«Alle» mener myndighetene må regulere KI – selv OpenAI-sjefen

Foto: TechCrunch via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Listen over dem som mener myndigheter må regulere kunstig intelligens (KI) inkluderer nå KI-gründer, Watergate-journalistene … og OpenAI-sjefen Sam Altman.

Vel overstått 17. mai, folkens! Selv om det har vært en kort arbeidsuke her på berget, er det flust av nyheter fra resten av tech-verden. Det viser seg nemlig at ordskiftet rundt KI ikke tar pause for den norske grunnlovsdagen eller Kristi himmelfartsdag.

Faste lesere av denne spalten vet at svært mange har ropt varsko om den heftige KI-utviklingen, deriblant sjefen for Oljefondet, «KIs gudfar» og 1000 eksperter og teknologiledere

Listen over dem som er bekymret inkluderer nå fire tunge navn: Mustafa Suleyman, Carl Bernstein, Bob Woodward og Sam Altman. La oss se hva hver av dem sier.

– Kan gå virkelig galt

Det er kanskje litt oppsiktsvekkende å høre at Sam Altman ber om KI-regulering. Han er tross alt administrerende direktør i OpenAI – selskapet bak teknologien som er på alles lepper, ChatGPT. 

– Jeg tror at hvis noe går galt, kan det gå virkelig galt. Det vil vi være åpne om, sa Altman i en høring i det amerikanske senatet, ifølge BBC.

Altman sier at teknologien kommer til å ha en innvirkning på jobbmarkedet og er også bekymret for at KI kan bli brukt til å spre desinformasjon i forbindelse med demokratiske valg. Han mener også at KI-utviklere, som hans eget selskap, bør granskes av uavhengige aktører.

Samtidig er Altman tydelig på at KI også kan være et gode for samfunnet – kanskje ikke så overraskende med tanke på at han ser det som nødvendig for at menneskeheten skal overleve.

Tapt arbeid må kompenseres

Mustafa Suleyman er nok ikke like kjent for allmennheten som Altman – men han kunne fort vært det. Han er nemlig en av gründerne av DeepMind, KI-laboratoriet som Google kjøpte for hele 500 millioner dollar i 2014.

Suleyman ser også med bekymring på hvordan KI vil påvirke arbeidsmarkedet. Han mener at myndigheter må gi en eller annen form for bistand til arbeidstakere som mister jobben på grunn av kunstig intelligens.

– Det må være en materiell kompensasjon. Dette er et politisk og økonomisk tiltak vi må begynne å snakke om på en seriøs måte, sier Suleyman, ifølge Fortune.

– Antallet som mister jobben kommer til å være betydelig, og de vil være svært ulykkelige og opprørte.

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær mer om mulighetene med KI:

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført

– Må vite hva som er ekte

Men det er altså ikke bare KI-eksperter som uroer seg. Carl Bernstein og Bob Woodward er kanskje to av verdenshistoriens mest kjente journalister. De to stod bak avsløringen av Watergate-skandalen som førte til at Richard Nixon måtte gå av som USAs president.

Ifølge Woodward vil ikke KI-journalister kunne konfrontere makthavere på samme måte som menneskelige.

– Jeg kan ringe Pentagon og be om å få snakke med forsvarssjefen, og han vil enten snakke med meg eller ikke. Det kan ikke KI gjøre, sier han til BBC

KI vil medføre en stor utfordring for journalistyrket fordi teknologien kan gjøre det enda vanskeligere å skille fakta fra det usanne, mener de to veteranene.

– Vi må vite hva som er ekte og hva som er falskt. Pressen er det essensielle elementet i et fellesskap for å kunne oppnå det, sier Bernstein.

– Sannhet er grunnlinjen for alt i livene våre, fastslår han.

Med det sagt: Nå kommer ChatGPT til mobilen din:

… Og Meta vil ikke havne i KI-bakevja:

Vi Vippset 2,7 millioner ganger på nasjonaldagen:

Google vil «drepe» gamle kontoer:

Men med et par klikk kan du holde inaktive profiler i live.

… Og får kritikk for å innføre nye domenenavn:

TikTok: Forbud krenker rettighetene til innbyggerne

– Verden trenger mat og proteiner – ikke krypto:

Nordnorske ordførere går hardt ut mot kryptofabrikker.

Er batteribytte det neste for elbiler?:

Øynasjoner går sammen om chipper og sikkerhet:

Vil Musk og «Fløyelshammeren» klare å samarbeide?

Tester «undergrunnsbane» for fastfood: 

Planlagt foreldelse kan bli … foreldet:

Ikke rukket å bruke 54.000 på Star Wars-hotellet?:

Da haster det!

Vil du lære noe nytt? Sjekk ut våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.