Slik bruker kriminelle ChatGPT for å svindle deg

ChatGPT er megapopulært også blant cyberkriminelle – som bruker chatboten som agn for å svindle deg. Les mer om det, og resten av ukens viktigste tech-nyheter.

At cyberkriminelle både er utspekulerte og skruppelløse i jakten på nye måter å frarøve oss penger eller sensitive opplysninger, er ikke noe nytt.

Senest forrige skrev vi for eksempel hvordan lurendreiere nå utforsker hvordan de kan utnytte de nye URL-er som ender med .zip og .mov.

Med dette bakteppet er det neppe overraskende at det i kjølvannet rundt ChatGPT-hypen nå også dukker opp eksempler på KI-basert svindel. 

– Etter at ChatGPT ble lansert, har vi sett en rekke eksempler på kopier med hensikt å svindle brukerne. Falske domener, nettsider og nettleserutvidelser benyttes hyppig av kriminelle. Faktisk har utviklingen av ChatGPT ført til en så stor bølge av svindelforsøk, at en advarsel er på sin plass, sier Cato Evensen, daglig leder i cybersikkerhetsselskapet Palo Alto Networks til Tek.no.

Ifølge Evensen kan svindlere lure deg til å laste ned skadevare maskert som et ChatGPT-program for Windows. De kan også be om betaling for tilgang til tjenesten – og dermed stjele kredittkortinformasjonen din. Eller de kan lage utvidelser til nettleseren din som gir dem tilgang til personlig informasjon når du legger til programvaren.

– Kopier av chatboter, som både er styrt av egne språkmodeller, eller hevder å være styrt av ChatGPT, har også gjort svindelforsøk. Blant annet har disse blitt brukt i land hvor ChatGPT ikke er tilgjengelig, for å kunne lure brukere til å betale seg inn i det de tror er den ekte ChatGPT. Svindlere kunne da samle inn og lagre sensitiv brukerdata, sier Evensen til Tek.no.

Derfor: Bruk ChatGPT kun gjennom Open AIs nettsider eller den offisielle mobilappen fra utvikleren. Denne er nå tilgjengelig i Norge for iPhone og skal etter hvert komme til Android.

Husk at du bør laste den ned via App Store og ikke via nettsteder du får tilsendt som lenker i e-post eller på melding.

Sjekk også at Open AI står som utvikler og se hva andre skriver i anmeldelsen av appen eller på nett.

Og apropos ChatGPT og svindel – Telenor har nylig fortalt om hvordan svindlere aktivt bruker KI-verktøy som ChatGPT for å lage alt fra svindelmailer til falske nettsider. Her er det altså bare å følge med og holde tunga rett i munnen. 

Mens vi snakker om cybersikkerhet – fikk du med deg disse sakene?

Analyserte millioner av stjålne betalingskort på nettet – tusenvis tilhører nordmenn (Digi.no)

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Ny veiviser: Slik utnytter du digital teknologi for å forbedre, fornye og skape nytt:

Veiviser

Grunnkurs i digital omstilling

Lær om hvordan virksomheten din kan fornye teknologiplattformen sin, og være bedre rustet til å ta i bruk ny digital teknologi.

905 Moduler0% Fullført

Bredt spekter av KI-nytt også denne uken:

Fra trusler og regulering, til muligheter og moro.

VR-brillenytt fra både Meta og Apple:

Men vil de kunne brukes i metaverset – eller er det dødt?

14. juni vil mobiler og sirene ringe i «skjønn» forening:

Har artister mer rettferdig strømmekompensasjon i vente?:

Nok en måned med saftige Tesla-tall:

Snart kroken på døren for den gamle Chromecasten din:

Tro det eller ei: Det er fortsatt liv i Windows XP:

Vil du lære noe nytt? Ta et av våre gratis kurs, da vel:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.