Musk vs. Zuck: Klart for tidenes tech-slåsskamp – men hvorfor?

Foto: Trevor Cokley via Wikimedia Commons / Anthony Quintano via Wikimedia Commons

En hanekamp mellom to av verdens rikeste menn er i emning. Men hva ligger egentlig bak Musk og Zuckerbergs potensielle slåsskamp?

Internett-krangling oppleves veldig ofte som utrolig nytteløst – det er ikke uten grunn at det er blitt en meme.

Verken Elon Musk eller Mark Zuckerberg er fremmed for å krangle litt med brukere i sosiale medier – men nå kan det se ut som at de to rikingene vil gjøre med nevene enn bare å hamre løs på tastaturet. 

En kort oppsummering:

  • I en Twitter-tråd om Meta (Zuckerbergs selskap som blant annet eier Facebook, Instagram og WhatsApp) sin planlagte Twitter-rival, tvitret Twitter-eier Musk at han stiller til en «cage fight» – hvis Zuckerberg også er med.
  • Like etter la Mark ut et skjermbilde av tweeten i Instagram Stories med teksten «send me location».
  • Musks svar? To ord: Vegas Octagon, en referanse til kampsport-organisasjonen UFC som holder sine kamper i en inngjerdet, åttekantet arena.

Hvis du tenker at dette bare er online-drittslenging, er du neppe alene om det. Som BBC poengterer, har særlig Musk en lang historie med ytringer og påstander som ikke blir noe av eller viser seg å være useriøse.

Men fra Zuckerbergs side er dette ikke bare tøffingprat: ifølge The Verge mener Meta-sjefen (som de siste årene har begynt å  praktisere kampsporten jujitsu) alvor. 

«Fornuftig» og «stabil» utfordrer

Så hva er egentlig grunnen til at to av verdens ti rikeste, i skrivende stund ifølge Forbes, (tilsynelatende) vil møte hverandre til en faktisk nevekamp? Trolig handler det ikke om en pengepremie, men heller om posisjonen i SoMe-landskapet.

Etter at det ble kjent at Meta jobber med en Twitter-rival, er det sendt små stikk i begge retninger. The Verge rapporterer at Metas produktsjef Chris Cox internt har omtalt appen (som er under utvikling) som deres «svar på Twitter», og hevdet at de har hørt fra innholdsskapere og offentlige personer at de er interesserte i en plattform er drevet med «fornuft».

Målet deres, sa Cox, er å lage et «stabilt sted for skapere å bygge og utvide publikummet deres». 

Du trenger ikke lese altfor mye mellom linjene for å se at dette kan oppfattes som henvisninger til Musk noe uforutsigbare lederstil og personlighet. Musk har svart med sine etter hvert så kjente Twitter-stikk, mens Zuckerberg nylig uttalte at han alltid har ment at rivalen burde hatt en milliard brukere.

Men rivaleriet går enda lengre tilbake i tid – før Musk kjøpte Twitter og dermed ble en direkte Zuckerberg-konkurrent. Ars Technica skriver at det startet for syv år siden med den feilslåtte oppskytningen av en Falcon 9-rakett til Musk-selskapet SpaceX.

Facebook hadde leaset båndbredde på en satellitt som skulle skytes opp med raketten, og denne gikk dukken sammen med raketten. Zuckerberg uttrykte sin frustrasjon på Facebook og skrev: «Mens jeg er her i Afrika, er jeg dypt skuffet over å høre at SpaceXs oppskytingsfeil ødela satelitten vår som ville ha gitt internettilkobling til så mange entreprenører og andre på hele kontinentet.»

Det falt ikke i god jord hos SpaceX – som allerede hadde gått gjennom en feilslått oppskyting bare 15 måneder tidligere. 

Musk med på #DeleteFacebook

Et par år senere slettet Musk Facebook-sidene til SpaceX og Tesla – midt under Cambridge Analytica-skandalen – og ga bensin på bålet til #DeleteFacebook-bevegelsen til pågikk på den tiden (oppsummert fint av Tek.no). Han hevdet da at han ikke ante at SpaceX hadde en Facebook-side og at Tesla uansett var ganske «lame», skrev Ars Technica på den tiden.

Så hva vil dette ha å si for fremtiden? Vel – det vil bare tiden vise. Om de to faktisk møtes til en dyst, er vel heller usikkert. Men at den interne kampen mellom to av «Big Techs» mektigste vil fortsette, kan vi nesten garantere. Og det kan potensielt være med på å forme landskapet for sosiale medier i årene som kommer.

Men ting har også skjedd for rikingenes selskaper:

Denne Apple-oppdateringen bør du ta på alvor:

Og mange med iPhone får ikke med seg de nye nødvarslene.

Reddit fjerner «opprørere» (og slipper tilbake … noen):

… og blir utsatt for pengeutpressing. Kaoset i nettsamfunnet fortsetter.

Også denne uken har vi masse KI-snacks å by på:

Lær hvordan du bruker årets «tech-snakkis»:

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

159 Moduler0% Fullført

Sterkeste oppgang for teknologiaksjer på 40 år … men:

EU-parlamentet går inn for utskiftbare mobilbatterier:

Norske storselskaper vil bli store på datalagring:

Chip-gigant sikrer milliardfinansiering i Tyskland:

Nesten annenhver nordmann hadde hjemmekontor i fjor:

Er krypto dødt?