Mastodon og Bluesky i kamp om fremtidens sosiale medier

En versjon av den mest brukte logoen for The Fediverse. Bilde: Eukombos via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0 DEED)

Brukere av nye sosiale medier krangler om brobygging mellom plattformene – og om det bør være en bro i det hele tatt. Her er ukens Bits & Bytes, som også har en god dose KI-nytt!

VHS eller Betamax, PC eller Mac og Android eller iPhone. Noen ganger føler vi oss nødt til å forplikte oss til konkurrerende formater og tjenester. Det kan føre til steile fronter – som egentlig handler mer om personlige preferanser snarere enn objektive kvalitetsforskjeller.

En ny strid kan være i emning mellom brukere av to alternativer til X (eks-Twitter), skriver TechCrunch.

På den ene siden har vi Bluesky, opprinnelig et Twitter-initiativ som nå er et selvstendig selskap, og som nylig ble tilgjengelig for offentligheten. I det andre hjørnet er frie og folkefinansierte Mastodon, hvor mange Twitter-brukere søkte tilflukt da Elon Musk kjøpte plattformen i oktober 2022.

Begge plattformene er bygget for å være desentraliserte sosiale medier, som ofte omtales som fremtiden til sosiale nettverk. I stedet for at et stort selskap regjerer over alt som skjer i nettverket, kan ulike apper og programmer kjøres fra uavhengige servere – og likevel samhandle på det samme nettverket. 

Altså: Stikk motsatt av plattformene folk flest bruker i dag. 

Problemet? Plattformene fungerer ikke med hverandre – og mange brukere er lite interessert i å bygge broer.

Protokoll vs. protokoll

Tjenestene bygger nemlig på ulike protokoller – de har ulike regler for hvordan data overføres mellom systemer og enheter gjennom nettverket.

Mastodon bruker den veletablerte, åpne protokollen ActivityPub, som allerede benyttes av mange andre desentraliserte sosiale medier. Samlet er disse kjent som The Fediverse (fra de engelske ordene for føderasjon og univers), eller på norsk fødiverset eller Allheimen.

Fordelen med et slikt nettverk av sosiale nettverk er at det gir deg eierskap til innholdet ditt, og friheten til å bruke det på tvers av nettverket. For eksempel kan du ta med deg noe du deler på Mastodon over til et Reddit-aktig forum, eller poste en video fra en YouTube-ekvivalent på Pixelfed som minner om Instagram. Du kan også ta med deg andre data som følgere og brukernavnet ditt.

Det er ikke uten grunn til at de buzzes som fødiverset. Ettersom alle tilkoblede apper snakker samme språk, trenges ikke en gigantapp på størrelse med Facebook – fødiverset i seg selv kan nemlig potensielt være like stort som hele, skriver The Verge

Men: Bluesky snakker altså ikke samme språk, men bruker en egen protokoll, AT Protocol. Også her er kildekoden åpen, men hittil har det bare vært mulig å kjøre protokollen gjennom Blueskys servere. Ifølge TechCrunch skal den snart gjøres tilgjengelig som et eget fødivers.

Trusler og personangrep mot brobygger 

Men er det ikke dumt at to desentraliserte nettverk splitter brukerne, når de egentlig ønsker å oppnå det samme? 

En løsning for å motvirke dette, er å bygge en bro mellom protokollene, noe utvikler Ryan Barrett forsøker å gjøre. Løsningen hans Bridgy Fed gjør det mulig for Mastodon-innlegg å dukke opp i Bluesky, og omvendt. 

Ifølge TechCrunch har dette ført til en svært opphetet debatt, med alt fra grunnløse trusler om søksmål og bisarre personangrep. Barretts plan var nemlig at brukerne selv måtte skru av deling på tvers av protokollene. Frykten er derfor at innlegg blir delt i det andre nettverket – uten at brukeren selv er klar over det. 

Barrett forklarer at dette bare ville skjedd hvis noen eksplisitt ba om å følge en bruker over broen, men forklaringen gikk tapt i kampens hete. Utvikleren sier at han aldri har fått en så intens reaksjon på arbeidet sitt. Likevel skjønner han at folk reagerer.

– Mange av Mastodon-brukerne, og særlig de som har vært der en stund, kom fra mer tradisjonelle sosiale nettverk hvor de ble mishandlet og misbrukt. De ønsket å bygge Mastodon til et tryggere, mindre og mer kontrollert sted. De forventer at man skal gi samtykke til alt som har med egne data å gjøre, sier Barrett til TechCrunch.

Plass til begge?

Barrett har nå endret løsningen, og nå må brukere be om å følge andre fra motsatt side av broen. Den som mottar forespørselen kan selv velge å akseptere eller avvise at dataene tar turen over.

Likevel viser dette hvor tilspisset slike teknologidueller kan bli, og det gjenstår å se om internett har plass til begge fødiversene. 

Tungen på vektskålen som avgjøre hvilken løsningen brukerne foretrekker, kan være en gammel kjenning. Meta tester nemlig mulighetene for at Threads, deres X-konkurrent, kan slutte seg til ActivityPub.

Les hele saken og hvordan dette henger sammen med bloggekulturen tidlig på 2000-tallet på TechCrunch.

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Bli med på tech-frokost:

27 Feb

Tech-frokost: Skreddersydde KI-assistenter

KI-assistenter har inntatt arbeidslivet for fullt. Hvorfor gå fra hyllevare til skreddersøm?

27.02 Rebel, Oslo Kr Gratis

Det har også skjedd utrolig mye innen kunstig intelligens (KI) den siste uken. Vi gjør derfor et forsøkt på å kategorisere sakene noe, i stedet for å plassere alt i en bås:

Om roboter og relasjoner (i anledning valentinsdagen):

KI vs. amerikanske myndigheter:

Vil gjøre noe med verkebyllene deepfake og opphavsrett har lenge vært blitt verkebyller for myndigheter 

Skoleverket fortsetter å stri med KI:

Heller ikke KI og personvernet har det helt på g:

OpenAI lanserer videogenerator:

Vil dette Sam Altman-innlegget ha samme effekt som da han tvitret om ChatGPT for første gang? Pluss: ChatGPT får hukommelse om deg.

Flere hint om Apples store KI-satsning:

KI-fremskritt – og fremskritt med KI:

Tech-giganter går sammen for å bekjempe KI-valgjuks:

Zuckerberg og Altman uenige om Apple-briller:

«Zuck» er ikke imponert og mener Metas konkurrent er bedre, mens Altman kaller Vision Pro den nest mest imponerende teknologien siden iPhone. Gjett hva han mener er den mest imponerende … 

Apple-fans har begynt å returnere brillene sine:

«Romlig databehandling» blir kanskje ikke årets ord likevel?

Apple og Googles «bøker» får slakt:

Ekspert: – Digital stalking er blitt vanlig:

Nvidias er verdens 4. mest verdifulle selskap:

Vi beholder mobilene våre stadig lenger:

Slik endret Slack arbeidskulturen: 

Selv i selskaper som ikke bruker programmet.

Prøv et av våre kurs – helt gratis:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.