KI endrer internett – og fyller det med «søppel»

Den lynraske utviklingen av kunstig intelligens (KI) endrer nettet slik vi kjenner det. Men ikke for det bedre, eller? Her er den siste gjennomgangen av tech-landskapet før sommeren.

Hva er vel mer passende enn å vie siste Bits & Bytes før sommerferien til årets (hittil) desidert mest omtalte teknologi?

Siden ChatGPT ble tilgjengelig for massene, har det gått uhorvelige mengder digitalt blekk til å snakke om KI – og mer spesifikt: generativ kunstig intelligens.

Og ikke rent lite av det kommer med en litt illevarslende inngang. «KI dreper det gamle nettet, og det nye nettet har en trang fødsel», for eksempel, som The Verge skriver om denne uken. 

Men ikke la deg skremme av tittelen. Dette er nemlig et interessant blikk på hvordan generativ KI endrer nettets økosystem – akkurat nå.

Amazon nedsøples og TikTok drittifiseres. Permitteringer sløyer nettmedier. En stillingsannonse for en «KI-redaktør» forventer «leveranser på 200 til 250 artikler i uken», skriver journalisten James Vincent, og viser samtidig til hvordan sosiale medier vil ha deg til å prate med roboter når vennene dine ikke snakker med deg, og at Google endrer hvordan vi søker på nett

En informasjonskamp

Problemstillingen er denne: Generativ KI kan skalere i en håndvending, og ser vi på volumet av innhold roboter kan produsere, blir «enkle» skribenter og journalister gjort til skamme.

Men som mange nå har fått med seg, er jo innholdet KI-botene produserer basert på andres arbeid – oppsummert og/eller innpakket slik at det virker troverdig, med svært varierende grad av sannferdighet.

Frykten er at mindre og økonomisk sårbare nettsider presses til å legge ned, og at de store plattformene blir fylt opp av innhold det er vanskelig å vite om faktisk stemmer.

En løsning for «småsidene» er å kreve betaling for tilgang til innholdet, men det vil medføre en enorm endring i nettets økonomi. I dag er annonsemarkedet enormt viktig for både selskaper og innholdsskapere, men også her står KI klar til å ta over. En ny studie viser at mer enn 140 store merkevarer betaler for annonser som ender opp på «søppelsider» fylt med upålitelig KI-generert innhold, skriver MIT Technology Review.

… Og en annen studie, også omtalt av MIT Technology Review, antyder at vi mennesker kan være mer tilbøyelige til å tro på desinformasjon laget av KI.

KI påvirker altså kampen om informasjon – hvordan den produseres, hvor tilgjengelig det er og hvem som får betalt.

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær om generativ KI som arbeidsverktøy:

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført

Nytt er ikke nødvendigvis bedre

– Men er dette nødvendigvis negativt? spør Vincent.

– Noen vil si at endring bare er slik verden fungerer og poengtere at også internett drepte det som kom før, ofte for det bedre. Trykte leksikon er nesten utdødd, for eksempel, men jeg foretrekker uansett bredden og tilgjengeligheten til Wikipedia fremfor tyngden og tryggheten til Encyclopedia Britannica.

Hvis nettet oversvømmes av «KI-søppel», kan ikke det også føre til at flere oppsøker mer velfinansierte (og mer pålitelige) plattformer? Får du bare elendige resultater gjennom søkemotorene, vil nok mange være mer tilbøyelig til å betale for kilder de stoler på og besøke dem direkte, mener The Verge-journalisten.

Likevel: Selv om kampen mellom det nye og det gamle er velkjent, betyr ikke det at den ikke betyr noe, ei heller at det er noen automatikk i at det som kommer vil være bedre enn det vi har nå.

Vincent konkluderer:

– Det nye nettet har en trang fødsel, og det er beslutningene vi tar nå som vil forme hvordan det vokser.

Gira på enda mer KI-nytt? Her er et lite smørgåsbord du kan ta med deg inn i ferien:

Striden mellom Reddit og moderatorene fortsetter:

Anklager mot FTX: Vilt misbruk av kundenes penger:

Kvantemilepæl for Microsoft:

Som også vil ta Windows ut til skyen.

Direktørsvindel: – Faglig imponerende, uten skrivefeil:

Kronikk: Teknologiskepsis koster Norge milliarder av kroner:

Nå kan det bli enda verre, frykter molekylærbiolog Sigrid Bratlie.

Vil forhindre SoMe-promotering av farlige produkter og trender:

Meta kommer med VR-abonnement:

Mens Google prioriterer programvare fremfor faktiske briller.

Avslutter etterforskning av Tidal-lyttertall: 

Vil ha virkelighetens HAL 9000:

Og du – blir ferien kjedelig? Kos deg med litt gratis læring, da vel:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.