5G-frykt, smittesporing via mobilen … og kan man være for mye «digitalsosial»?

Foto: Jack Sloop / Unsplash

Her er det viktigste som skjedde i teknologiens vidunderlige (og ville) verden i påsken!

Basestasjoner brukes til å kartlegge koronasmitte … eller kanskje heller til å spre smitten, ifølge konspirasjonsteori

BBC laget i påsken en videoreportasje som viser frem den norske løsningen med å bruke mobildata til å følge med på folks bevegelser under koronakrisen. Ifølge reportasjen går omtrent 80 prosent av norsk datatrafikk gjennom Telenors infrastruktur. Mobilens posisjon avsløres av hvilke basestasjoner den kobler seg til til enhver tid. Dermed kan man følge med på hvordan folk beveger seg, og danne seg et bilde av hvordan viruset kan spre seg fra sted til sted. For å ivareta personvernet deler Telenor kun data på aggregert nivå, og deler ikke individuelle data med myndighetene.

Men som du kanskje har fått med deg, herjer det nå en konspirasjonsteori som går ut på at slike basestasjoner – nærmere bestemt de nye 5G-basestasjonene – faktisk er det som sprer koronaviruset. Rett før påske ble flere basestasjoner og mobiltårn i England påtent og vandalisert, og konspirasjonen har senere spredd seg til en rekke andre land. The New York Times har publisert en lengre reportasje der de har kartlagt hundrevis av grupper i sosiale medier som fremmer konspirasjonen. Ifølge avisen er det flere kjendiser blant de «troende», og YouTube-filmer om temaet får millioner av visninger. Dette er, i parlamentsmedlem Julian Knights ord, «nonsens av absolutt høyeste orden» – men det er nonsens med potensielt farlige konsekvenser i den virkelige verden.

Apropos britiske 5G-master: På nyåret godkjente britiske myndigheter at Huawei kunne ha en rolle i utbyggingen av landets 5G-infrastruktur, men nå kjemper medlemmer av det konservative partiet for å utestenge det kinesiske selskapet fullstendig. De mener Huawei har for tette bånd til kinesiske myndigheter. Huawei kjemper tilbake og har nå ifølge BBC publisert et åpent brev der de sier at Storbritannia vil gjøre seg selv en bjørnetjeneste ved å stenge dem ute.

Apple og Google samarbeider om koronasporing

Det er ikke bare mobiloperatørene som jobber med kartlegging av koronasmitte. Også rivalene Apple og Google forener nå kreftene sine for å utvikle en kontaktsporing-teknologi som forhåpentligvis skal kunne bremse pandemien. Det meldte selskapene i en felles pressemelding 10. april.

Så å si alle verdens mobiltelefoner kjører et operativsystem fra Apple eller Google, henholdsvis iOS og Android. De to selskapene skal nå utvikle en programvare som skal kartlegge smitte – og som kan varsle deg dersom du er eller har vært i nærheten av noen som er korona-smittet. Programvaren benytter seg av mobilens Bluetooth-tilkobling til å kartlegge hvilke andre mobilenheter som finnes i nærheten. Man kan selv rapportere inn at man har testet positivt for viruset, og det skal være frivillig å aktivere funksjonen. Funksjonaliteten skal bygges inn i både iOS og Android, og fungere på tvers av operativsystemene.

Selv om selskapene er raske med å forsikre om at de tar personvern og sikkerhet på alvor, er det flere eksperter som roper varsku. Ifølge nettstedet Decrypt.co har Jaap-Henk Hoepman, førsteamanuensis i datavitenskap ved Radboud-universitetet i Nijmegen, Nederland, uttalt at programvaren vil gjøre telefonene våre til «lomme-Stasi-agenter». Ved å bygge inn slik kontaktsporing på operativsystemnivå vil muligheten for sporing være «tilgjengelig hele tiden, for alle slags applikasjoner», mener han – med mindre Apple og Google gjør et poeng av å slette hele programvaren igjen etter krisen.

Det vil i alle tilfeller ta opptil flere måneder før programvaren er ferdig utviklet og klar til bruk. I første omgang vil Apple og Google lage en API-løsning som lar helsemyndighetenes apper fungere på tvers av operativsystemene.

Også FHIs korona-app – som advokat Jon Wessel-Aas advarer mot å bruke – bruker Bluetooth, i kombinasjon med GPS-data, for å spore folks posisjon og nærhet til hverandre.

Føler du deg «sosialt overveldet» – selv om du sitter hjemme?

Det er antagelig lenge siden du har tilbrakt mer tid hjemme – og hatt en mer åpen kalender – enn den siste måneden. Hvis du likevel har en følelse av at det er vanskelig å trekke seg tilbake for litt alenetid, er du … eh, ikke alene.

Abby Hohlheiser og MIT Technology Review tok opp temaet like før påske med en velskrevet artikkel om «den bisarre følelsen av å bli sosialt overveldet til tross for at vi holder oss så langt borte fra hverandre som vi kan.» Der setter de ord på noe mange av oss nok har følt på den siste tiden.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Isolasjonen skulle vært et paradis for de introverte, men det er det ikke – fordi de mer ekstroverte vil gjenskape det sosiale livet sitt i hjemmekaranteneversjon. Det er selvfølgelig ikke slik at alle passer i en bås, enten «introvert» eller «ekstrovert», og mange introverte kan også være veldig sosiale. Men noen ganger kan man ha lyst til å stå over et kafebesøk, en treningsøkt eller en fredagspils, for å «lade batteriene», alene.

Men nå har en langt på vei mistet denne muligheten til å trekke seg tilbake – siden disse aktivitetene blir tatt med rett inn i hjemmet ditt, som gruppesamtaler i Zoom og Google Hangouts og FaceTime. Stua hjemme er ikke lenger et fristed. Og man har ingen unnskyldninger om man ikke vil være «digitalsosial».

MIT Technology Review påpeker også at når man møtes digitalt gjennom videosamtaler og andre verktøy, får man ofte ikke rom for naturlige pauser og refleksjon på samme måte som når man møtes fysisk. Programmene kan få alt til å føles litt som et møte eller et intervju. For å gjøre noe med det, foreslår de å prøve å ta samtalene mens man gjør en aktivitet, som å lage mat eller spille et enkelt spill. Eller: man kan utforske det å skrive lange e-poster igjen.

Hong Kong-protestene flyttet seg fra gatene til dataspill

En av de største sakene i nyhetsbildet før koronakrisen var de store demonstrasjonene i Hong Kong, som startet i fjor sommer da det ble foreslått en lovendring som tillot å utlevere fanger til Kina. Demonstrasjonene utartet seg til å bli en bevegelse for demokrati og åpenhet, og fortsatte inn i det nye året. Men som andre steder må også Hong Kongs innbyggere nå holde seg inne.

For å fortsette å protestere uten å bryte karantenereglene, har mange demonstranter samlet seg i det populære Nintendo-spillet «Animal Crossing: New Horizons» i stedet for i gatene, skriver blant andre TheStar.com. I det sosiale spillet – der man bor på og kan utforske hver sin lille øy, men også besøke andre spillere – har det dukket opp bannere med budskap som «Free Hong Kong – Revolution Now».

Som et resultat av dette melder nå BBC og andre om at spillet nå er fjernet fra salg i Kina.