– Vi omstiller Norge

OMSTILLINGSMOTORER: Tor Olav Mørseth i DigitalNorway, Torkil Bjørnson i NCE Systems Engineering, Hilde Aspås i iKuben og Jon-Vidar Knold i NCE Foto: DigitalNorway

ARTIKKELFORFATTER: MARI KRISTINE BUCKHOLM / SMART INNOVATION NORWAY

– Omstillingsmotor henter innsikten som ligger i Norges fremste virksomheter og sprer den til små og mellomstore bedrifter som vil forstå hva slags muligheter som ligger i digitalisering, sier daglig leder i DigitalNorway, Tor Olav Mørseth.

Omstillingsmotor er en ordning i regi av Innovasjon Norge der små og mellomstore norske bedrifter får tilbud om assistanse fra landets fremste næringsmiljøer. I løpet av 2018 vil minst 220 norske bedrifter få tilgang til klyngenes kompetanse og verktøy innenfor innovasjonsevne, økt konkurransekraft og nye teknologier.

– For en SMB er det ikke alltid enkelt å se de relevante mulighetene selv. Gjennom Omstillingsmotoren senkes denne terskelen ved at man får hjelp fra de mest kompetente aktørene i landet til å identifisere hvordan bedriftens konkurransekraft kan økes, forteller Torkil Bjørnson i Kongsberg Innovasjon.

DIGITALNORWAY, Smart Innovation Norway, NCE iKuben og NCE Kongsberg Innovasjon er tildelt status som såkalt Omstillingsmotor for digitalisering. I tillegg har NCE Raufoss fått tilsvarende ansvar innen manufacturing og avansert produksjon. Ordningen har et budsjett på i overkant av 20 millioner kroner.

Skreddersydd program

Omstillingsmotor lager et skreddersydd opplegg for bedriftene, som selv velger oppleggets omfang.

– Vi har for eksempel kjørt firedagers skreddersydde kompetanseprogram med ledere, der de har fått innsikt i hvordan ny teknologi kan påvirke og utvikle bedriften deres, sier Mørseth.

– Dette er ikke teoretisk opplæring, men praktisk trening. Jeg er glad for å se at bedrifter tar med seg konkrete prosjekter og produkter ut av programmet.

Fortsatt ledige plasser

Siden oppstarten i januar er 61 bedrifter kommet i gang med et kompetanseløp gjennom Omstillingsmotor. 135 bedrifter er under avklaring. Det er fortsatt ledige plasser, og alle små- og mellomstore bedrifter som trenger hjelp med den digitale omstillingen oppfordres til å søke.

Trenger bedriften din et kompetanseløft?

– Terskelen for å bli del av Omstillingsmotor er lav. Det er bare å melde interesse på nettsiden og forklare hvorfor man ønsker å delta. Deretter vil en av våre kompetente medarbeidere i «avklaringsteamet» ta kontakt for å diskutere utfordringene og hvordan man kommer videre, sier Bjørnson.

– Når man er enige om å starte et skreddersydd kompetanseløft, sendes en enkel søknad til Innovasjon Norge, som behandler søknaden raskt.

– Et fantastisk tilbud

Leder for NCE Smart Energy Markets hos Smart Innovation Norway, Jon-Vidar Knold, roser tiltaket og etterlyser enda større interesse fra virksomhetene der ute:

– Omstillingsmotor er et fantastisk tilbud. Og det er delfinansiert. Du får ikke bare tilgang til de beste nettverkene, men også betalt for å jobbe med egen forretningsutvikling innenfor teknologi. Enda flere bedrifter kan gjerne oppdage muligheten og søke.

Hilde Aspås ved NCE iKuben er del av samarbeidsteamet som daglig jobber for å omstille norsk næringsliv. Hun lister opp grunnene til å bli en del av Omstillingsmotor:

-Bedriften får delfinansiert rask og praktisk hjelp til å løfte sin kompetanse innen digitalisering, og kan dermed forstå hvordan bruk av digital teknologi kan skape nye tjenester, produkter og forretningsmodeller.

Les mer om hvordan Omstillingsmotoren kan hjelpe din bedrift