Midjourney kan ikke få opphavsrett, mener amerikanske myndigheter
US Copyright Office trekker (delvis) tilbake opphavsretten for tegneserie med KI-bilder. Kan det ha noe å si for annet GPT-innhold? Her er det viktigste fra tech-uken.
For lenge, lenge siden (les: i fjor høst) var den store KI-snakkisen ikke tekst, men bilder generert av kunstig intelligens. Tjenester som DALL-E, Midjourney og Stable Diffusion fikk mye oppmerksomhet for hvor enkelt det var for brukere å lage fotorealistiske bilder og vakre kunstverk.
Kunstnere var på sin side svært bekymret og fryktet for levebrødet. En viktig komponent er at KI-programmene bruker bilder som ligger åpent tilgjengelig på nettet som treningsdata. Det gjøres gjerne uten tillatelse fra kunstnerne som ofte ikke blir kreditert etter at verkene deres har vært gjennom KI-kverna.
Men flere har tatt til motmæle og jobber med å få på plass metoder og rammeverk som skal beskytte åndsverk. Og det er ikke urimelig å anta at mange tilfeller av «Kunstner v. KI-tjeneste» vil havne hos rettsvesenet. Denne uken fikk vi et bevis på at problemstillingen ikke har gått myndighetene hus forbi.
United States Copyright Office, hvis oppgave er å administrere det nasjonale opphavsrettssystemet og rådgi andre myndighetsorganer om opphavsrett, trakk tilbake opphavsretten for illustrasjonene i tegneserien «Zarya of the Dawn». Ifølge Reuters fikk Kris Kashtanova, som har utarbeidet og skrevet tegneserien, full opphavsrett til åndsverket i fjor høst, men nå er den altså delvis trukket tilbake (Kashtanova blir stående som rettighetshaver for sitt bidrag).
Illustrasjonene i tegneserien er nemlig generert ved bruk av Midjourney. I et brev til Kashtanovas advokat begrunnes beslutningen med at bildene ikke er skapt av et menneske. Til tross for at Midjourney nevnes på omslaget, mener opphavsrettskontoret at det opprinnelige sertifikatet ble tildelt basert på «unøyaktig og ufullstendig» informasjon.
Mennesket eller maskinen?
Beslutningen er verdt å merke seg av flere grunner.
Som Tek.no skriver vil noen mene at verktøy som Midjourney er prisgitt kreativiteten til mennesket som skriver inn tekstkommandoene KI-en jobber utfra. Andre vil si at tekstkommandoene må sees som forslag og at det er verktøyet som gjør mesteparten av jobben. Hvorvidt man kan tilskrive opphavsretten til en person, avhenger av hvilken side man lander på.
Det er også interessant i lys av hvor utbredt KI-generert innhold er i ferd med å bli. Bare se på disse sakene fra denne uken:
- Mer enn 200 ebøker i Amazons Kindle Store er skapt av kunstig intelligens – uten at det må oppgis at bøkene er KI-genererte (South China Morning Post)
- Et science fiction-magasin som publiserer historier laget av leserne, stopper å ta imot bidrag fordi såpass mange åpenbart var KI-skapte (Quartz)
- Fotografen bak en Instagram-konto som har fått mer enn 12.000 følgere siden oktober, følte seg forpliktet til å informere om at nesten alle bildene på kontoen er laget med Midjourney (Ars Technica)
Problemstillingen er også i vinden når det gjelder patenter – også her ser det ut til å handle om hvordan en definerer teknologiens rolle i utviklingen av oppfinnelsen, ideen, metoden, eller hva det måtte være.
Det gjenstår å se hvilken betydning «Zarya of the Dawn»-saken vil ha i tiden som kommer, men det er åpenbart at vi er veldig langt ifra å være ferdigsnakka om opphavsrett og kunstig intelligens.
Og når vi snakker om KI … fikk du med deg disse sakene?
- Microsoft tester ChatGPT for å kontrollere roboter (The Register)
- En Twitch-sending med KI-genererte kjendiser er enda rarere enn det virker som (Vice)
- ChatGPT utløser «gullrush» i Silicon Valley (Tek.no)
- Hackere bruker falske ChatGPT-apper for å spre skadevare til Windows og Android (BleepingComputer)
- Slik kan KI være nyttig i katastroferespons (MIT Technology Review)
- Jeg laget en KI-klone av meg selv (Vice)
- Nesten 40% av husarbeidet kan utføres av roboter «i løpet av et tiår» (BBC)
(Artikkelen fortsetter nedenfor).
Ta vår (gratis) innføring i ChatGPT:
Introkurs
Hva er og hvordan bruke ChatGPT?
Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.
Kan India bli en batteriutfordrer?
Pluss andre spennende batteri- og elbil-nyheter.
- Stor forekomst av litium kan gjøre India til en stor aktør innen batterier og elbiler (Quartz)
- Møt de nye batteriene som åpner for billigere elektriske kjøretøy (MIT Technology Review)
- Fords elbil-batteriavtale med kinesisk selskap gjenspeiler industrihistorien (Quartz)
- På vei mot bedre faststoff-batterier (TechXplore)´
Store tech-land sliter:
… Og det har stadige konsekvenser for selskaper.
- Tregere fall i Taiwans eksportordre i januar – men risikoen vedvarer (Reuters)
- For første gang hadde Japan handelsunderskudd i elektronikk over en halvårsperiode (The Japan Times)
- Ericsson kutter 1400 jobber som følge av ordrenedgang (The Wall Street Journal)
Ny GDPR-lov kan gi nye problemer:
- Brussel tar sikte på å fikse GDPR (og kan samtidig åpne en pandoraeske med lobbyering og innbyrdes kamp) (Politico)
Medietilsynet vil beskytte mindreårige:
Ønsker forbud mot målrettet markedsføring – men ikke for alle.
- Støtter forbud mot målrettet markedsføring (ComputerWorld)