HD-video fra Mars: – Jeg har sett på det i timevis

Verdensrommet er offisielt i HD – og snart får vi lynkjapt internett derfra også. Her er ukens viktigste tech-nyheter!

Det blåste godt på Mars da Perseverance-fartøyet til Nasa landet mot slutten av forrige uke. For første gang ble en landing på en annen planet filmet i «high definition» (HD) – og resultatet har vært et populært skue på internett de siste dagene. «Jeg har sett på videoene i timesvis», sier Nasas Al Chen til Ars Technica.

Du kan se landingen selv i vidoen nedenfor!

Som Washington Post skriver, har bruk av video i romfartsekspedisjoner mye å si for populariteten til «den nye romalderen». Spesielt har Starship-oppskytingene til Elon Musks SpaceX vært populære, med mange millioner visninger på YouTube. 

Som vi tidligere har skrevet om her i Bits&Bytes-spalten, er Perseverance-fartøyet på Mars for å finne spor etter tidligere liv på planeten. Farkosten inneholder en norsk radar. Norske Håvard Fjær Grip skal dessuten forsøke å fly et romhelikopter – kalt Ingenuity –  på Mars, dog naturlig nok fra jorden.

– Det er forhåpentligvis mye igjen av livet, så det er litt vanskelig å si om dette er livsverket mitt, sier Grip selv til VG.

– Det neste blir å skulle få en mann eller kvinne på Mars, sier Marianne Vinje Tantillo, sektoransvarlig ved Norsk romsenter, også til VG.

I andre rom-nyheter, vil Elon Musks satellittbaserte internettleverandør Starlink øke hastigheten til 300 Mbps senere i år – samtidig som forsinkelsen i nettet skal bli betydelig lavere.

Mens vi er inne på Elon Musk, ble hans tid som verdens rikeste mann (enn så lenge) kortvarig etter at verdien på Tesla-aksjene falt denne uken – godt mulig en konsekvens av et fall i verdien av Bitcoin, som Tesla nylig investerte tungt i. Dette ble fulgt av en sterk nedgang på Nasdaq etter at tech-aksjer ble solgt i haugevis.

Noen tech-nyheter om tech og nyheter:

Nyheter om hverdags-tech:

Nyheter om kunstig intelligens:

Og ellers:

Kanskje noen av disse nye gratiskursene er noe for deg?

Introkurs

Innføring i GDPR

Vil du lære det du trenger om GDPR på en rask og lettfattelig måte? Da er du på rett sted! Kurset er laget i samarbeid med Datatilsynet.

255 Moduler0% Fullført

Veiviser

Digital Samhandling

Bli god på å fasilitere digitale møter, webinarer og workshops!

303 Moduler0% Fullført

Veiviser

Digital markedsføring

Nå målgruppen din i riktig kanal med innhold som treffer!

608 Moduler0% Fullført

Introkurs

Fjernledelse

Utstrakt brukt av hjemmekontor er for mange den nye normalen. Her finner du – som er leder – veiledning og tips for å lede på hybride arbeidsplasser.

254 Moduler0% Fullført