med loven, men også Donald Trump forsøkte å forby appen i sin presidentperiode.

Samtidig finnes det alternativer dersom TikTok må stenge ned …

2. «Klonene» står i kø

TikToks kraftige vekst de siste årene har vært gjenstand for misunnelse hos andre tech-selskaper. 

Meta har i dag den største utfordreren med Instagram Reels, hvor skapere ofte deler det samme innholdet som på TikTok. Mange mener likevel at det ikke er et fullgodt alternativ, blant annet fordi Instagram nylig begynte å filtrere vekk politisk innhold.

Snapchat er det mest populære sosiale mediet blant unge voksne her til lands, og deres Spotlight-løsning kan være et mulig TikTok-substitutt. Den mangler dog like engasjerende kommentarfelt og har slitt med å tiltrekke seg eldre brukere.

Andre alternativer er YouTube Shorts, Fanbase og Zigazoo – som alle vil møte på unike utfordringer med å fylle et potensielt TikTok-vakuum. 

3. Mange jobber kan forsvinne

I en annen artikkel, tar TechCrunch for seg de globale ringvirkningene forbudet kan få. TikTok har nemlig møtt på mye motstand rundt om i verden, som flere steder kan minne om den vi har sett her til lands.

Samtidig er det flust av eksempler på mennesker som har risikerer levebrødet sitt dersom appen forbys:

Appen er også en plattform for mange små bedrifter som vil promotere sine produkter og tjenester. De kan tape på å skifte beitemark, siden andre tjenester ikke løfter frem korte videoer – som er enkle og billige å lage – på samme måte.

Dette, skriver TechCrunch, kan også bli en realitet i USA dersom forbudet blir stående.

Ikke fått nok TikTok? Her kan du dykke ned i de mange utfordringene appen står overfor:

Nytt kurs! Problemløsing med mennesket i sentrum:

Introkurs

Hva er Design thinking?

Lær hvordan du løser problemer og utvikler bedre produkter og tjenester med brukeren i fokus.

5 Moduler0% Fullført

KI! Vi må ha KI-nytt:

Meta stuper i verdi – men «Zuck» har en plan:

Google-sjef med advarsel til sine ansatte:

Hackere angrep vinmonopolet-distributør:

… og Eurosko er også utsatt for løsepengevirus:

Knytter Apples forsyningskjede til militsgrupper:

USA gjeninnfører nettnøytralitet

– Tesla er ikke et bilselskap, sier Musk:

Prøv et av våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.