Ny Apple-prosessor gir lynkjappe Mac-er. Her er ukas tech-nyheter

Apple avduker raskere Mac-maskiner, EU strammer inn på overvåkningsreglene – og mange, mange andre spennende teknologi-nyheter fra den siste uken.

Apple går vekk fra Intel etter 14 år – avduket nye maskiner med egen prosessor

Apple har hatt et drøss med eventer og lanseringer den siste tiden. Det siste i rekken fant denne uka, under den passende overskriften «One More Thing». 

Her var det ikke først og fremst én ting, men tre nye datamaskiner de hadde å vise frem: Nye versjoner av Mac mini, MacBook Air og Macbook Pro. Det melder blant andre Tek.no og TechCrunch

Dette er deres tre første maskiner med deres nye, egenutviklede prosessor, M1. Ifølge MacRumors har den nye MacBook Air, med M1, tilsynelatende bedre ytelse enn dagens 16-tommers MacBook Pro.

Når Apple går vekk fra Intel etter 14 år, og introduserer en ny systemarkitektur, har det konsekvenser for programmene som kan kjøre på maskinene. For det første blir det mulig å kjøre apper for iOS og iPadOS på datamaskinene. For det andre kan de lage sine egne programmer på en slik måte at de kjører mest mulig effektivt på maskinene. Men – alle andre programmer må i første omgang kjøre via en emulator. Det skal imidlertid være mulig å utvikle «universelle» programmer som fungerer både på M1 og x86-arkitekturen som brukes av Intel. 

Samtidig med maskinene ruller Apples nå også ut sitt nyeste operativsystem, Mac OS Big Sur, som ifølge DinSide «gjør macen din ny»

Siste nytt om sikkerhet og personvern:

Tre saker du bør lese om kunstig intelligens: 

+ Medlemskap

Kurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

Fem nyheter om dingser og tjenester:

Det siste innen forskning og ny teknologi:

Om politikk og store penger:

Et par kjappe om hjemmekontor:

Til slutt – godt, blandet og artig:

Om DigitalNorway:

DigitalNorway ble stiftet for å få fart på digitaliseringen av norsk næringsliv. Det gjør vi gjennom å tilby digital kompetanseheving til bedrifter og ansatte. I tillegg jobber vi med å tilrettelegge for at alle bedrifter i Norge skal ta del i den datadrevne økonomien.