Tech-verden hiver seg rundt i kampen mot koronaviruset
Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.
Kaster seg rundt for å møte behovet for respiratorer
Sykehus verden over trenger desperat flere respiratorer for å kunne hjelpe akutt syke covid-19-pasienter. I USA, som nå er landet i verden med flest koronasmittede, har flere bilprodusenter mobilisert for å bidra med det de kan.
Elon Musk tvitret onsdag at Teslas gigafabrikk i New York skal «gjenåpne for respirator-produksjon så snart menneskelig mulig» (via TechCrunch). Tesla har i tillegg kjøpt over tusen respiratorer fra Kina som skal hentes til USA, melder Reuters.
Ford og General Motors stiller fabrikkene sine til rådighet for å produsere respiratorer og annet medisinsk utstyr, skriver Ars Technica og The Verge. De lager ikke sine egne design, men inngår partnerskap med eksisterende respiratorprodusenter.
Også det britiske selskapet Dyson – som vanligvis lager blant annet håndtørkere og støvsugere – legger nå om produksjonen for å lage respiratorer. Sammen med The Technology Partnership har de allerede, i løpet av bare ti dager, designet en portabel, batteridrevet respirator som skal settes i produksjon. Det skriver blant andre The Fast Company og Popular Mechanics.
Britiske myndigheter har bestilt 10.000 respiratorer av Dyson. Selskapet vil imidlertid lage ytterligere 5.000 enheter, som skal doneres vekk, hvorav 4.000 skal sendes ut av Storbritannia til andre land som trenger dem.
Samtidig har MIT lagt ut en gratisoppskrift på hvordan man kan bygge en respirator for bare 100 dollar på kort tid, et resultat av at frivillige ingeniører, leger, dataforskere og andre ved det tekniske universitetet kastet seg rundt på rekordtid.
3D-printere verden rundt går varme på dugnad
Dørhåndtak og andre overflater som berøres hyppig kan være verstinger i å spre smitte. Det belgiske selskapet Materialise har derfor designet en 3D-printet håndfri døråpner som lar deg åpne dører uten å berøre dørhåndtaket. Det melder blant andre Designboom.
Døråpneren, en åre-formet forlengelse av dørhåndtaket, lar deg åpne døra med armen i stedet for å ta rett på håndtaket. Det kan monteres utenpå helt vanlige dørhåndtak uten å bore nye hull eller gjøre noen form for permanent skade.
Filen med «oppskriften» til døråpneren kan lastes ned gratis, slik at alle med en 3D-printer kan skrive ut sin egen versjon – og på den måten bidra til å begrense spredningen av koronaviruset. Selskapet har også designet en tilsvarende 3D-printet håndfri løsning for handlevogner.
Også forrige uke skrev vi om hvordan 3D-printere brukes i kampen mot korona. Historien om sykehuset som gikk tom for ventiler til respiratorene sine, og fikk 3D-printet nye ventiler på stedet, har gått sin seiersgang på nettet. Senere kom det ut en historie om at firmaet som holder patenten på ventilen visstnok hadde saksøkt 3D-printer-selskapene som kopierte den – noe som senere har vist seg å ikke være sant, ifølge The Verge.
I Norge har vi fått Facebook-gruppen «3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19» – en del av en oppblomstrende, internasjonal hjelpetrend,
Telenor og Telia bidrar til sporing av koronaspredning
EU-kommisjonen har fått med seg åtte telekom-selskap – blant dem Telenor og Telia – på å dele anonymisert lokasjonsdata fra flere millioner mobilabonnenter for å spore og kartlegge hvordan koronaviruset potensielt sprer seg. Datainnsamlingen skal være i tråd med GDPR-regelverket, og vil slettes straks krisen er over.
Allerede bruker forskere slik mobildata for å kunne spore bevegelsestrender blant befolkningen – for eksempel kan Politco melde at data fra Telenor viser en nedgang på 60 prosent i antall folk som beveget seg mellom byer etter at restriksjoner ble innført.
Amerikanere kan få levert pakker med tyske langdistansedroner
Samtidig som netthandelen har økt enormt de siste ukene, opplever post- og transportselskaper at det økte pakkevolumet medfører bemanningsproblemer. Samtidig ser vi at fremtiden der vi kan få levert pakker med droner kan ha kommet nærmere. Budfirmaet UPS har inngått et partnerskap med det tyske selskapet Wingcopter for å bygge en flåte av pakkeleveringsdroner, skriver TechCrunch.
Hold deg oppdatert!
Følg DigitalNorway på Facebook, Twitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!
Wingcopter har utviklet en drone som ser omtrent ut som et fly, men som kan ta av og lande vertikalt. Den har en rekkevidde på 120 kilometer, og en potensiell toppfart på nesten 250 km/t under riktige vindforhold. UPS sitt underselskap Flight Forward skal allerede ha fått godkjenning av amerikanske luftfartsmyndigheter til å sette i drift et «drone-flyselskap» for levering av pakker i USA.
I forbindelse med at Regjeringens dronestrategi ble lagt frem i 2018, skrev Luftfartstilsynet på sine nettsider at de «jobber for å legge til rette for en samfunnstjenlig dronevirksomhet, der både private selskaper og offentlige etater kan bruke droner på en måte som er nyttig for alle. Dette kan blant annet dreie seg om pakkelevering og dronedrosje, eller polititjenester og søk- og redningsoppdrag». Likevel synes det fortsatt å være uavklart når eller hvorvidt vi kan vente oss pakkelevering med drone her til lands.
Og sist, et lite tanketidssprang:
BBC spør seg om hvordan denne corona-krisen hadde utspilt seg om den hadde kommet i 2005 – før sosiale medier, smarttelefoner og videosamtaler … ja, et godt utbygd internett i det store og hele, egentlig?