Kniven på strupen for sosiale medier – i en tid der de aldri har vært viktigere?

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Hva nå for sosiale medier?

Det har mildt sagt vært en bemerkelsesverdig og hektisk uke for alle som er opptatt av ytringsfrihet, politikk og sosiale medier – tre ting som ikke alltid går så godt sammen. I hvert fall ikke i USA, der president Donald Trump langt på vei har satt kniven på strupen til verdens største sosiale medier. Grunnen? Twitter flagget flere av tweetene hans, både fordi de inneholdt uriktige opplysninger knyttet til det forestående valget – samt «oppfordret til vold» (Facebook på sin side, sitter stille i båten – til tross for interne protester).

Trump, med over 80 millioner følgere på Twitter, truer nå med å gjøre de sosiale mediene ansvarlige for alle ytringer på sine respektive plattformer – en bestemmelse som vil påvirke hele internett om iverksatt (noe som riktignok er høyst tvilsomt vil skje – et forbud ville mest sannsynlig også ramme nettopp Trumps direkte tilgang til sine potensielle velgere).

På samme tid har sosiale medier vært en svært viktig faktor for å synliggjøre alt som skjer på bakken under  de voldsomme opptøyene i USA etter politidrapet på George Floyd – samtidig som den tradisjonelle pressen opplever forstemmende arbeidsvilkår. Og malapropos dette, har Microsoft annonsert at de vil bytte ut journalister på sin innholdsplattform MSN med kunstig intelligens-drevet journalistikk.

Kunstig intelligens vi kan stole på?

– Personvern er svært viktig når man skal utvikle gode løsninger for kunstig intelligens. En vellykket utvikling og implementering av kunstig intelligens er avhengig av at befolkningen har tillit til at systemene er sikre og rettferdige, og at personopplysninger håndteres forsvarlig, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

De går nå i gang med å utvikle en «regulatorisk sandkasse», etter å ha fått ekstra midler fra regjeringen. Med dette arbeidet ønsker tilsynet å bidra til utviklingen av gode løsninger for kunstig intelligens.

Slik definerer Datatilsynet selv en regulatorisk sandkasse:

«En regulatorisk sandkasse er et sikkert testmiljø for virksomheter som vil eksperimentere med nye, produkter, teknologier og tjenester under oppfølging av myndighetene. På denne måten vil virksomhetene få økt forståelse for de regulatoriske kravene som stilles, og myndighetene vil kunne få økt forståelse for nye teknologiske løsninger slik at risiko og problemstillinger lettere vil kunne identifiseres.»

I sandkassen vil virksomheter kunne utvikle innovative tjenester innenfor gitte rammer og under veiledning fra Datatilsynet – som ikke vil håndheve avvik fra personopplysningsloven i utviklingsfasen av prosjektet.

– Å utvikle kunstig intelligens i samsvar med personvernregelverket vil bidra til at man oppnår den tilliten som kreves for at teknologien kan nå sitt potensial, sier avdelingsdirektør og prosjektansvarlig, Catharina Nes.

Hjemmekontor som fast ordning?

Du er kanskje lei av hjemmekontor og alt snakket om det – men kanskje har de siste måneders enorme sosiale eksperiment påvirket hvordan vi kommer til å jobbe inn i fremtiden? Samtidig som mange internasjonale tech-selskaper åpner for permanent hjemmekontor for sine ansatte i fremtiden, har også Oslo Høyre vist interesse for ordningen.

Til VG sier Nicolai Øyen Langfeldt i Oslo Høyre at to-tre dager med hjemmekontor i uken kan dempe rushtrafikken – et forslag klimabyråden nikker anerkjennende til.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Til avisen sier Langfelt at coronakrisen har gitt ham selv og mange flere «en aha-opplevelse»:

– Den har lært oss at flere, trolig mange flere enn vi trodde, var i stand til å utføre jobben fra hjemmekontor.

Han mener at de rundt 53.000 ansatte i Oslo kommune – som er byens største arbeidsgiver – bør gå foran for å tilby sine ansatte en mer fleksibel arbeidshverdag. For eksempel med 2-3 dager med hjemmekontor for enkelte, og fleksibel kjernetid for alle medarbeidere som hovedregel.

– Jeg forventer at dette kan bli enstemmig i Oslo bystyre. Hjemmekontor har fungert bra. Vi har nærmest over natten lært oss over hvordan vi bruker disse digitale løsningene som skal til, sier Langfeldt til VG.

Andre interessante tech-nyheter fra uka som gikk:

  • Oslo-politiet tok fredag i bruk droner som et prøveprosjekt for å hjelpe patruljer på bakken. Allerede første helgen kom dronene til god hjelp i flere saker, melder Sagene Avis.
  • Du har helt sikkert fått det med deg, men det må jo også nevnes: Elon Musk-selskapet SpaceX lyktes, som første private foretak i samarbeid med NASA, å sende to amerikanske astronauter opp til den internasjonale romstasjonen fra amerikansk jord.
  • Datasimulering kan gi bedre uttelling for bærekraftinvesteringer – og sørge for at de faktisk utgjør en forskjell. Nå har FN gått god for metoden.
  • GitLab – som tilbyr kodeoppvaring på nettet – kjørte en phishing-øvelse mot sine ansatte … og opplevde at 20 prosent gikk rett i fella og oppga passordet sitt til en ikke-troverdig felle. Dette er visstnok helt i tråd med resultatet andre bedrifter opplever. Pass på – og ikke gå i fella!