Facebook vil bytte navn og satser på «metaverset» – er det bare en avledning?

Få oversikt over de viktigste tech-sakene i ukas Bits & Bytes.

Facebook ønsker å bytte navn, avslører The Verge. Allerede kommende mandag kan selskapet bli omdøpt, forteller kilder til Casey Newtons Platformer.

Årsaken til navnebyttet – i alle fall den Facebook selv kommer til å fremme – er at produktet Facebook ikke lenger er representativt for hva selskapet Facebook leverer. 

Ikke bare eier de andre og enda mer brukte sosiale medier-plattformer, som Instagram og WhatsApp, de satser nå også stort innen andre områder. For eksempel lager de hardware og kjører hardt på innen virtuell virkelighet (VR), under Oculus-brandet. 

Framfor alt snakker Mark Zuckerberg nå om sitt «metaverse» som det selskapet fremover ønsker å være kjent for. 

Metaverset skal være en digital verden der folk kan møtes, samhandle, jobbe og spille sammen på nye måter, ved hjelp av VR og relaterte teknologier. Drømmen er at dette skal bli som en neste generasjons internett, der skillelinjene mellom det virkelige og virtuelle brytes ned. Facebook vil ansette 10.000 mennesker i EU for å jobbe med dette, skriver BBC denne uken.

Kritiske røster vil imidlertid si at både navnebyttet og metaverset egentlig handler om å dreie oppmerksomheten vekk fra alt av skandaler, etterforskning og kritikk Facebook nå møter. 

For eksempel skriver Wired nå at Facebook skal ha trikset med tallene for å dekke over hvor stort problem med hatprat egentlig er på plattformen. Selskapet hevder selv at de bruker algoritmer som fjerner 90 prosent av hatprat på plattformen. Men i interne dokumenter lekket av varsleren Frances Haugen, går det frem at det i realiteten er så lite som 3-5 prosent som faktisk fjernes. Utenfor USA er problemet enda større, skriver The Guardian.

Her hjemme har Datatilsynet besluttet å ikke være på Facebook. Torsdag er de avsender av en kronikk i Aftenposten med tittelen «Nok er nok! Gigantene må tøyles». 

Så er spørsmålet: Vil en navneendring og et nytt satsingsområde være nok til å stille stormen og redde Facebooks omdømme? Nu vel.

Flere (av mange) saker om Facebook denne uka:

Litt mer om nettet generelt – og #some spesielt:

Litt (eller ganske mye) om kunstig intelligens:

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Dingser, hjemmekontor og fremtidstech:

Mennesker og tech – hånd i hånd:

Tech er business, tross alt:

Og til slutt litt om sikkerhet – siden vi tross alt er inne i sikkerhetsmåneden:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!