Kan romlig databehandling eller dypbløff bli årets ord?

Foto: Apple

Selv Bjørn Wirkola hadde slitt med å hoppe etter «KI-generert» – men to tech-begrep har tatt sats. Blir dette året der deepfake eller spatial computing er alt vi snakker om?

Svært få, om noen, kan ha blitt spesielt overrasket over at Språkrådet valgte ut KI-generert som årets ord for 2023. Takket være ChatGPT og andre tjenester for generativ kunstig intelligens, ble kunstig intelligens (KI) allemannseie i fjor.

2024 har knapt kommet i gang, men vi ser allerede tegnene til at særlig to teknologibegreper kan komme til å prege tiden som kommer: deepfake og spatial computing

Hvorfor, skal vi se litt på nå.

Tror 2024 blir deepfake-året

Enn så lenge har ikke deepfake fått en etablert norsk variant, som jo er en forutsetning for at det kan bli årets ord. Men siden begrepet er satt sammen av engelske deep learning og fake – hva med dypbløff på bokmål og djupbløff på nynorsk?

De av dere som har lest noen Bits & Bytes-spalter de siste årene, bør være godt kjent med deepfake-begrepet. Enkelt forklart er deepfake video, bilder og lyd som er manipulert av ved hjelp av KI – man får det til å virke som at noen har sagt noe de ikke har sagt, eller gjort noe de ikke har gjort.

Det enorme potensialet for misbruk av kjente (og ukjente) personer har gjort deepfake til en snakkis i mange år. Nå som utviklingen av KI tilsynelatende tar sjumilssteg hver eneste uke, blir det også enklere å misbruke deepfake. 

– Dessverre tror jeg at 2024 blir deepfake-året, sier Morten Goodwin, professor i KI ved Universitetet i Agder til NRK.

Så langt i år har både USAs president Joe Biden og superstjernen Taylor Swift blitt ofre for deepfake. Men det kan også ha konsekvenser for vanlige personer. 

En ansatt ved Hong Kong-kontoret til et internasjonalt selskap ble nylig offer for deepfake-svindel, ifølge South China Morning Post. I et videomøte med selskapets økonomisjef og andre kollegaer, ble den ansatte bedt om å utføre 15 betalinger som samlet utgjorde mer enn 270 millioner kroner. Problemet? Verken økonomisjefen eller kollegaene var virkelige personer.

Til NRK sier Økokrim at dette også kan skje norske virksomheter, og at de forventer å se teknologien bli brukt i flere bedrageriformer fremover. EU jobber nå for at det skal bli kriminelt å misbruke andre ved hjelp av KI-verktøy, ifølge Politico.

Er romlig databehandling fremtiden?

Spatial computing er mindre kjent for de fleste, men det kan komme til å endre seg fremover – i hvert fall hvis Apple får det som de vil. Tech-giganten lanserte nylig sine Vision Pro-briller, men skyr unna merkelapper som VR, AR og MR – henholdsvis virtuell, utvidet (augmented) og blandet (mixed) virkelighet.

I stedet snakker Apple altså om det vi på norsk kan kalle romlig databehandling. Og vi vet jo allerede hvor mye definisjonsmakt selskapet har: nettbrett og trådløse øreplugger er nærmest blitt synonymt med deres produkter.

Amerikanere er for alvor i gang med utprøvingen av brillene, og Tek.no oppsummerer førsteinntrykkene slik: brillene er helt fantastiske til enkelte ting, men er også veldig forut for sin tid – en slags forsmak på hvordan Apple ser for seg fremtiden.

Med andre ord: Noe er kjempebra, mens mye annet kan bli bra.

Det er betimelig å lure på om brillene er verdt prislappen på over 37.000 kroner før moms, særlig når den beste funksjonen, ifølge Wired, er en virtuell kjøkkentimer som du kan feste over koketoppen. 

Men pris er sjeldent en hindring når det gjelder Apple-produkter, og folk bruker allerede brillene – som ikke akkurat er usynlige – offentlig: på t-bane, restaurant og basketballkamp … og på tur med robothunden.

Når USAs transportminister ser seg nødt til å advare mot å bruke brillene mens man kjører bil, er det ikke utenkelig at både brillene og begrepet blir nok en seier for Apple.

Men det snakkes også fortsatt om KI:

Her er noe av det mest interessante fra den siste uken.

Teknologi i skolen et hett tema:

Løsepengevirus er big business: 

600.000 personnummer på avveie

Slik fungerer «fediverset»:

SoMe har fått et nytt buzzord.

Google vil bli kongen av Gromstul:

Trøblete start på 2024 for Tesla:

Disney med stor Fortnite-satsing:

«TheFacebook» fyller 20 år:

Prøv et av våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.