Rekordvekst for norsk video-tech – og nye utfordringer for kunstig intelligens

Foto: Pexels

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Norsk medvind for videomøter

Om du ikke kjenner til det norske videokonferanseselskapet Pexip før, så er sjansen stor for at du vil bli bedre kjent med det i tiden fremover: Nå søker de nemlig om en notering på Oslo Børs, og da trolig med en verdsettelse til over 6,2 milliarder kroner. Dette vil i så fall bli en av de største noteringene på Oslo Børs siden 2010,  da Gjensidige Forsikring gikk på børs til rundt 11 milliarder kroner.

Pexip er i dag godt etablert blant store, internasjonale aktører, og deres videokonferanseløsninger brukes blant annet av den amerikanske regjeringen, Amnesty International, Spotify og PayPal – samt 15 prosent av Global Fortune-selskapene i verden. Selskapet planlegger i forbindelse med børsnoteringen å gjennomføre en emisjon på rundt 100 millioner dollar ved salg av nye aksjer, noe som tilsvarer over en milliard norske kroner med dagens valutakurs.

De siste par månedenes eksplosjon i bruk av videokonferanseløsninger, har også gitt økt oppmerksomhet rundt de norske selskapene som i mange år har rullet ut videoteknologi i verdensklasse. Mange av grunnsteinene i dagens videokonferanseløsninger ble i sin tid lagt av videokonferansegiganten Tandberg (nå heleid av Cisco) – en arv som nå videreføres av de flere eks-Tandberg-ansatte i Pexip, som holder til i området som på folkemunne kalles «Video Valley» ved Lysaker og Fornebu. Også Whereby (tidligere Appear.in), med sine røtter i Telenor, har de siste ukene registrert en tidobling i antall brukere.

Samtidig er ikke konkurransen fra internasjonale aktører til å feie bort. Facebook har nå lansert Zoom-konkurrenten Messenger Rooms (snart også i Norge, tipper vi), som åpner opp for at opptil 50 personer kan videochatte med hverandre samtidig. Ifølge Facebook-sjef Mark Zuckerberg er målet et «gruppevideoprodukt som føles mer sosialt, og mindre bedriftsrettet enn hva som er tilgjengelig nå» – noe som blant annet betyr at du kan leke deg med ulike ansiktsfiltre i appen. Over 700 millioner mennesker bruker Facebook Messenger og WhatsApp til å ringe hverandre daglig.

Og hva da med Google? Jo, nå åpner de opp sin videoløsning Google Meet for alle – helt gratis. Frem til nå har Meet bare vært tilgjengelig for betalende kunder av G Suite – en Google-tjeneste med bedriftsapper som Gmail, Drive og Docs. Gratisversjonen av produktet krever likevel en Google-konto, og videomøtene kan ikke overstige 60 minutter. Google har likevel uttalt at tidsbegrensningen ikke vil gjelde før etter 30. september i år. Gratisversjonen vil også tillate opptil 100 deltakere og inkludere funksjoner som skjermdeling og billedtekst i sanntid.

Googles medisinske KI fungerte perfekt på labben. Hva med i virkeligheten?

Covid-19 strekker sykehusressursene til bristepunktet i mange land verden over. Mange håper kunstig intelligens (KI) kan bidra til å avlaste de ansatte, men en studie utført av Google Health viser at selv de mest nøyaktige KI-ene kan gjøre ting verre om de ikke er skreddersydd for de kliniske miljøene de skal jobbe i.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

UX-designer i Google Health Emma Beede og hennes kolleger plasserte KI-er på 11 klinikker rundt om i landet for å se om de kunne oppdage tegn på øyesykdommer hos diabetespasienter. Thailands helsedepartement har et mål om å undersøke 60 prosent av befolkningen med diabetes for diabetisk retinopati – en netthinnesykdom forårsaket av diabetes som kan føre til blindhet. Med rundt 4,5 millioner pasienter å undersøke, og bare 200 spesialister innen retinopati, sier det seg selv at klinikkene sliter med å nå målet.

