Ny kurspakke for bedrifter: Vil motivere alle ansatte med lystbetont læring
– Det viktigste er at du selv blir interessert i å lære deg mer om temaet, sier Silvija Seres. Nå kan bedrifter få en skreddersydd og motiverende kurspakke fra Lørn og Digital Norway – og første tema ut er bærekraft.
– Verden er i dramatisk endring, der folk flest trenger ny kunnskap. Samtidig finnes det ikke nok tid og penger til å sende alle tilbake til skolebenken på den tradisjonelle måten, sier Silvija Seres, daglig leder i Lørn – en podkastbasert læringsplattform.
– Kunnskapen må være enkel å «innhalere» og fordøye. Samtidig må det som formidles være relevant for situasjonen til de som skal tilegne seg kunnskapen.
Ifølge Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, har også de gjort seg tilsvarende erfaringer over tid – og nå senest gjennom satsingen «Digital pådriver»:
– Tryggheten og tilgjengeligheten ved å ha noen du kjenner tett på, som representerer et nytt fagområde eller et tema du bør forholde deg til, vil sannsynligvis øke sjansen for at du engasjerer deg..
Dette er noe av bakgrunnen for hvorfor Lørn og Digital Norway nå samarbeider om en ny type kurspakke, der styrkene fra begge aktørene samles i et felles produkt rettet mot bedrifter – og alle som jobber der.
Alle ansatte må med
I første omgang er det bærekraft som står på agendaen, men flere spennende temaer vil legges til fremover.
Gjennom skreddersydde podkaster, workshops, webinarer og digitale kurs er målet at alle de ansatte i deltakende bedrifter skal bli motivert for et kunnskapsløft – for deretter å kunne ta denne kunnskapen i bruk i sitt daglige virke.
– Skal du som bedrift lykkes med et kunnskapsløft som faktisk har effekt, er du avhengig av å få med alle de ansatte, sier Seres.
– Det er et ekstremt push etter talent i mange bransjer, spesielt i kjølvannet av pandemien. Derfor er det bare blitt enda viktigere å jobbe med de menneskene du har, og aktivere og utvikle disse. De er i dag vår viktigste ressurs, og det er en ressurs vi må satse enda mye mer på.
Lystbetont læring
Men hvordan skal man så få med seg alle disse ansatte? Et viktig poeng er ifølge Seres å ikke gyve rett løs på tung teori, men heller «varme opp folk» for kunnskapen.
– Læring kan komme i mange former og på mange flater – også i form av en dokumentar på Netflix eller lifehack-videoer på Youtube. Men det avgjørende for at læringen i det hele tatt skal kunne finne sted, er at folk er motiverte for å oppsøke den, sier Seres.
– Og da skal man ikke undervurdere verdien av at folk oppsøker noe like mye for å bli underholdt, som at de ønsker å lære noe nytt.
Denne miksen mellom de to, såkalt edutainment, er noe Seres ønsker å omfavne i miksen som tilbys i det nye læringstilbudet for bedrifter.
– Det er derfor vi tror på det å hente inn profiler fra bedriften, gjerne i møte med noen utenfra, i uformelle samtaler – som deretter kan distribueres til alle de ansatte i form av spesialproduserte, interne podkaster.
Les mer om kurspakken – og meld din interesse >
Historiefortelling er avgjørende
– Å gjøre kunnskap anvendbart handler nettopp om å relatere kunnskap til de faktiske omgivelsene og den reelle arbeidshverdagen, sier Dingsør:
– Det er mange stemmer og perspektiver som fortjener å bli løftet frem i bedriftene, ikke bare ledelsen.
Seres sier at hun tror det finnes en ekspert i hver og en:
– Det ligger mye verdi i å kombinere det menneskelige, og den erfaringen vi har fra hver vår industri med den nye teknologien – og så fortelle om det, sier Seres
Ikke minst vil det å gå inn i selve bedriften og finne fram til de beste historiene der, være mer relaterbart for den enkelte ansatte – og slik skape motivasjon for ytterligere læring.
– Disse historiene er reelt læringsinnhold. Og når vi snakker om livslang læring, har vi kanskje tapt oss litt for mye i abstraksjoner, teori og det ekspertene sier. Kanskje kan du lære mer fra dine kollegaer om det som er den reelle, praktiske, pragmatiske og opportunistiske innovasjonen som trengs for å lykkes i din egen bedrift?
Seres har blant annet en doktorgrad i matematikk, og har de siste årene holdt over 900 foredrag.
– Jeg har gått fra å være en stolt teoretiker, til å bli en historieforteller. For det viktigste er effekten – og da trenger du ikke få med deg alle detaljer. Det viktigste for meg er at du selv blir interessert i å lære deg mer om temaet.
Motivert for videre læring
– Vi ønsker å gjøre det enklere for flere å se at ny kunnskap og nye ferdigheter kan bygges på eksisterende kjernekompetanse, sier Liv Dingør.
Med den nye kurspakken håper hun at dørene åpnes for nye og spennende oppgaver og roller i virksomheten.
– Vi tror også at når alle ansatte går gjennom samme grunnleggende kompetanseløft, får de også samme forståelse for ord og uttrykk – og blir tryggere på hva som egentlig ligger i ulike temaer. Dette øker sjansen for at flere stemmer hiver seg med når bedriftens muligheter diskuteres i lunsjen, ved kaffemaskinen, i ledergruppen eller i styrerommet, sier Dingsør.
Utover de to interne podkastene, består det nye bedriftstilbudet også av et webinar, en workshop og digitale kurs utarbeidet i samarbeid med ledende fagmiljøer i Norge.
– Når disse kursene lander i innboksen til de ansatte, er de forhåpentlig topp motiverte til å utforske tematikken videre. Det legges også opp til at den enkelte ikke blir sittende med dette alene på hver sin kant, men at det åpner for ytterligere samarbeid og diskusjoner.
– Dette blir altså en sosial, aktiv, tidseffektiv og og personalisert kunnskapsreise. Det tror vi er veldig viktig for at det skal ha en reell effekt, avslutter begge de daglige lederne.
Bærekraft for hele bedriften
I dette tilbudet får hele bedriften et inspirerende kompetanseløft i tema bærekraft, ved hjelp av skreddersydde podcaster, workshop, webinar og digitale kurs levert av Lørn og Digital Norway.