Verden blir mer digital – men ikke alle blir mer digitale med den

Eldre og fattige er blant gruppene som faller av den stadig raskere digitale vogna. Hvordan balanserer man utvikling og omsorg? Mer om dette og andre teknologinyheter i ukens Bits & Bytes.

Det er en kjent sak at verden stadig blir mer digital. Bøker blir forvandlet til sorte og hvite piksler, bussen tar ikke lenger kort eller kontant, bankkort erstattes med Apple og Google Pay og brevpost leveres sjeldnere enn før.

Argumentene for digitalisering er mange og velkjente – det går på effektivisering, kostnadsbesparelser og fremtidsretting. Men ifølge The Guardian er endringene for radikale for noen grupper. De skjer rett og slett for raskt til at mange klarer å henge med. 

Avisa forteller om et eksempel der et eldre, britisk ektepar skulle ut på flyreise med Ryanair, og ikke forstod hvordan de skulle skrive ut billettene sine – eller for den saks skyld sjekke inn på nett på forhånd. Resultatet? Et printergebyr på flyplassen på nesten 1500 kroner.

– Svikter de som ikke er datakyndige

Ifølge Andrew Anthony, The Guardians kommentator, viser dette en svakhet ved måten vi bygger vår nye samtid på:

– Den digitale verden svikter de som ikke er datakyndige. Den skinnende, lyse fremtiden full av digitalisering som vi er blitt lovet fremstår for disse gruppene som en dystopi. Enten forstår de den ikke, eller så har de ikke verktøyene de trenger for å få tilgang til den. De marginaliseres, sier han.

Anthony presiserer at fra et teknologisk og økonomisk perspektiv gir det mening å for eksempel erstatte betalingsautomater med digitale løsninger. Men fra et menneskelig perspektiv kan dette være diskriminerende og isolerende:

– Teknologi trenger ikke å være dehumaniserende, men da må den utvikles for mennesker og ikke bare forbrukere – og mer spesifikt: ikke bare for digitale forbrukere.

Spesielt peker han på at betalingsløsninger som blir heldigitale i praksis gjør at spesielt eldre settes ut av stand til å benytte mange transport- og bestillingsløsninger. For folk som av ulike grunner ikke har bankkonto eller digitale penger, blir det også et hinder for å kunne klatre i samfunnet, og de holdes fast i sin nåværende samfunnsposisjon.

Viser en maktesløshet hos mange

Til sist peker Anthony også på at digitaliseringen av penger også gir grobunn for sammenblanding og overlapp med konspirasjonsteorier:

– Går du til en demonstrasjon for folk som tror at 5G og mobiltårn forårsaker covid eller lignende, er sjansene store for at du også vil bli advart mot ondskapen bak et kontantløst samfunn. 

– Det er lett å le av slike tanker. Men det viser at mange føler seg maktesløse mot en utvikling de ikke greier å henge med på.

Her hjemme står digitalt utenforskap på agendaen, og Digitaliseringsdirektoratet løfter det frem som et spesielt viktig satsningsområde – på høyde med kunstig intellligens. I fjor gikk Google Norge og Digital Norway sammen for å hindre digitalt utenforskap, slik at arbeidstakere kan være lenger i jobb i en digital og datadrevet økonomi.

Du kan lese mer om digitalt utenforskap hos The Guardian – og her finner du andre toppsaker fra teknologi- og digitaliseringssfæren fra uken som har gått:

Kreftene i KI-verdenen barker sammen og slåss om tronen:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Slik tar du i bruk KI for å effektivisere arbeidshverdagen:

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført

Kartverket må snart dele sikkerhetskritisk informasjon offentlig:

Kunstig laks gir blandede følelser:

Russlands første månelanding på lang tid gikk i tusen knas:

… men India fikset biffen.

Google planlegger å rense gamle kontoer:

Dataangrep mot norske kommuner:

Skytjenester og strømming er trøblete for tiden:

Husker du stemmen til Super Mario? Nå kan den bli ny:

Og Microsoft gir seg ikke i kampen om gigantkjøp:

Hvordan går det, Helse Midt-Norge?

Hopp rett inn i et av våre populære kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.