Tidligere pleide sykepleierne å ta bilder av pasientenes øyner, før de sendte dem av gårde til spesialister – en prosess som kunne ta opptil ti uker. KI-en utviklet av Google Health kunne på sin sideidentifisere tegn på diabetisk retinopati fra en øyescanning på mindre enn ti minutter.

Selv om det fungerte i flere tilfeller, var det noen ganger man ikke fikk resultat. KI-en hadde blitt lært til å bare scanne bilder av høy kvalitet og avvise bilder som var for dårlige. Bildene ble ofte tatt av sykepleierne under dårlige lysforhold, og mer enn en femtedel av bildene ble dermed avvist. Dette førte til frustrasjon, bortkastet tid og at pasientene måtte oppsøke spesialist på nytt for vanlig sjekk.

Av andre nye utfordringer vi nå møter i utviklingen av kunstig intelligens, har det amerikanske patentkontoret nå avvist to patentsøknader der en KI sto oppført som oppfinner.

Jay-Z til kamp mot deepfakes – uten hell

Når grensene mellom hva som er ekte og ikke på internett blir stadig mer uklare på internett, dukker det samtidig opp nye juridiske gråsoner. Spør bare den amerikanske hip hop- og forretningsmogulen Jay-Z, som så seg lei av at noen andre etterlignet stemmen hans ved hjelp av kunstig intelligens-tilvirkede deepfakes. Her har noen rett og slett laget en KI-drevet stemmesynthesizer, som gjør det mulig å generere rap-fremføringer av hva som helst med Jay-Zs stemmelikhet – for eksempel Shakespeares «To Be, Or Not To Be».

Plateselskapet hans ville ikke ha noe av at stemmelikheten til Jay-Z ble brukt til å lage parodier på YouTube, og sendte inn klager til strømmetjenesten om brudd på opphavsretten. Videoene ble først fjernet, men deretter gjort tilgjengelig igjen etter at YouTube fikk tenkt seg om … for var det egentlig noe opphavsrett som var brutt her? Som den anonyme personen bak deepfake-parodiene Vocal Synthesis påpeker i et intervju:

– Jeg er ikke advokat og har ikke studert immaterielle rettigheter, men logisk sett kan jeg ikke forstå hvorfor det at jeg etterligner en kjendisstemme ved å bruke en KI-modell, bør behandles på en annen måte enn at noen gjør en (ekstremt nøyaktig) parodi av den samme kjendisens stemme?

Apple-oppdatering lar deg slippe Face ID ved bruk av maske

Tidligere i april meldte Apple at de skal samarbeide med Google om Covid-19-kontaktsporingsteknologi. Sammen skal de lansere en omfattende løsning som inkluderer programmeringsgrensesnitt for apper (API-er) og teknologi på operativsystemnivå, for å hjelpe til med å muliggjøre kontaktsporing.

Løsningen skal etter planen implementeres i to trinn på grunn av det umiddelbare behovet. Første trinn i mai vil være at begge selskapene utgir API-er som gjør det mulig å jobbe på tvers av Android- og iOS-enheter, ved å bruke apper fra helsemyndigheter. Appene kan lastes ned av brukerne fra deres respektive app-butikker.

Onsdag 29. april lanserte Apple en betaversjon av iOS 13.5, som inneholder den første versjonen av løsningen, og der ble det oppdaget en annen korona-relatert kuriositet: Oppdateringen gjør det enklere å hoppe over Face ID-prosessen og oppgi passord om du har på deg ansiktsmaske. Face ID fungerer som normalt når du ikke har på deg maske.

TikTok har passert to milliarder nedlastinger

Du er ikke alene om du føler deg litt for gammel for å bruke «sang- og danseappen» TikTok – men det hindrer en ikke fra å ha blitt en av de mest populære sosiale kanalene per dags dato. Tall fra Sensor Tower viser at appen for få dager siden passerte to milliarder nedlastinger. Som mange andre strømmetjenester og sosiale medier-apper har TikTok opplevd en «boom» i antall nedlastinger som følge av Covid 19-pandemien. I løpet av årets tre første måneder ble appen lastet ned hele 315 millioner ganger, som er flest nedlastinger for en app på et kvartal noensinne.