KI bekymrer 4 av 10 nordmenn – «idioten» Nicolai Tangen ønsker regulering

(Foto: Norges Bank Investment Management)

Kunstig intelligens – og hvordan det vil påvirke fremtiden – bekymrer mange av oss, viser en undersøkelse blant nordmenn. Oljefondet-sjefen er optimist, men oppfordrer myndighetene til å komme på banen. Vi oppsummerer tech-uka!

Du fikk kanskje med deg at Nicolai Tangen, i et intervju med Financial Times, oppfordret myndigheter over hele verden til å prioritere regulering av kunstig intelligens (KI)?

– Vi mener at myndigheter og regjeringer må regulere KI. Vi ser ikke at regulering er på trappene ennå, sier Oljefondet-sjefen, som dog ikke er negativ til teknologiutviklingen.

Oljefondet er tungt inne på investorsiden i blant andre Apple, Alphabet (Googles morselskap), Nvidia og Microsoft – aktører som alle satser på KI. Ifølge Tangen utforsker fondet hvordan de kan bruke KI til å effektivisere virksomheten. I august legger de frem et standardsett for hvordan de ønsker at selskaper som bruker KI skal opptre, og i løpet av det neste året har fondet som mål at algoritmer skal bidra til å øke effektiviteten med ti prosent.

Likevel ser han altså et stort behov for at myndigheter regulerer bruken av kunstig intelligens. Og han er ikke alene om å ikke være udelt positiv til KI.

Ifølge en undersøkelse er mer enn fire av ti nordmenn bekymret for hvordan KI-teknologi vil påvirke fremtiden.

Kvinner bekymrer seg litt mer enn menn, men undersøkelsen viser at både den yngste og eldste aldersgruppen er like bekymret. 

– Bruken av ChatGPT og nå sist også «KI-vennen» på Snapchat har gjort at flere av oss nå har et aktivt forhold til bruk av kunstig intelligens. Det påvirker allerede hvordan vi samler informasjon, arbeider og kommuniserer, sier Pål Wien Espen, direktør for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), ifølge Digi.no.

Det skal sies at EU er på ballen. Unionen jobber med en KI-lov som ifølge Marija Slavkovik ved Universitetet i Bergen, skal sørge for at «innovasjon ikke blir til utnyttelse».

– Disse lovene er de første i sitt slag, de er ikke perfekte, de er ikke komplette. Men de er seriøse og noen av dem kan håndheves. Jeg hører bekymringen for at lovgivning demper innovasjon, men det er ikke det som skjer, sier hun til Tek.no.

Om det vil dempe bekymringen er usikkert, men det viser at myndigheter også ser nødvendigheten av å regulere teknologibruken. Det for at en «skikkelig idiot» som Nicolai Tangen (hans egne ord til Dagens Næringsliv – ikke våre) fortsatt kan ha glede av KI, med færre bekymringer enn i dag.

OPPDATERING: 30. april kunne blant andre DN melde om at G7-landenes ministre for digitalisering og teknologi har kommet til enighet om å innføre reguleringer for bruk og utvikling av kunstig intelligens.

Forresten: Fikk du med deg disse KI-artiklene fra uken som gikk?:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær hva KI egentlig er – og hva det ikke er – i gratis kurs:

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført

Kjæresten til Musk vil «drepe opphavsrett»:

I motsetning til andre musikere, tar Grimes imot kunstig intelligens med åpne armer.

… men Elon selv er i hardt vær – igjen:

Microsoft raser etter at oppkjøp ble blokkert:

Kirkens sikkerhetssystemer får kjørt seg etter Ukraina-støtte:

Statseide satellitter tatt over av hackere:

… Men det var bare et forsøk.

Miljøaktivister ønsker mer bærekraftig mining – av krypto:

Sunak vil blåse liv i den britiske chipindustrien:

Tilslutt: Klarer du å gjette hvor lenge du har vært online i dag?

Her er «svaret».Nye tall: Så mye er vi på internett hver dag (Tek.no)

Sulten på læring? Ta et gratis online-kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.