Her aksjonerer politiet mot mistenkte Hydro-hackere

Ukas viktigste tech-nyheter oppsummert – her er ukas Bits & Bytes.

Politiet aksjonerte mot mistenkte Hydro-hackere

Da Hydro ble rammet av et løsepengevirus i 2019, kostet det selskapet rundt 800 millioner kroner – etter at alle selskapets systemer stengte ned og de 35 000 ansatte måtte bruke penn og papir.

Denne uka har Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) i Kripos bistått Europol i en koordinert aksjon mot 12 individer som mistenkes å stå bak Hydro-angrepet – samt andre angrep mot 1800 ofre i 71 land.

I pressemeldingen fra Europol beskrives hvordan bakmennene har spesialisert seg på angrep mot store selskaper, der de kunne ligge flere måneder uoppdaget i systemene før de slo til. 

Kripos skriver i sin pressemelding at de er på plass i Ukraina – samtidig som det ble det gjennomført koordinerte aksjoner i Sveits.

– Aksjonen begynte tirsdag 26. oktober, og en delegasjon fra Kripos er i Ukraina for å bistå i etterforskningen, som koordineres av Europol, sier leder for seksjon for datakriminalitet ved Kripos, Håvard Aalmo i pressemeldingen.

Under aksjonen ble det tatt beslag i store mengder elektroniske enheter, kontanter og flere dyre biler.

– Arbeidet fremover, både i Ukraina og i Norge, vil i det vesentlige være knyttet til avhør og gjennomgang av store datamengder som er sikret i forbindelse med aksjonen, sier Aalmo.

Her kan du se bilder fra aksjonen, filmet av det ukrainske politiet:

Til E24 uttrykker Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland lettelse over arrestasjonene:

– Vi er glade for at det nå ser ut til at det har gitt resultater, i og med at de har kunne gå til en koordinert aksjon sammen med Europol, sier Molland – og påpeker at selskapet valgte å anmelde, ikke betale løsepenger, og i stedet gjenoppbygge systemet basert på backupløsninger.

– Det viser at det nytter å anmelde, og at det nytter å stå sammen mot slike angrep, sier Molland.

Til E24 sier Aalmo i Kripos at de underveis i etterforskningen også har avdekket andre norske selskaper der den kriminelle gruppen har fått tilgang på deres datasystemer – men der angrepet ennå ikke er iverksatt. Disse selskapene, som er store, mellomstore og små selskaper, er blitt varslet slik at de har kunnet ta grep for å avverge et angrep.

Russiske hackere skjulte seg i vanlige amerikaneres hjemmenettverk:

Det skjer også mye annet i skyggen av de digitale kulissene, og lyssky grupper finner stadig nye måter å destabilisere systemer og selskaper på. En russisk hacker-gruppe mistenkt for å være medlemmer av Russlands etterretningstjeneste, visstnok den samme gruppen som sto bak SolarWinds-angrepet (les mer her), har brukt vanlige amerikaneres hjemmenettverk som skalkeskjul i virksomheten sin. Hvordan det gjøres? Hackerne kjøper et sett med «boligbaserte» IP-adresser, altså: IP-adresser som ser ut som de tilhører privatpersoner. Bransjen er tilsynelatende stor, og praksisen er fortsatt helt lovlig. 

Britisk sikkerhetssjef varsler om dobling av løsepengeangrep, og flere nyheter om cybersikkerhet:

Lær mer om hvordan du kan sikre din virksomhet:

Introkurs

Hvordan beskytte deg mot cyberangrep?

Det finnes idag mange former for cyberkriminelle, og de har ulike forutsetninger og motiver. Her kan du lære mer om hvordan du kan styrke din digitale sikkerhet.

155 Moduler0% Fullført

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Joda, Facebook bytter navn til – til Meta. Det går ikke upåaktet hen

Som vi skrev om i denne spalten forrige uke, lå navnebyttet til Facebook i kortene.

Nå er det klart at Facebook – altså eierselskapet, og ikke selve sosiale medier-plattformen – endrer navn til Meta

Etter tonnevis med drama, lekkede dokumenter og kritikk i kjølvann av varslersaken denne måneden, kan navneendringen være strategisk på flere måter: den skjer i møte med massiv kritikk, men også i tråd med at selskapet staker ut en ny kurs for plattformen.

