Snart får du alt «som en tjeneste». Det er bra for business – og planeten
Nå kan du abonnere på alt fra klær til industrielt utstyr. Det er lønnsomt samtidig som det er bra for klima og miljø, mener bærekraftansvarlig hos Atea, Elisabeth Eide.
– Alle de store snakker om det. Alle skal bli et as-a-service-selskap, sier Elisabeth Eide, bærekraftansvarlig hos IT-leverandøren Atea.
As-a-service betyr at du tar noe som vanligvis selges som et produkt, og i stedet tilbyr det som en abonnementstjeneste.
Det er en forretningsmodell som i beste fall er vinn-vinn-vinn: lønnsom for virksomheter, beleilig for kunden, og bra for klima og miljø.
– Folk ser at det ikke er vits å kjøpe hver sin egen elektriske sag, som de bruker hvert femte år. Det er verken bærekraftig eller økonomisk å eie alt mulig selv. Vi må heller dele på ressursene, sier Eide.
Muliggjort av data og digital teknologi
Ny, digital teknologi er nøkkelen til at nye tjenestebaserte forretningsmodeller blomstrer.
På samme måte som at Spotify og Netflix har erstattet CD- og DVD-samlingene dine, vil det nye tilbudet også på andre områder være drevet frem av ny teknologi.
Konnektivitet og deling av data lar oss for eksempel samkjøre ressurser som aldri før. Deling, booking og utleie kan enkelt organiseres med apper. Nettskyen lar deg tilby lagring, programvare og mye mer, som kunden kan logge på og få tilgang på hvor som helst. Fysiske produkter og utstyr ute i verden kan utstyres med sensorer og kobles til internett, slik at leverandøren kan overvåke og optimalisere dem. Historiske data kan analyseres i nettskyen for å forutsi framtidige behov – for eksempel når det er nødvendig med vedlikehold.
– Det handler om effektivisering! sier Eide.
Dette kan du få som en tjeneste:
Klær
Tjenesten Fjong lar deg abonnere på klær, så har du alltid en fresh garderobe – uten at det hoper seg opp og ender opp med å bli kastet. Bergans på sin side leier ut parkdresser til barn, så du kan bytte til en større størrelse når barnet vokser. Og flere butikker – fra Livid til Norrøna – tilbyr reparasjoner eller selger brukte klær ved siden av å selge nytt.
Verktøy og utstyr
Apper som Nabohjelp og Hygglo lar deg låne eller leie ting du trenger, når du trenger det. Så slipper du å ha alt mulig liggende på ditt eget loft. Jernia og andre butikker satser også stadig mer på tjenester som utleie og verksted, i stedet for bare nysalg.
Bil og mobilitet
Mobilitet vil i stadig større grad tilbys som en tjeneste, i takt med den digitale utviklingen. App-baserte taxi-tjenester som Uber og Lyft er ett eksempel. Et annet er de mange løsningene for bildeling og leie, som Bilkollektivet, Bybil, Nabobil og Hyre. Bysykler og sparkesykler er et tredje. Og når selvkjørende biler blir mer vanlige å se på veiene, kan det starte et helt nytt kapittel innen mobilitetstjenester.
Programvare
Programmer som Microsoft Word og Adobe Photoshop var en gang produkter som ble levert i en fysisk boks, men er nå blitt til tjenester du abonnerer på, såkalt «Software as a Service» (SaaS). I stedet for å være begrenset til maskinen du installerte programmene dine på, kan du logge inn og bruke dem fra hvilken som helst maskin. Mange programmer er ikke avhengig av lokal maskinvare overhodet, men ligger i skyen og kan brukes gjennom en nettleser. Også tilganger på plattformer og infrastruktur er stadig mer vanlig å tilby som tjenester.
Industrielt utstyr
Tjenestegjøring er ikke begrenset til apper og skytjenester. Det skjer også innen områder som bygg og industri. De som lager maskiner, deler og utstyr, endrer forretningsmodellene sine: I stedet for å selge fra seg det de lager, selger de heller bruk eller oppetid. Gjennom avansert sensorikk og overvåkning, kan de ha oversikt over- og optimalisere produktene sine ute i den virkelige verden. De kan samle data fra sensorer på utstyret der det faktisk brukes, for å optimalisere driften og forutse når det er behov for vedlikehold. Slik kan de forlenge utstyrets levetid, og tjene penger på det gjennom hele livsløpet. I neste omgang kan de bruke innsiktene til å utvikle nytt og bedre utstyr. Kunden på sin side får en garanti for å ha fungerende maskiner produkter, og slipper å tenke på drift og vedlikehold.
Skytjenester gir bedre utnyttelse
Skytjenester er kanskje det mest åpenbare eksempelet på noe «som en tjeneste» som er relevant for de fleste virksomheter. Også disse har en bærekraftgevinst.
Produktene skytjenestene erstatter, er datamaskiner, servere, nettverk, lagring og programvare. I stedet for å kjøpe inn alt dette selv – samt drifte, sikre, oppdatere og vedlikeholde det – kan en benytte maskinvare som finnes et annet sted og driftes av profesjonelle, og som dere får tilgang til over nettet.
Slike skytjenester er mer bærekraftige fordi disse serverne, som er ressurskrevende å lage og trekker mye strøm, kan utnyttes bedre når det er flere som deler på dem.
– Lokal lagring står for mye mer utslipp enn skytjenester. Hvis du har et eget, mindre datasenter, og du er den eneste som bruker det, er utnyttelsesgraden typisk nede i 15-25 prosent. Det er fordi en må kunne skalere opp ved behov, for eksempel til Black Friday om du har en nettbutikk. I skyen trenger du ikke betale for mer enn det du bruker. Der kan en ha en utnyttelsesgrad på minimum 50 prosent, sier Elisabeth Eide.
Bidrar til bedre utnyttelse og gjenbruk
Hos Atea har de begynt med det de kaller «PC som en tjeneste». I stedet for å kjøpe inn nye datamaskiner til virksomheten, kan du leie dem i tre år, og få med en driftstjeneste på toppen. Det gjør at maskinene alltid er oppdatert, sikret og driftet gjennom nettskyen.
Når PC-ene hentes tilbake, blir de gjenbrukt, solgt videre til Norden, Øst-Europa eller andre land med etterspørsel, eller returnert til produsent som sørger for gjenvinning av materialer og komponenter.
Bedre utnyttelse og gjenbruk av produkter er helt avgjørende for at digitaliseringen skal være bærekraftig, mener Eide.
– Framtiden i våre hender anslår at det ligger ti millioner brukte mobiltelefoner i norske hjem. Opp mot 95 av klimaavtrykket til disse enhetene ligger i produksjonen. Derfor er vi nødt til å gjenbruke, og det er heldigvis flere og flere som ønsker brukt utstyr, sier hun, og fortsetter:
– Den automatiske løsningen på at ting blir liggende, er å heller ha de, som tjeneste. Så slipper en å tenke på ting som reparasjon, service, drift og så videre internt. Alt blir gjort for deg. Vi er på vei dit i hele bransjen: snart kan du få alt som tjeneste.
Lær mer om hvordan din bedrift kan bli bedre på bærekraft:
Bærekraft & digitalisering
Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.
Tema
Bærekraft
Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.