Digitale samlekort og kunstverk går for millioner – dette er det spinnville NFT-markedet

Digitale rariteter oppnår enorme summer på blokkjeden, og teknologien spiller stadig nye roller i storpolitikken. Her er ukas største tech-nyheter.

Om du fra før stusser over de enorme summene tradisjonell kunst kan oppnå, vil dette blåse deg av banen: Nå selges nemlig digital kunst og samlekort for enorme summer, ofte opptil mange millioner kroner. For noe som altså «ikke fins», i fysisk forstand – men som i stedet befinner seg på en blokkjede.

Mest oppmerksomhet har kunstneren «Beeble» fått, med et videokunstverk som nylig ble gjensolgt for 6,6 millioner dollar – ifølge Dagens Næringsliv en 100-dobling på få måneder.

Samtidig selger NBA en video av en Lebron James-blokkering for 250.000 dollar, mens artisten Grimes selger musikkvideosnutter for seks millioner dollar (noen spekulerer nå i om kjæresten Elon Musk kan være den hemmelige kjøperen). Skaperen av internettfenomenet «Nyan Cat» har solgt den fargerike katten for over fire millioner kroner, samlekortkjempen Topps har gjenopplivet serier som Garbage Pail Kids digitalt (de går for titusener), artisten DeadMaus selger digitale klistremerker og Rick & Morty-medskaper Justin Roiland kunne nylig innkassere 2,5 millioner kroner (til inntekt for hjemløse i Los Angeles) for denne tegningen (den fysiske motparten ble til sammenligning solgt på eBay for under 150.000 kroner):

Hva er så alt dette for noe? Formelt kalles de digitale kunstverkene og samleobjektene for NFT-er, kort for «non-fungible tokens», men kalles også «kryptokunst» på folkemunne.

– NFT-er bruker teknologi for å utpeke én offisiell kopi av et digitalt medie, slik at kunstnere, musikere, influencere og sportsfranchiser kan tjene penger på å selge digitale varer som ellers ville være billige eller helt gratis, skriver New York Times om fenomenet.

Teknologien det er snakk om, er blokkjedene – med de samme mekanismene som gjør at også kryptovaluta kan ha verdi. Enten det er snakk om en «mynt» eller et kunstverk, kan man ved å publisere det på en blokkjede være garantert at det kun finnes én original. Du kan med andre ord se, dele og kopiere hvilken som helst av kunstverkene eller samlekortene digitalt – men eieren kan være sikkert på han eller hun besitter «originalkopien» – uten rom for forfalskninger, derav verdiene.

– Hva er noe verdt? En bygning, en penn, en aksje, kryptovaluta, intellektuelle eiendeler eller andre verdier? Å verdsette noe har alltid vært mer en kunstform enn vitenskap, sier milliardær og Dallas Maverics-eier Mark Cuban ifølge Dagens Næringsliv, som også peker på hvordan det tradisjonelle auksjonshuset Christie’s nå setter salgsrekorder når de snuser på NTF-markedet.

At disse NFT-ene oppnår såpass høye verdier, er en helt annen sak. Det mangler ikke på kritiske røster som påpeker at de spinnville summene henger sammen med at verden nå har for mange kryptomillionærer som ikke vet hvordan de skal bruke pengene sine. Når til og med Twitter-meldinger fra Mark Cuban kan selges for tusenvis av dollar, er det kanskje et spørsmål hvor lenge NFT-markedet kan opprettholde en like ekstrem vekst?

Når den norske kunsteren Pøbel nå også går inn i NFT-markedet, kan det bli spennende å se hvor store summer hans verk «The Lovers» vil oppnå – spesielt ettersom han har brent opp den fysiske originalen. Til NRK oppsummerer han det slik:

– Akkurat nå er det litt ville vesten sidan det er så nytt. Mange plattformer dukkar opp, og marknaden er ikkje skikkeleg i balanse. Då skjer ting så fort at hyping og bobler oppstår.

Lær mer om blokkjeder:

Introkurs

Blokkjeder

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Blokkjeden ble i utgangspunktet utviklet for å understøtte den digitale valutaen Bitcoin, men teknologien anvendes stadig til nye formål, og i nye bransjer og sektorer. I dette kurset lærer du hva en blokkjede er, hvordan det fungerer i praksis, og hvordan teknologien skaper verdi.

254 Moduler0% Fullført

Nyheter om de mange sidene av sosiale medier:

Nyheter om AI og roboter:

Nyheter om techs rolle i storpolitikk:

Litt mer om tech og sikkerhet:

Og ellers: