Nytt nordisk samarbeid om kunstig intelligens

Skal sørge for at de nordiske landene ikke havner bakpå i KI-kappløpet. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits&Bytes.

De nordiske landene skal samarbeide om et nytt senter for kunstig intelligens, med base i Stockholm. 

Ifølge svenske Dagens Nyheter skal samarbeidet redde de nordiske landene fra å miste terreng i det internasjonale KI-kappløpet.

Avisen refererer til undersøkelsen «Global AI Index», en rangering av ulike lands utvikling innen kunstig intelligens. Der er Sverige først på 17. plass – med Danmark rett over. Norge er helt nede på 24. plass. 

– Hvis Norden henger etter, risikerer vi å måtte sitte i baksetet mens ledende land innen KI styrer utviklingen. Dette gir vår region bedre muligheter til å påvirke teknologiutviklingen globalt og styrker vår konkurranseevne, sier den svenske sivilministeren Erik Slottner. 

Initiativet kommer fra Nordic Innovation, en organisasjon under det nordiske ministerrådet. 

Både myndigheter og næringsliv på tvers av landene er involvert. IKT-Norge har ansvar for å holde i prosjektet på vegne av det norske næringslivet. 

Digitaliseringsminister Karianne Tung har denne uken deltatt på Nordisk Ministerråds toppmøte om kunstig intelligens i København, hvor samarbeidet ble lansert. 

– Sammen har vi tyngde som vi kan utnytte til å ta en ledende rolle og høste gevinster fra KI, og for å trygge og sikre den videre utviklinga. Derfor er det også svært positivt at norsk næringsliv, med IKT-Norge i front, er så frampå i dette samarbeidet og bidrar til gode initiativer, sa hun til IKT-Norge

Utviklet svensk språkmodell 

Det nordiske senteret skal drives av AI Sweden, som i de siste fem årene har fungert som Sveriges nasjonale senter for kunstig intelligens. 

AI Sweden har blant annet stått bak utviklingen av en svensk språkmodell, lansert en nasjonal KI-strategi, trent en KI-assistent for offentlig sektor – og koordinert arbeidet med et nytt, svensk energisystem. 

Planen er at store deler av denne virksomheten skal flyttes over til det nordiske senteret. 

– Fokuset kommer til å ligge på applisert bruk av kunstig intelligens for næringslivet, men også for offentlig sektor, sier Martin Svensson, daglig leder i AI Sweden. 

Generativ KI gjorde jobben til 700 ansatte 

Relativt lav internasjonal rangering til tross, er det altså mye spennende som skjer innen kunstig intelligens i Sverige for tiden. 

Denne uka gikk Klarna ut og fortalte hvordan deres skreddersydde KI-assistent gjør en kundeservice-jobb som før tok 700 ansatte. Behandlingstiden har de redusert fra 11 minutter til to. 

Som følge av dette har fortjenesten per ansatt de siste tolv månedene økt med 73 prosent. 

Selskapet har lenge vært kjent for å lykkes med å ta i bruk generativ KI i praksis. Før sommeren rapporterte Klarna om hvordan de sparer ti millioner dollar på markedsføring ved å bruke kunstig intelligens for å generere bilder og styre kampanjer. 

102 millioner til doktorgrader 

Det har skjedd mer innen innen kunstig intelligens denne uken – også her til lands. 

29. august ble det kjent at Forskningsrådet gir næringslivet 102 millioner kroner i støtte, fordelt på 49 doktorgrader i norske bedrifter. Midlene skal altså gjøre det mulig for flere å ta en doktorgrad i bedriften de er ansatt i. 

Dette er, ifølge en pressemelding fra regjeringen, en start på «å sette KI-milliarden ut i livet»

Flere saker om kunstig intelligens fra den siste uka

Pluss litt nytt fra språkmodellverden

Fikk du med deg Telegram-saken? 

Og apropos kryptering, ting skjer i kvanteverden 

Sikkerhet, sensur og søksmål 

Tech og eldreomsorg 

Lett blanding

Lær mer om kunstig intelligens:

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført

Introkurs

Kom i gang med Copilot for Microsoft 365

I dette kurset lærer du hva Copilot for Microsoft 365 er og hva du som leder bør tenke på før, underveis og etter implementering.

206 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Hva er en språkmodell?

Lær deg det viktigste om store språkmodeller som mange KI-assistenter er bygget på.

10 min4 Moduler0% Fullført

Introkurs

Lær prompting med språkmodeller som ChatGPT

Slik snakker du trygt og effektivt med kunstig intelligente verktøy  med bruk av prompt engineering.

10 min7 Moduler0% Fullført