I et intervju med The Verge sier Zuckerberg blant annet at han vil tydeliggjøre selskapets rolle som teknologiselskap, ikke bare som en sosiale medier-plattform. Han sammenligner også kursendringen med den Microsoft foretok da de «pivoterte» fra programvare- til skyselskap. Men navneendringen går ikke upåaktet hen – på hebraisk betyr nemlig meta «død».

Men hvorfor bytte navn til akkurat Meta? Zuckerbergs ambisjon er å lage et «metavers»: Et slags neste generasjons internett hvor VR-teknologi skal ta samhandling, spilling og surfing inn i en ny dimensjon. Noen spekulerer i om selskapet bygger luftslott for å omdirigere all den kritiske oppmerksomheten, men det er sannsynligvis bare en del av historien. Det hører med til historien at Facebook kjøpte VR-selskapet Oculus i 2014, og allerede da luftet tankene om en «kommunikasjonsplattform uten avgrensede rom».

Her kan du se en (høyst konseptuell) video som viser noen av Metas visjoner for hvordan det potensielt kan bli å jobbe i «metaverset».

Facebook/Meta-ansatte tryglet selskapet om ikke å ta politisk parti, og flere nyheter om sosiale medier:

Google tar grep om Stadia, og flere nyheter om dingser og trender:

Hvordan kan kunstig intelligens forbedre kollektivtransporten?

Mens Kina og USA kappes om å være best på kunstig intelligens, kan resten av oss bruke tiden på å tenke og la oss fascinere av mulighetene. Slik som denne artikkelen fra VentureBeat lar oss gjøre, som går nærmere inn på hvordan integrerte KI-systemer både kan effektivisere offentlige oppgaver som kollektivtransport og spare miljøet for utslipp. Hvordan?

Først og fremst ved å integrere: sørge for at ulike systemer snakker med hverandre. Et KI-system kan fungere som «bestyrer» som ser mønstre mellom ulike systemer – for eksempel tilgjengelighet av buss eller taxi opp mot tilgjengelige togavganger – og tar selvstendige, helhetlige avgjørelser, som å foreslå en alternativ rute basert på trafikkdata.

– Teknologien har allerede vist at den kan forbedre koordineringen mellom GPS, navigeringsapper, smarte biler og til og med tjenester som el-sparkesykler (…) Mange av problemene med kollektivtransport har med logistikk å gjøre, og dataanalyse er spesielt egnet for logistiske problemstillinger. Her vil KI utgjøre en massiv forskjell, skriver Arthur Cole i VentureBeat.

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Hva er kunstig intelligens?

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.

106 Moduler0% Fullført

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Hybridkontor-trenden flytter byen til forstedene, og flere saker om samfunn, infrastruktur og bærekraft:

Reddit med sin egen NFT-plattform:

En stillingsutlysning fra Reddit har vakt oppsikt på internett denne uken, hvor selskapet etterlyser en person som kan jobbe eksklusivt med å etablere en NFT-plattform. Reddit er kjent som et av verdens største nettsteder («the front page of the internet») og var blant annet åsted for en mye omtalt mobilisering mot storkapitalistene som shortet Gamestop-aksjen tidligere i år.

Stillingsutlysningen beskriver behovet for en person som kan «sette opp en backend-server for at skapere skal kunne kjøpe, selge og bruke NFT-støttede digitale varer».  I samme innlegg lufter internettgiganten ambisjonen om å bli den største «skaperøkonomien» på nettet, og etterlyser folk med mer enn fem års erfaring innen backend-utvikling. Kanskje er det deg?

Temaet om NFT og digitalt eierskap er fortsatt omstridt, først og fremst fordi det utfordrer maktstrukturene i det tradisjonelle kunstmarkedet. Samtidig bærer det i seg et demokratiserende potensial, for å si det pent, nettopp fordi det legger makten i hendene på den som lager kunsten – selv om kunsten er digital og immateriell.

Mastercard skal bringe krypto til massene, og flere nyheter om økonomi og kryptovaluta:

Bezos vil bygge romstasjon, og flere nyheter om romfart og ny teknologi:

Kurs

Lær noe nytt om bærekraft, kunstig intelligens, cybersikkerhet, digitale verktøy og mye mer.

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!